Canon EOS R – Ko se zbudijo veliki
Alan Orlič 3. septembra 2018 ob 09:34

Photokina je tako rekoč pred vrati in napovedi novih fotoaparatov kar dežujejo. Nikon je svoje nove zvezde že prikazal, zdaj je na vrsti drug velikan, Canon.

Do uradne predstavitve je sicer še nekaj dni, a vse podrobnosti o novincu so ne le pricurljale, ampak dobesedno pridrle na splet, z večino podrobnosti in uradnimi posnetki. Če začnemo pri zunanjosti, nič posebnega, tipični brezzrcalni fotoaparat. Zaslon LCD na zadnji strani je vrtljiv, o elektronskem iskalu pa vemo le to, da je tipa OLED, brez podatkov o ločljivosti. V notranjosti se skriva 30-milijonsko tipalo, ki ima, zajemite sapo, 5655 točk za ostrenje. Še bolj zanimiv podatek je, da te točke delujejo v območju od EV -6 do 18, kar je ogromen razpon. Za primerjavo, Nikon D5 ima avtomatsko ostrenje v območju EV -4 do 20, Sony A7 mark III pa od EV -3 do 20. V praksi to pomeni, da bi moral novinec fenomenalno ostriti v slabih svetlobnih razmerah, celo bolje od zrcalnorefleksnih fotoaparatov, medtem ko bo v močnem soncu slabši. Poleg tega bi lahko iz tega števila točk lahko sklepali tudi na nekatere druge lastnosti, recimo boljše sledenje objektu in hitrejše prepoznavanje oseb.

Od tu naprej so tehnične lastnosti dokaj podobne drugim fotoaparatom, kar recimo manjka, je umirjevalnik, vgrajen v fotoaparat. Canon zaenkrat vztraja pri umirjanju v objektivu, kar tudi ni slabo. Snemanje videa v ločljivosti 4K je postalo standard, zato pa je bolj zanimiv nov bajonet, ki je združljiv s starim, tako EF kot EF-M. Verjetno bo za pravilno ostrenje večina objektivov EF potrebovala vmesni obroček, ki je med dodatki za novinca. Napovedanih je kar nekaj novih objektivov, od katerih najbolj buri duhove 28 – 70 mm f2 (da, prav ste prebrali, 2,0). Po slikah sodeč je celo manjši kot stari 24 – 70 mm f2,8. Tudi 35 mm f1,8 je na slikah skromno majhen, prihaja pa še nekaj drugih objektivov.

Če povzamemo, Canon se je odločil stopiti v brezzrcalni svet zelo brezkompromisno, glavno vprašanje je le še cena novinca in dodatkov. Tu se bo verjetno držal Nikonove filozofije, kar pomeni, da bo novinec cenovno nekje okoli modela 5D mark IV, a o tem lahko le ugibamo. Pravzaprav nas bolj zanimajo cene objektivov, kajti slednji znajo odločati o prihodnosti sistema.

Dodajmo še eno govorico, ki prihaja iz Panasonicovih logov. Ta proizvajalec naj bi prav tako pripravljal svoj brezzrcalni fotoaparat polnega formata. A ker je do uradne napovedi še daleč, so tudi informacije dokaj skope, zato bomo z njimi še malo počakali. Do takrat pa se veselimo vseh novosti, kajti končno prihaja pravo brezzrcalno obdobje v fotografiji.

***

Fotografije: https://www.nokishita-camera.com

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja