Cat S62 Pro prihaja z najboljšo toplotno kamero doslej
Matjaž Ropret 28. julija 2020 ob 12:10

Britansko podjetje Bullit je predstavilo že tretji telefon z vgrajeno toplotno kamero, jasno znova pod znamko Cat. Model Cat S62 Pro znova prinaša precejšen napredek v merjenju temperature in tudi glede robustnosti, hkrati pa bo bistveno cenejši od predhodnika S61.

Zadržimo se najprej pri sami toplotni kameri, ki so jo v Bullitu po besedah njegovega predstavnika Nathana Vautierja »demokratizirali«, da jo zdaj uporabljajo vodovodarji, električarji, reševalci, gasilci in še marsikdo. Tokrat so uporabili najnovejše in najbolj zmogljivo tipalo podjetja Flir, imenovano Lepton 3.5. To ima dvakratno »toplotno« ločljivost (160 x 120), kar pomeni, da lahko že fotografijo izriše štirikrat več toplotnih točk od prejšnjega. Sama fotografija s temi dodatnim prikazom pa ima ločljivost 1440 x 1080, kar je tudi več kot prej. Predvsem pa se bo lahko uporabnik odločal, kako izrazito se bo »običajna« fotografija videla pod plastjo toplotne slike, in k slikam dajal opombe, da si bo tako lažje zapomnil v kateri sobi je kakšen radiator ali kaj podobnega. Ta kamera še vedno zaznava v temperaturnem območju od -20 do 400 stopinj C in deluje na 30 m.

Telefon je sicer narejen iz nerjavečega jekla in naj bi bil najbolj odporen Cat doslej. V predstavitvenem videu ga je predstavil Bullita nekajkrat udaril s kladivom, pa se mu ni nič poznalo. Ima vojaški certifikat MIL SPEC 810H, kar je za stopnjo višje od 810G, ki ga običajno srečujemo pri telefonih in drugih napravah. Zdržal naj bi padce z 1,8 m na železo, do 35 min v meter in pol globoki vodi, pa tudi vibracije in temperaturne šoke.

Spredaj je 5,7 palčni zaslon polne visoke ločljivosti z razmerjem 18:9, ki pa je seveda LCD. Kot pravijo predstavniki proizvajalca, se z OLED-i še ne da izdelati zares robustnega telefona. Čez zaslon je steklo Gorilla Glass 6. Vse skupaj poganja procesor Snapdragon 660, kar je danes že bolj na nižjem delu zmogljivostne lestvice in je rahel napredek v primerjavi s Snapdragonom 630 iz S61. Za ta čip so se menda odločili tudi zaradi podpore, napovedujejo tri leta varnostnih popravkov in eno nadgradnjo Androida. Verjetno z 10 na 11. Pomnilnika je 6 GB, prostora za podatke 128 GB, na voljo pa je tudi reža za pomnilniško kartico, lahko tudi ob dveh režah za kartici SIM. Baterija ima kapaciteto 4000 mAh in podpira hitro polnjenje po standardu Quick Charge 4. Za razliko od mnogih drugih sta tu razen toplotne le enojni kameri spredaj in zadaj. Prva ima osemmilijonsko, druga pa 12-milijonsko tipalo (stari dobri Sony IMX386) in zaslonko 1,8. Kakšnega snemanja 4K in podobnih zadev tu ni, je pa denimo radio FM in pa menda tudi tehnologija push-to-talk (walkie talkie).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Cat S62 Pro prihaja v prodajo čez nekaj tednov, priporočena maloprodajna cena pa bo 649 evrov. To je bistveno manj kot 899 evrov pri predhodniku in dobrodošla sprememba. Gre tako na račun dejstva, da si v Bullitu želijo boljše prodaje, kot na račun umika tipala za kakovost zraka ter laserskega merilnika razdalje. V prejšnji model so poskušali vgraditi preveč, tokrat pa so se povlekli nazaj na formulo izstopajočega robustneža z eno dodatno, edinstveno lastnostjo – toplotno kamero.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja