Brezžično polnjenje je priložnost za dodatkarje, kot je Xvida
Matjaž Ropret 19. decembra 2017 ob 12:15

Na preboj brezžičnega polnjenja kar čakamo in čakamo. Vsaj enkrat je že izgledalo, da bo ta način prešel v množičnost, nakar je skoraj v istem trenutku Samsung ostal bolj ali manj sam med pomembnejšimi proizvajalci telefonov s podporo »indukciji«. Na srečo ni obupal, zdaj pa se spet pridružujejo drugi, tudi Apple, kar seveda v tej industriji pomeni ogromno. Vseeno se zdi, da večina uporabnikov v telefone še vedno vtika kable, se pa najde kakšen startup, ki je zaslutil priložnost s polnilniki in drugo dodatno opremo. Eden takih je slovensko podjetje Xvida.

Ovitek ne doda preveč debeline, precej pa pripomore k zaščiti telefona.

Za razliko od mogoče kakšnega drugega primera za induktivno polnjenje proizvajalci telefonov ne naredijo kaj dosti več od tega, da vgradijo tuljave v svoje izdelke. Apple polnilnika pod lastno znamko sploh še ne prodaja, Samsung jih ima v ponudbi več, a se ne trudi prav zelo, da bi prišli v roke kupcev. In tu je priložnost za outsiderje. Še toliko bolj, ker se je (hvalabogu!) uveljavil enoten standard za tovrstno polnjenje, imenovan Qi (kar se izgovori či). Tega podpirajo vsi telefoni, ki omogočajo brezžično polnjenje, nekateri pa tudi konkurenčni standard PMA. Podjetje Xvida ponuja dvoje vrst dodatkov, ki delujejo v kompletu. Najprej si kupec omisli magnetni ovitek za svoj telefon, nato pa še polnilnike, kamor se potem mobilnik magnetno prime. Na voljo so različni – namizni, več modelov za v avto, stenski in tako naprej. Poanta pri vseh je, da je telefon v navpičnem ali skoraj navpičnem položaju in tako vedno pripravljen na (inter)akcijo. Preizkusil sem namizni polnilnik in žal odkril usodno napako ali dve v njegovi zasnovi. Ampak najprej nekaj besed o ovitku.

Ta je nedvomno boljši del kompleta. Narejen je iz gumirane plastike, ki je dovolj raztegljiva, da je vstavljanje in odstranjevanje telefona enostavno, hkrati pa vseeno doda precej trdnosti in zaščite. Tako oblečen telefon bi s precej lažjim srcem spustil na trdna tla kot nezaščitenega. Še posebej, če je to Galaxy S8, kot je bil moj preizkusni model. Xvida sicer ponuja ovitke za Applove in Samsungove izdelke. Ovitek doda nekaj debeline, a niti ne preveč, tudi magnet na zadnji strani je komaj zaznaven. Seveda pa se dobro vidi, kje je, ker je žepek zanj označen. V glavnem, to bi bila čisto funkcionalna in kakovostna zaščita tudi brez induktivnega dodatka.

In predstavljam si, da kombinacija s katerim od avtomobilskih nosilcev ponuja dobro uporabnost. Sploh v kakšnem avtu, ki še nima osrednjega zaslona, in nasploh za lovljenje Pokemonov med vožnjo. Žal ideja za zdaj propade na službeni mizi. Nanjo sem si namestil polnilnik, ki je resda kar spodoben dosežek industrijskega oblikovanja, so pa pri njem pozabili na fizikalne osnove. Je kovinski in podaljšana noga naj bi skupaj z lepljivimi podložki skrbela za ustrezno ravnotežje. Vendar se to ne obnese. Ko je na skoraj pokončnem delu nosilca še telefon, je spredaj toliko teže, da stvar hitro prekucne. Če ne prej, takrat, ko hoče uporabnik telefon vzeti stran. Podzavestno ga potegne, namesto, da bi na eni strani pridržal nosilec, in tako preprečil, da bi se teža prenesla preveč naprej. Neroden je tudi priključek za polnilni kabel. Je še stare šole (micro USB) in še obrnjen narobe, tako da je kabel kar težko vtakniti (ne da bi dvignil polnilnik, za kar ga je treba odlepiti od mize).

Samsungov polnilnik ni tako šik, je pa bolj premišljeno zasnovan in zaradi tega uporabnejši.

In nenazadnje se mi naklon zdi preveč strm za elegantno uporabo telefona. Na mizi sem istočasno imel tudi Samsungov polnilnik, ki je sicer lahko vodoraven, torej povsem običajen, da pa se polnilno ploščo dvigniti navzgor, spredaj tako nastane lepa opora za telefon. Tega tako ni treba magnetiti, pa tudi stojalo ne potrebuje nikakršnega lepila, ampak vse skupaj čisto lepo stoji, pa še naklon telefona je nekoliko bolj poševen in zato bolj priročen. Priključek pa je novejši USB-C. Malo me žalosti, ampak korejski konglomerat je v tem konkretnem primeru iznašel boljši dizajn od slovenskega butičnega podjetja. Mogoče rešitev slednjega izpade bolj šik in manj opazno, toda zmaga v uporabnosti je Samsungova. Pri hitrosti ali bolje rečeno počasnosti polnjenja pa sta izdelka izenačena. Prav hitro ne gre, a če se ima telefon čas napajati več ur, ni nobene težave. Navsezadnje tudi v avtu tovrstna polnilna površina da čisto dovolj dodatnega soka v denimo pol ali tričetrt ure, kolikor traja pot do službe ali nazaj domov, da ni treba kje vmes iskati še žičnega polnilnika.

Priznam, da se tudi sam še vedno nisem povsem ogrel za tovrstno indukcijo. Res zdaj telefone vse bolj pogosto postavljam na podstavke s podporo za Qi, ki jim imam po stanovanju kar precej. A se za resno polnjenje še vedno pretežno zanašam na kable. Ljubitelj ovitkov pa tudi nisem, zato za uporabo rešitev Xvida to pomeni konstantno oblačenje in slačenje telefonov. Kar niti ne bi bila hujša nadloga, če bi bilo namizno stojalo narejeno malo bolj premišljeno. Mogoče v naslednji izvedbi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja