Carbon 1 MK II je pametni telefon z ohišjem iz ogljikovih vlaken
Matjaž Ropret 2. marca 2021 ob 15:13

Pri letalih, dirkalnikih in tudi kolesih so ogljikova vlakna najbolj zaželen material, saj je izjemno lahek, a hkrati zelo trden. Na ohišjih pametnih telefonov smo doslej pretežno videli imitacije, prave uporabe ogljikovih vlaken pa zaradi njihove neprepustnosti radijskih valov doslej ne. Nemško podjetje Carbon Mobile to spreminja z izdelkom Carbon 1 MK II.

Ime znamke in telefona seveda izhaja iz angleške besede za ogljik in tudi v slovenščini se pogosto uporablja neposreden prenos pridevnika »karbonski«. Carbon 1 MK II sicer nima povsem »karbonskega« ohišja, kajti ogljikova vlakna so po štirih letih razvoja uspeli sestaviti skupaj s kompozitnimi materiali v patentirano tehnologijo proizvodnje HyRECM ((Hybrid Radio Enabled Composite Material), s čimer dobijo končni material, ki ne ustvarja Faradayjeve kletke, ampak prepušča »signal«.

Druga posebnost ohišja, poleg materiala, je v tem, da je izdelano iz enega kosa, po načinu monocoque, ki ga prav tako poznamo iz dirkalnikov (Formula 1, itd). To pomeni, da nima klasičnega ogrodja in nanj pritrjenih zunanjih delov, ampak kar zunanja lupina drži celotno strukturo skupaj. Pri tem so menda uporabili manj kot pet odstotkov plastike. Proizvodni proces za ohišje so v štirih letih razvoja skrajšali s treh ur na pol ure. Telefon pa je zaradi novega materiala in načina izdelave izjemno tanek s 6,3 mm in tudi lahek, saj tehta vsega 125 g.

Pomembne pa so kajpak tudi druge lastnosti. Te morda niso na ravni siceršnjih telefonov za 799 evrov, kolikor naj bi zadeva stala, a za novo podjetje na tem področju verjetno najboljše, kar jih je bilo možno sestaviti. Telefon poganja sistem na čipi Mediatek Helio P90, zraven je 8 GB delovnega pomnilnika in 256 GB prostora za podatke. Foto-video sklop vsebuje dva objektiva s 16-milijonskim tipaloma, vendar ni povsem jasno, čemu služi drugi objektiv. Zaslon je 6-palčni OLED polne visoke ločljivosti, baterija je s 3000 mAh kapacitete dokaj majhna, čitalnik prstnih odtisov je ob strani. Glede na procesor seveda ni podpore za 5G, začetni operacijski sistem pa je Android 10, vendar v kratkem obljubljajo nadgradnjo na Android 11.

Fotografije: Carbon Mobile

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja