Brezžično polnjenje osnova za netehnološko zgodbo
Matjaž Ropret 3. maja 2016 ob 18:00

Brezžično polnjenje po začetnih mukah in težavah počasi le osvaja uporabnike. Slovensko podjetje Xvida zato poskuša iz tega narediti širšo zgodbo. Kar je tudi nujno, ker Kitajci znajo narediti čisto dobro delujoče brezžične polnilce za par evrov – enega sem kupil med nedavnim potikanjem po Shenzhenu.

V Xvidi so pred leti začeli s stojalom za ipad boomerang in nadaljevali z ovitki in magnetnimi nosilci za telefone. Zdaj širijo ponudbo takih nosilcev oz. stojal in jih nadgrajujejo z brezžičnim polnjenjem. Da se telefon mimogrede še polni, če že nekje stoji, sloni ali visi. Znova so šli zbirat denar na kickstarter, tokrat s štirimi različnimi nosilci, ovitkom za iphone in magnetno nalepko za androidne telefone, ki podpirajo brezžično polnjenje. Cilj 35 tisoč dolarjev so že dosegli, kampanja pa bo trajala še tri tedne, tako da lahko zberejo še nekaj dodatnih prednaročil. Izdelki bodo, tako napovedujejo, na voljo že maja ali junija.

Kako izgledajo ti štirje izdelki? Prvi je aluminijasto pisarniško stojalo, na katerem je telefon malce nagnjen, da ga je mogoče med polnjenjem uporabljati in je tudi toliko dvignjen, da je pri roki. Za domače okolje je namenjen stenski nosilec, na njem bo telefon stal pokončno. Magneti so menda dovolj močni, nalepka na nosilcu pa tudi, da ne bo odpadel s stene in spotoma še ustvaril luknje v beležu. Upam, da se bodo te napovedi izkazale za resnične. Preostala nosilca sta namenjena uporabi v avtu. Eden ima klasičen prisesek za vetrobransko steklo, drugega je mogoče pritrditi v prezračevalnike.

Xvidin avtomobilski nosilec, ki se ga pritrdi v reže za zračenje. Foto Xvida
Xvidin avtomobilski nosilec, ki se ga pritrdi v reže za zračenje. Foto Xvida

Na vsak način je treba za te nosilce na telefon spraviti magnet. Ker iphone zaenkrat še ne podpira brezžičnega polnjenja, bodo zanj pripravili ovitek s potrebno tuljavo, elektroniko in magneti. Za ostale telefone, ki brezžično polnjenje podpirajo, pa bo na voljo nalepka z magnetom (stickypad), ki je debela nekaj mm. V podjetju se hvalijo, da za razliko od cenenih brezžičnih polnilcev njihovi zagotavljajo konstantno polnjenje s skoraj enim (natančno 0,97) amperom toka, kar je primerljivo z ostalimi boljšimi polnilci po standardu qi in tudi enako, kot žično polnjenje iphona. Pri androidnih telefonih je drugače, ker jih večina (boljših) podpira napajanje z dvema amperoma ali še večjim tokom, zato je brezžična možnost konkretno počasnejša. Ampak priročnejša.

Cene na kickstarterju se začnejo pri 40 in končajo pri skoraj 150 dolarjih za komplet vsega, kar Xvida ponuja v tej kampanji.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.