Canon imagePROGRAF PRO-2000: Na daljši »list« papirja
Alan Orlič 30. julija 2019 ob 11:35

Če smo se doma praktično odvadili tiskati, smo fotografi v rahlo drugačnem položaju, saj je klasični izpis na fotografski papir še vedno ena izmed najbolj dolgotrajnih hramb naših posnetkov.

Nekako se je uveljavilo, da je običajna fotografska shramba sestavljena iz vsaj ene kopije doma in druge v kateri od oblačnih storitev oziroma na drugi lokaciji, vsaj za tiste pomembnejše posnetke. Klasičen fotografski papir je tretja kopija, sicer analogna, a z dokazano dolgo življenjsko dobo. A tokrat ne bo govora o foto knjigah ali albumih, ampak o veliko bolj resni zadevi, velikoformatnem tiskalniku.

Canon imagePrograf Pro-2000 je zverina, vsaj za nas, navadne smrtnike. V polni konfiguraciji namreč tehta 175 kilogramov, temu primerne so tudi mere, 132 x 90 x 104 cm. Največja širina tiskanja je 610 mm, za primerjavo, papir formata A1 ima širino 594 mm. Dolžina tiska je odvisna od medija, ki je praviloma v zvitku, natisnete lahko tudi več metrov dolge panorame. Tja do 30 metrov, kolikor znaša najdaljši svitek. Za tiskanje uporablja pigmentne barve, 12 kartuš z različnimi črnili. Poleg standardnih so tu še siva, siva za fotografije, rdeča, modra ter dve črni, klasična in matirana (brez sijaja). Najvišja ločljivost je 2400 x 1200 dpi, vsaka barva ima 1536 šob v dveh vrstah, vsaka z ločljivostjo 600 dpi. Tiskalnik ima tipala, ki prepoznajo, če katera od šob ne deluje pravilno in jo nadomesti s katero od sosednjih oziroma temu prilagodi premik papirja. Hitrost tiska je odvisna od kvalitete izpisa in tipa papirja, za izpis formata A1 boste čakali slabo minuto v hitrem načinu in več kot 5 minut v visoki kakovosti na svetleč fotografski papir. Na računalnik ga priklopite preko USB-ja, ima pa tudi omrežni vtič in brezžično povezavo. Reč ima 3 GB pomnilnika in lasten trdi disk velikosti 320 GB. Pri daljših tiskalniških poslih ali večji produkciji zna priti prav.

Tiskalnik ima kar nekaj možnosti nadzora. Lahko direktno preko zaslona, vgrajenega spletnega strežnika ali gonilnika. Slednji je na voljo tako za Windows kot Mac, a najbolje se izkaže tiskanje preko Canonovega programa. Možnosti za nastavitev je ogromno, od vrste in velikosti papirja do kalibracije ter seveda najpomembnejše, živega pregleda. Med ostalim ima možnost tiskanja od roba do roba, ima tudi svoj nož za rezanje neskončnega papirja. Kvaliteta izpisa je odlična, seveda je odvisno tudi od samega posnetka. Barvni prelivi so gladki in tekoči, posamične pike se zaradi števila barv niti ne opazi. Končni izdelek je tak, kot se od takega tiskalnika pričakuje, vrhunski. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pro-2000 je čisto prava produkcijska mašina, zanimiva za vse, ki bi radi imeli nadzor nad tiskanjem. Za domačo rabo je seveda prevelika in predraga naprava, fotografski studio je že veliko zanimivejše okolje. Kamen spotike vseh brizgalnikov je seveda cena izpisa, naš izračun je pokazal, da A1-izpis stane manj kot pet evrov na klasičen Canonov foto papir. Za primerjavo, Foto GM želi za tak izpis 42 evrov, Cewe pa 20 evrov. Seveda mora vsak fotograf oziroma foto studio sam narediti izračun, ali se mu tak nakup splača, kajti Canon imagePrograf Pro-2000 je delovni stroj, za katerega je najslabše, da se praši v kotu. Dandanes je izdelana velikoformatna fotografija redkost, zato zna kaj takega priti zelo prav kot dodana vrednost, ki je drugi nimajo.

***

Posodil: 3A servis (kjer je tiskalnik tudi na voljo za posamezne izpise)

Cena: 2500 evrov

Cena posamičnega črnila (kartuša 700 ml): 290 evrov

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja