Brezbrižni boste do te funkcije telefona, razen kadar bodo ogrožena življenja
Marjan Kodelja 2. januarja 2023 ob 06:16

Klic v sili preko satelita je ena od funkcij, ki je nihče pri zdravi pameti ne želi uporabiti, a je vesel, če jo njegov telefon ima. Tudi zaradi tega sem prepričan, da ne bo več dolgo geografsko omejena in osamljena na Iphonih!

Satelitska telefonija ni nič posebno novega. Že pred prelomom tisočletja sem se nekaj časa po svetu sprehajal s satelitskim telefonom sistema Iridium. Zasnovan je bil kot tekmec mobilni telefoniji in za omogočanje komunikacije na področjih brez signala zemeljskih mrež, a bi težko dejali, da je postal komercialna uspešnica. Satelitski telefon ni dosti večji od običajnih, le antena je zunaj in občutno večja. Mora biti. Razdalje do satelitov so neprimerljivo daljše od razdalj do baznih postaj. V tem je bistvo težave. Radijska komponenta nekaterih sodobnih telefonov je sposobna oddajati in sprejemati na radijskih frekvencah satelitskih sistemov, le antene niso prilagojene tej nalogi. Težave so manj izrazite v primeru sistema Starlink s sateliti na višini okoli 550 kilometrov kot v primeru sistema Globalstar, katerega sateliti letijo na višini okoli 1400 kilometrov.

Delovanje satelitskih sistemov brezžične komunikacije je zelo podoben delovanju zemeljskih mobilnih omrežij. V prostoru so razporejene bazne postaje, s katerimi so povezani telefoni in druge sodobne naprave, te pa so potem naprej povezane s kabelskimi (ali mikrovalovnimi) povezavami. Ekvivalent mobilnega stolpa (bazne postaje) je satelit v zemeljski orbiti. Kot sem dejal, je razlika na »banalni« ravni le večja razdalja, ki jo mora »prepotovati« radijski signal, kar drastično vpliva na kakovost storitve. Kot zemeljski sistem, tudi satelitski nudijo dvosmerno komunikacijo.

Applov klic v sili preko satelita je nadvse preprost in primeren le za nujne primere. Omogoča ga Qualcommov modem, ki ga sicer najdete v starejših Iphonih. A ker so izvedli še nekaj dodelav antenskega sistema, naj ne bi zadoščala preprosta nadgradnja starejših modelov. Poleg tega so naredili za uporabo preprost uporabniški vmesnik, ki z grafiko nazorno kaže, kako morate med komunikacijo s satelitom držati Iphone. Ko ta zazna, da je povezava dovolj dobra, pošlje reševalni službi eno od krajših vnaprej pripravljenih sporočil skupaj s koordinatami. V tem primeru gre za enosmerno povezavo. Vidite, da je bilo sporočilo posredovano in sprejeto, toda ne tudi, kako blizu so reševalci. Funkcija je sprva delovala le v severni Ameriki, zdaj pa jo postopoma širijo v večje (in zanimivejše) evropske države. Čemu le nekatere? Satelitski sistem Globalstar, na katerega se zanaša Apple, deluje marsikje. Da Applova funkcija ne deluje povsod, niso krivi sateliti, temveč nacionalni reševalni centri, ki morajo biti opremljeni za sprejem klica še preko tega kanala.

Applov klic na pomoč preko satelita je dve leti zastonj. Kašna bo cena kasneje, ne vemo. Kot tudi ne poznamo cen satelitskih storitev drugih izdelovalcev in operaterjev, ki so napovedane, načrtovane in naj bi omogočila veliko več od golega reševanja.

Očitno Apple ne bo več dolgo osamljenj pri nudenju satelitskih storitev. Še predno so predstavili Iphone 14, sta se partnerstvu zavezali podjetji T-mobile in Space X. Za letos so že napovedali začetek preizkušanje delovanja storitev preko sistema Starlink, ki segajo dlje od zgolj klica v sili. Najprej želijo ponuditi pošiljanje in sprejemanja kratkih (SMS) in večpredstavnostnih (MMS) sporočil ter delovanje nekaterih sporočilnih storitev, medtem ko naj bi dostop v internet sledil kasneje. Z dvosmerno možnostjo pošiljanje sporočil se spogleduje še britansko podjetje Bullitt, ki je še najbolj znano po robustnih telefonih blagovne znamke Cat. Povezalo se je z Mediatekom. Ker njihove telefone uporabljajo delavci na izpostavljenih lokacijah, kjer dostikrat ni signala mobilnega omrežja, je poteza pričakovana. Na začetku sem omenil satelitsko omrežje Iriduim. Z njim se spogleduje Samsung, kajti govori se, da bo možnost sprejemanja in pošiljanja sporočil del naprav prihajajoče družine Galaxy S23. Izbor sistema je celo boljši od Applovega. Globalstar ima v orbiti 24, Iridium pa 65 satelitov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Možnost povezave telefona s svetom preko satelita je dobrodošla funkcija za manjši krog uporabnikov. Še posebej za tiste, ki ste veliko na področjih, kjer mobilnega signala ni in vam možnost klica v sili vedno nekaj pomeni. Oziroma za ta namen nočete imeti pri sebi še satelitskega telefona, ali kakšne druge naprave za klic v sili v takšnih primerih. Večini veliko ne bo pomenila in bo praktično funkcionalni balast morda v enem od naslednjih telefonov. Toda ker rešuje življenja, bi moral biti klic v sili preko satelita brezplačen in zapovedan. Tako kot je zapovedan klica na številko 112 celo v primeru, da v telefonu ni kartice SIM!

Naslovna fotografija DepositPhotos.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja