Brezplačen ali cenejši softver v času krize
Matjaž Ropret 21. marca 2020 ob 10:15

Ne samo operaterji in ponudniki spletnega videa, kmalu po začetku omejevanja gibanja in realnosti #ostanidoma so določene storitve za mesec ali več brezplačno ponudili še nekateri drugi. Vsak dan pa se najde kakšna nova tovrstna možnost, ena takih so programi Affinity podjetja Serif.

Med prvimi so brezplačno obdobje uporabe ponudili Microsoft za svojo storitev sodelovanja na daljavo Teams (sicer del poslovne pisarne Office 365), Google in Cisco pa za video konferenčni orodji Hangouts Meet in Webex. So pa to orodja, primarno namenjena poslovni uporabi. Lahko so primerna za delo od doma, če se podjetje odloči zanje. Za običajnega domačega uporabnika ali nekoga, ki v osnovi dela samostojno in se mu ni treba dogovarjati s sodelavci ter z njimi deliti dokumentov in še česa, je to v resnici nepotrebno.

Za koga pa so lahko povsem uporabni programi Affinty Photo, Designer in Publisher. Seveda predvsem prvi, ki je v eno združen konkurent Photoshopu in Lightroomu. Omogoča torej delo s fotografijami in njihovo »razvijanje« iz surovih datotek (RAW). Pri tem je morda nekoliko kompleksen in ne najbolj intuitiven ter zahteva kar zmogljiv računalnik, čeprav so z nekaj zadnjimi različicami v obdelavo vključili grafične kartice in je za uporabnika čakanja nekoliko manj. Kdor program kupi, ga ima za vedno in dobiva posodobitve, kar ažurno tudi dodajajo podporo za nove fotoaparate, tako da je mogoče odpirati tudi novejše datoteke RAW, ter odpravljati popačenja in druge napake objektivov. Odličen je Affinity Photo na iPadu, ki omogoča skoraj vse, kar se da početi z namizno različico, ima pa bistveno prijaznejši vmesnik in tudi deluje hitro, kar kaže na zmogljivosti procesorjev v Applovih tablicah. Designer in Publisher sta namenjena grafičnim oblikovalcem, umetnikom in založnikom. Preizkusil ju nisem, so pa njuni uporabniki večinoma zelo zadovoljni.

Trenutno je na voljo trimesečna brezplačna uporaba programov, kdor pa se odloči za nakup, dobi polovični popust. Po mojem skromnem mnenju se splača izkoristiti to priložnost, ker bodo programi uporabni še dolgo v naslednjih mesecih in letih. Cene že sicer niso visoke, sploh v primerjavi z Adobejem. Različice za MacOS ali Windows sicer stanejo 55 evrov, zdaj jih lahko kupiš po 28 evrov. Aplikacije za iPad pa trenutno stanejo po 11 evrov namesto običajnih 22. Akcija bo trajala do 20. aprila.

Nekateri so bili prepričani, da je tudi Adobe ponudil dva meseca brezplačne uporabe svojih programov znotraj paketa Creative Cloud. Vendar gre v resnici za standardno taktiko, da uporabniku, ki prekine naročnino, sistem ponudi dva meseca zastonj v upanju, da si bo odhajajoči v vmesnem času premislil. To torej lahko izkoristijo samo tisti, ki že zdaj plačujejo za CC, in ni nič novega.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Serif

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja