Če bi se cepil(a) proti novemu koronavirusu, lahko to po elektronski poti poveš državi
Matjaž Ropret 8. decembra 2020 ob 14:03

V sklopu eUprave je od danes na voljo »aplikacija« (spletni obrazec) za potrditev interesa za cepljenje proti novemu koronavirusu. Na ministrstvu za javno upravo so zadevo poimenovali Zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19. Kdor želi državi sporočiti, da bi se rad cepil, ko bo (registrirano) cepivo na voljo, lahko to stori s pomočjo kvalificiranega digitalnega potrdila ali z vpisom določenih osebnih podatkov.

Na osnovi prošenj ministrstva za zdravje in zdravstvene stroke, da bi cepljenje v Sloveniji potekalo čim bolj gladko, smo pripravili preprosto vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19,

je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Kaj dosti več informacij pa ni dal. Niti o tem, kako bo tako zbiranje interesa državi pomagalo, razen za morebitno lažje in učinkovitejše organiziranje cepljenja, še manj o tem, zakaj bi bili vpisani na ta seznam na boljšem pred tistimi, ki bodo vse skupaj ignorirali.

Na naslovu https://e-uprava.gov.si/podrocja/sociala-zdravje-smrt/zdravje/vloga-cepljenje.html torej lahko potrdiš, da te cepljenje zanima. Če imaš kvalificirano digitalno potrdilo, se moraš spotoma le še vpisati v sistem SI-PASS, ki omogoča spletno prijavo in e-podpis, ali pa ustvariti nov račun zanj. Če digitalnega potrdila nimaš, pa lahko vpišeš druge podatke. Vendar v tem primeru vloga ne bo vidna pod tvojo elektronsko identiteto v javni upravi.

Čemu je treba interes izraziti z osebnimi podatki? Po eni strani najbrž zato, da bodo zbrani podatki verodostojni in bo država oz., kot pravi minister, zdravstvena stroka, na njihovi osnovi dejansko lahko kaj načrtovala in organizirala. Po drugi strani pa mogoče tudi zato, da bodo lahko obveščali zainteresirane, da se lahko cepijo (in kje?). Vpis na ta seznam naj sicer ne bi dajal nikomur kakšne prednosti pred drugimi, najbrž pa bi bilo smiselno najprej povabiti tiste, ki bodo oddali to vlogo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Po oddaji sicer uporabnik dobi nekaj vnaprej pripravljenih sporočil v svoj e-poštni predal. Vloga gre zelo hitro iz statusa »v reševanju« v status »zaključeno«. Vmes pa je še sporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki se glasi: »Zabeležili smo vaš interes za cepljenje proti COVID-19. Ko bo cepivo s pridobljenim dovoljenjem za promet na voljo, vas bomo obvestili o nadaljnjih korakih glede poteka cepljenja.«

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja