Brezžično super hitro ali z magneti, drugače pa raje po kablu?
Matjaž Ropret 21. oktobra 2020 ob 10:51

So uporabniki pametnih telefonov, ki prisegajo na brezžično polnjenje, in so taki, ki komaj vedo, da obstaja. Ta način je priročen, še posebej v določenih situacijah, denimo v avtu, ima pa nekaj očitnih težav. Glavna med njimi so izgube energije med njenim prenosom po zraku, glede česar je težko kaj storiti, drugi dve očitni pa sta počasnost in drsenje telefonov s polnilnih podstavkov. Glede tega dvojega se v zadnjem času pojavljajo zanimive rešitve.

Začnimo najprej s hitrostjo. Še vedno je v obtoku veliko naprav in polnilnikov, ki ne zmorejo več kot za standard Qi osnovnih 5W. Pri tej hitrosti se moderni telefoni s kapacitetami baterij 4000 mAh in več polnijo nekaj ur. Če želimo na hitro pridobiti denimo tretjino napolnjenosti, preden gremo na teren ali se pripeljemo na cilj, pa so tudi neuporabni, saj v tiste četrt ali pol ure dodajo komaj kakšen odstotek. Pri nekaterih telefonih je že nekaj generacij v uporabi 10- ali 15-vatno brezžično polnjenje, ki je malce bolj uporabno, a seveda zahteva ustrezen polnilnik. Apple je vse do letos vztrajal pri 7,5W. So pa tudi Huaweiji, Oneplusi, Xiaomiji in še kakšen, ki so prišli na 25, 45 ali celo 55W, kar pa je že primerljivo s (super) hitrim žičnim polnjenjem. Ob tem gre precej vatov v zrak (ogrevanje prostora), a tako so pač fizikalne zakonitosti.

Zdaj je Xiaomi oznanil, da je razvil kar 80-vatno induktivno polnjenje. Prejšnji najhitrejši (pokončni) polnilnik tega podjetja, seveda z ventilatorjem za sprotno hlajenje, je zmogel baterijo s kapaciteto 4500 mAh v telefonu Mi 10 Ultra napolniti v 26 minutah. Novi pa naj rekord izboljšal še za kakšno minuto. V promocijskem materialu omenjajo, da pri bateriji s 4000 mAh delo od 0 do 100 odstotkov opravi v 19 minutah. Drastične razlike torej ni, verjetno vse nad 50W že nima več toliko smisla, ko ga ima pohitritev do te prelomnice. Problem pa je večinoma v tem, da tovrstne rešitve niso združljive z nobenim drugim polnilnikom in da tisti s standardom Qi še vedno ostajajo na 10 ali 15W.

Še dodaten pregled dogajanja pri razvoju hitrega polnjenja in nasveti, kako polniti telefon, da bo baterija čim dlje v dobri kondiciji, si lahko prebereš v članku Hitro ali počasi? na portalu Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav.

Medtem je Apple pri družini telefonov iPhone 12 ubral nekoliko drugačen pristop. To podjetje tako ali tako običajno ne tekmuje s kitajskimi pri doseganju takih ali drugačnih rekordov, temveč se osredotoča na čim boljšo uporabniško izkušnjo. Novi modeli imajo poleg tuljave za brezžično polnjenje še magnete, da stojijo na mestu, ko so na polnilnikih z oznako Magsafe, ki jo je Apple recikliral za to funkcionalnost. Magneti pa omogočajo tudi druge dodatke, denimo žepke-denarnice na ovitku.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tule so ameriški kolegi zbrali vse trenutne dodatke Magsafe.

Na tovrstnih polnilnikih se bo iPhone 12 (v vseh izvedbah) polnil hitreje, s 15W dotoka energije, kar bo že primerljivo z žičnim načinom, če uporabljaš kabel iz USB-C na Lightning in ustrezen napajalnik. S standardnimi, nemagnetnimi podstavki pa bo žal tudi nova generacija še naprej ostala pri 7,5W. Telefoni iPhone imajo sicer tradicionalno nekoliko manjše baterije od androidnih konkurentov, zato zadeva ni tako neuporabna, a še vedno počasna. V vsakem primeru pa se zdi, da se proizvajalci ukvarjajo s tehnologijo brezžičnega polnjenja in da ta ima prihodnost.  

Naslovna fotografija: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja