Brezstični bankomati NLB se množijo, mobilno plačevanje zapušča testno obdobje
Matjaž Ropret 19. aprila 2018 ob 16:56

Največja  banka  v državi je konec lanskega leta objavila, da je prve bankomate opremila s tehnologijo za brezstično uporabo. V bistvu sta bila na začetku samo dva v Ljubljani in obljuba širitve te storitve. Manj kot štiri mesece kasneje pa se NLB pohvali že s 115 brezstičnimi bankomati.

S tem je banka prišla na modernizacijo petine svoje bankomatske mreže, v prihodnjih mesecih pa nameravajo brezstično možnost aktivirati še na dodatnih 139-ih, s čimer bo skoraj vsak drugi bankomat že omogočal dvig gotovine samo s približanjem telefona, brez vtikanja kartice. Kot pravijo v banki spremembe uvajajo postopno, ob zamenjavi obstoječe »mašine« z novo ali postavitve na novi lokaciji. Od drugih bank za zdaj ni glasu o čem podobnem, zato pa lahko pri NLB brezstično dvigujejo gotovino tudi komitenti konkurence, če le izdajatelj kartice dovoli tak način poslovanja na bankomatih. Kje so že tovrstni gotovinomati NLB, si lahko pogledaš na zemljevidu, pri čemer po filtri (filtriraj seznam) odkljukaš izbiro NFC dvig.

V čem je prednost brezstičnega dvigovanja keša? V hitrosti in predvsem varnosti. Hitrostni, lahko bi mu rekel tudi priročnostni vidik je v tem, da ni treba vtikati kartice v režo in čakati, da jo bankomat odpelje notri in začne celoten postopek. Še dodatno se zadeva pohitri, če namesto kartice uporabiš telefon s storitvijo NLB Pay. Tako ni treba iskati denarnice in iz nje vleči kartice, temveč samo iz žepa vzameš telefon, ga spotoma odkleneš (s prstnim odtisom ali obrazom), prisloniš in nato le še vtipkaš svoj PIN ter izbereš znesek.

Varnost pa je večja, ker kartice nikamor ne vtikaš in tako odpadejo vse metode branja podatkov s kartice (»skimming«) in njeno kloniranje. Napadalci bi morali prestreči brezžično komunikacijo med kartico in terminalom, ki poteka na nekaj cm ali še manjši razdalji, zato bi morali biti fizično povsem zraven. Napravo, ki bi prestrezala te podatke, pa je tudi težko neopazno namestiti na čitalnik. In komunikacija gre verjetno po varnem kanalu in je zaradi tega kriptirana. Zato – če imaš možnost, dviguj gotovino brezstično.

Storitev NLB Pay, ki so jo razvili skupaj z Mastercardom, bo vsem komitentom vodilne slovenske banke na voljo jutri (v petek, 20. aprila). Doslej s(m)o jo namreč samo testirali prvi uporabniki. Aplikacija je sicer že zdaj v trgovini Play. Za začetek naj bi se dalo v denarnico na telefonu dodati kartico Mastercard, kasneje še Maestro in menda proti koncu leta tudi kartice izdajatelja Visa. Kot sem že pisal, je treba imeti androidni telefon s tehnologijo NFC, medtem ko za NLB Pay za iPhone ni izgledov, ker Apple ne omogoči polnega dostopa do NFC-ja zunanjim razvijalcem. Že pred NLB je podobno mobilno plačevanje ponudila banka Intesa Sanpaolo, vendar s tem ni dosegla večjega buma. V kratkem pa naj bi se zabavi pridružila vsaj še ena banka.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Super bi bilo, če bi lahko urejali vso bančništvo samo s telefonom brez kartic, keša. Čim prej v trgovine namestiti NLB pay.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja