Brez prave globalne distribucije so napovedi o resnosti s telefoni Pixel prazno govoričenje
Matjaž Ropret 20. oktobra 2021 ob 10:25

Google je predstavil telefona Pixel 6 in Pixel 6 Pro, ki prihajata v prodajo z zelo obetavnim sistemom kamer in sta za razliko od prejšnjih na prvi pogled v večini lastnosti in tudi v ceni zelo konkurenčna v zgornjem razredu. Vendar to težko obravnavamo drugače kot hobi program, če se prodaje in poprodajnih aktivnosti resno lotijo zgolj na domačem, ameriškem trgu.

Kot že v večini prejšnjih generacij so pripravili dvojico telefonov, le da večjemu tokrat niso namenili oznake XL, temveč Pro. Najbrž zato, ker je med njima več razlik kot zgolj velikost samega izdelka, zaslona in baterije. Pixel 6 Pro ima namreč konkretno drugačen zaslon in sprednjo kamero, dodaten objektiv v glavnem foto-videu sklopu in več pomnilnika. Za razliko od prejšnjih let, razen 2020, ko sploh niso izdelali telefona višjega razreda, so tokrat ubrali dokaj razumno cenovno politiko. Pixel 6 s 128 GB prostora za podatke bo v Nemčiji, ki bo ena od približno desetih držav, kjer bo na začetku na voljo, stal 649 evrov. Za Pixel 6 Pro pa bo treba odšteti 899 (128 GB) ali 999 evrov (256 GB).

V Googlu tokrat sveto zatrjujejo, da so se tokrat več kot resno lotili posla s telefoni. Vendar jih je že prvi večer, ko novincev v ZDA skoraj ni bilo mogoče prednaročiti na spletu, postavil malodane na laž. Dokler Pixlov ne bo pri operaterjih, povsod, ne zgolj v ZDA, Veliki Britaniji in morda še pri kakšnem v kateri od večjih držav, in po napovedanih, ne zaradi uvoznikov zasoljenih cenah, ter s konkretno podporo ob morebitnih okvarah – te pa so bile v preteklosti stalnica –, bodo to ostali izdelki za entuziaste in prikaz, kakšne rezultate je mogoče dobiti z vrhunsko računsko fotografijo, kar pa množicam uporabnikov pametnih telefonov nič ne pomaga.

Obe šestici ima procesor oz. sistem na čipu, ki ga Google predstavlja pod lastno znamko in imenom Tensor. Gre sicer v osnovi za Samsungov Exynos, ki pa so mu dodali precej umetne inteligence, del za varno shranjevanje podatkov Titan M2, posebej razvito enoto za obdelovanje signala s fotografskih tipal (ISP) in še nekatere druge lastnosti, zaradi katerih lahko Google uvaja funkcionalnosti, ki bi jih sicer težje, in tudi napoveduje petletno podporo s posodobitvami programske opreme, vsaj varnostnimi. Podatkom o zmogljivostih, ki so verjetno nekje na ravni procesorjev iz Samsungove serije Galaxy S21, so se na predstavitvi po hitrem postopku izognili, saj da so »bolj pomembne nove izkušnje, ki prej niso bile mogoče.«

Med temi prevladujejo izboljšave pri zajemanju fotografij in snemanju videa, triki pri obdelavi fotografij, strojno prepoznavanje govora in prevajanje, ter še nekatere druge zmožnosti, ki jih pri konkurenci ne najdemo. Na fotografskem področju so poleg dodatne moči umetne inteligence pomembna nova, bistveno večja tipala, ki zajamejo več svetlobe in imajo višjo ločljivost, kar omogoča dodaten manevrski prostor pri digitalnem zumu, čeprav so fotografije v osnovi še vedno 12-milijonske, saj sistem pike privzeto združuje. Glavno tipalo je veliko 1/1,3 palca in premore 50 milijonov pik. Tipalo za ultraširoki objektiv ostaja 12-milijonsko, a je prav tako večje kot prej. Teleobjektiv pri modelu Pro z odbojno optiko (zrcalom pod kotom 45 stopinj) pa ima tipalo z 48 milijoni pik, ki je enako veliko kot prejšnje glavno (1/2 palca).

Novi fotoaparat poleg bolj natančnih detajlov in barv menda zna pravilneje zadeti barve kože (tudi drugih ras, ne samo pri belcih). Umetna inteligenca mu pomaga prepoznati osebo na motivu, jo navidezno izločiti in umetno ustvariti učinek, da se v ozadju nekaj premika (denimo vlak). Pri fotografiranju otrok ali drugih premikajočih se oseb, zna uporabiti dodatne posnetke iz širokokotnega objektiva za preprečevanje, da bi bil obraz zmazan. Iz fotografij bo mogoče v aplikaciji Google Foto izrezati moteče elemente. Pri videu pa bo telefon v realnem času dodajal podatke o dinamičnem razponu, in s tem počel nekaj podobnega, kot pri fotografijah lahko ustvarja z lepljenjem več različnih fotografij v eno. V Googlu trdijo, da take sprotne obdelave videa, kot jim jo omogoča Tensor, prej niso mogli izvesti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Uporabniki Pixla 6 bodo sicer vse to gledali na 6,4-palčnem, ravnem zaslonu OLED polne visoke ločljivosti z osveževanjem 90 Hz. Medtem ko bodo lastniki Pixla 6 Pro deležni 6,7-palčnega, rahlo ukrivljenega OLED-a z dinamično prilagodljivim osveževanjem do 120 Hz. Pri obeh je v zaslon integrirana prepoznava prstnih odtisov. Telefona sta kovinska s steklenim hrbtiščem in izrazitim, prepoznavnim pasom s fotografsko izboklino. Predstavili so nekaj zanimivih barvnih kombinacij, toda različica 256 GB bo denimo v Evropi na voljo zgolj v črni barvi. Manjši model ima 8 GB delovnega pomnilnika, medtem ko so ga pri večjem vgradili 12 GB. Oba ponujata polnjenje s 30W, vendar je treba polnilnik kupiti posebej, so pa tokrat poskrbeli za dovolj veliko baterijo, saj sta kapaciteti 4614 in 5003 mAh. Tudi brezžično se polnita dokaj hitro, lahko z več kot 20W. Sta vodotesna po standardu IP68 in seveda podpirata vse najnovejše načine povezovanja, Pro pa tudi radijsko tehnologijo ultraširoke pasovne širine (UWB).

Fotografije: Google

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.