Brskalniki opuščajo stare, nevarne standarde, ponudniki žal ne
Matjaž Ropret 8. marca 2017 ob 12:42

Brskalnik Edge je skupaj z Windows 10 prišel brez podpore za vtičnike. Takrat se je to nekaterim zdelo polovičarsko, kot da Microsoft izdaja nedokončan izdelek, vendar je v bistvu nakazovalo prihodnost spletnih brskalnikov. Kasneje sta podporo starim vtičnikom po standardu NPAPI odrekla Chrome in Opera, zdaj pa jo končuje še Mozilla pri brskalniku Firefox. Internet Explorer je že nekaj časa podpiral samo Microsoftov standard ActiveX. Model NPAPI je sicer uvedel že Netscape pred približno dvema desetletjema.

Firefox 52 bo zadnja različica, ki bo še omogočala nameščanje in poganjanje starih vtičnikov in bo tekla na Windows XP in Visti. Od različice 53 naprej bo treba imeti nameščene najmanj Windows 7, vtičniki pa bodo delovali po novem standardu WebAssembly (Wasm), ki ga skupaj razvijajo Apple, Google, Microsoft in Mozilla. Od starih vtičnikov bo deloval le še Flash, saj je z njim še vedno ustvarjene preveč spletne vsebine, medtem ko bodo Acrobat, Java, Silverlight in ostali programčki za odpiranje vsebin znotraj brskalnika, morali preiti na novo izvedbo.

Poanta vtičnikov Wasm je v tem, da koda teče v navideznih okoljih v Javascriptu, torej ne znotraj brskalnika. Adobe, Oracle in drugi ponudniki sami zagotavljajo navidezne naprave, znotraj katerih se izvajajo te aplikacije. Kar je z varnostnega vidika bolje kot poganjanje v brskalnikih, saj so prav preko ranljivosti v vtičnikih napadalci najlažje prišli do ciljnih računalnikov. Mozilla je že pred časom priporočila razvijalcem, naj preidejo na druge rešitve in tehnologije, predvsem html5 in ostala okolja, ki ne potrebujejo vtičnikov za večpredstavnostne vsebine.

Tega seveda vsi niso storili. Aktualna slovenska primera sta Telemach s storitvijo d3go in Finančna uprava s svojimi e-davki. Iz obeh je prišel nasvet uporabnikom, naj ostanejo na Firefoxu 52 in ga ne nadgrajujejo ali preidejo na predpotopni Internet Explorer. Tako se ponudniki s slabimi nasveti poskušajo izvleči iz svoje nesposobnosti slediti razvoju in modernizaciji in zagotavljanja varnosti. Spletni trendi se hitro spreminjajo in treba jim je slediti, še posebej, če ponujaš plačljive storitve ali so od tebe odvisni tisoči pri svojem finančnem in davčnem poslovanju.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.