Če bo meritev natančna, lahko spremeni veliko življenj
Marjan Kodelja 16. avgusta 2021 ob 06:41

Nič ni pomembnejše kot razmerje med telesno maščobo in mišicami znotraj sprejemljivih parametrov. Ali je? Na to vprašanje menda zna dovolj natančno odgovoriti prejšnji teden predstavljena pametna ura Galaxy Watch 4. Ali to pomeni, da bodo pametne tehtnice postale nepotrebne?

Medtem ko je Huawei v ure Watch 3 vgradil termometer za merjenje temperature površine kože, se je Samsung raje odločil za analizo biometrične impedance (BIA). Ta pa ni edina pomembna »nadgradnja«. Spolirali so obliko, da je bližje sodobnim smernicam in namestili nov operacijski sistem.

Je Google prepričal Samsung ali obrano?

Google se več let trudi postaviti sistem za nosljive naprave Wear OS ob bok Applovemu, pa mu nikakor ne uspeva. Radki izdelovalci pametnih ur se odločajo zanj in ko so lani prepričali finsko podjetje Suunto in mimogrede kupili še Fitbit, je že kazalo, da se mu končno obetajo lepši časi. Očitno ni bilo dovolj. Po letih dvorjenja in preprečevanja, se je omehčal še Samsung, ki je več generacij naprav stavil na lastni sistem Tizen. Letošnja generacija pametne ure je namreč opremljena s sistemom dvoumnega imena »Wear OS Powered By Samsung«. Je Samsung sprejel Googlov sistem, medtem ko sta podjetji sklenili trdnejše partnerstvo? Kajti če bi bilo obratno in bi Google sprejel sistem Tizen za svojega, potem bi se nov sistem verjetno imenoval drugače. Kakor koli že. O eni stvari na predstavitvi nove ure ni bilo veliko govora. O avtonomiji baterije. Morda je težava ta, da so štirje različno veliki modeli s prav tako različno velikimi baterijami. Toda če drži podatek o štiridesetih urah, potem je to na ravni predhodnice.  

Drugače rečeno, pred nami je zmogljiva pametna ura, nenazadnje je v njem menda prvi procesor izdelan v 5 nm procesu (Exynos W920) fizično dovolj majhen za nosljivo napravo, ki jo bo treba »dokaj« redno polniti. Kot Applove in še katere.

Pomembnejše od telesne teže

Delež telesne maščobe je iz perspektive zdravja pomembnejši podatek kot telesna teža. Žal ga največkrat izračunamo s pomočjo indeksa telesne mase, razmerja med težo in višino, kar je podobno ocenjevanju preko palca in ne pretirano natančno. Drugi način merjenja je analiza biometrične impedance, ki jo največkrat najdemo v sodobnih pametnih tehnicah, medtem ko je za medicinsko uporabo najbolj primerna dvoenergetska rentgenska absorpciometrija (DXA), saj velja za zlato merilo ugotavljanja porazdelitve telesnih maščob.

Ura Galaxy Watch 4 ima poleg optičnega tipala za spremljanje srčnega utripa in merjenje krvnega tlaka ter dveh elektrod elektrokardiograma (EKG), še štiri dodatne elektrode za ocenjevanje sestave telesa. Dve sta na hrbtu okoli optičnega tipala in še dve v obeh bočnih tipkah. Način ugotavljanja razmerja med maščobo in mišicami z metodo BIA se naslanja na šibek električni signal, katerega oddaja merilna naprava. Signal se hitreje širi skozi tkiva, ki imajo večjo vsebnost vode in ker njena raven v maščobah nižja od ravni v mišicah, lahko s tehniko ocenimo razmerje med obema. Pametne tehnice se največkrat zanašajo na štiri točkovno merjenje električnega signala med stopali in dlanmi. Njegova pot, od pozitivne elektrode v stopalu do negativne v dlani in obratno v nasprotnih okončinah, poteka skoraj skozi celo telo. Z uro je drugače. Merjenje steče, ko se s prstoma nasprotne roke dotaknemo tipk, kar pomeni, da je pot signala krajša, saj ne gre skozi spodnje okončine. Samsung trdi, da zaradi tega natančnost ni slabša, čemur delno potrjujejo, da dvotočkovno preko stopal merijo sodobnejše pametne tehtnice. Zadnja Huaweijeva na primer sodi med takšne. Ocenam o natančnosti se bo za zdaj izognil, saj bom lahko več o tem povedel šele, ko bom imel možnost uro preizkusiti. Pričakujete lahko podoben preizkus, kot sem ga naredil za merjenje krvnega tlaka. Slabost opisane metode je namreč vsebnost vode v telesu, ki se s časom spreminja. Ali to pomeni, da lahko na meritev vpliva večja količina zaužite tekočine?

Na pogled lepše?

Fotografije večinoma ne izdajo pravega videza, toda na prvi pogled bi dejal, da je nova Samsungova ura lepša od prejšnjih modelov. Na voljo bosta Watch 4 in Watch 4 Classic ter pri vsaki dve velikosti. Watch 4 je tanjša in ima ravno ploskev z zaslonom, medtem ko se drugi model zgleduje po klasičnem oblikovanju predvsem moških ur. Poleg tega, da je debelejša, ima luneto, ki se dviga nad zaslonom. Ta je menda še vedno vrtljiva, kar je bil že s starim sistemom zaščitni znak nekaterih Samsungovih modelov. Zanimiv način upravljanja dopolnjuje krožni gib prsta po oboku zaslona. Sicer pa so linije obeh modelov prečiščene, zato so nove videza, ki pritiče sodobnim uram. Naj bodo pametne ali ne!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja