Brez dvoma še vedno odlični (#videnapovednik)
Marjan Kodelja 8. maja 2024 ob 05:59

Telemachov videoklub je zakladnica kakovostnih filmov in serij. Tokrat predlagano tudi par njih starejšega datuma, ki pa vedno presenetijo s čim novim, prej spregledanim, ne oziraje se, kolikokrat ste jih že pogledali.

Marsikdo se bo strinjal, da so bili filmi (in serije) nekoč boljši, preprosto zato, ker so takrat več pozornosti namenjali zgodbi ter manj akciji in posebnim učinkom. Presodite sami, toda za večino tokratnih predlogov velja, da gre preprosto za v vseh podrobnostih odlične vsebine, za katere si nikdar ni škoda vzeti časa.

Čeprav bo Spielbergov filmov Bližnje srečanje tretje vrste iz leta 1977 kmalu obhajal petdeset let, gre še vedno za remek delo znanstvenofantastičnega žanra. Zgodba je pritegnila takrat in pritegne danes, saj se še vedno sprašujemo, kako se bomo sporazumevali z Nezemljani. Nekateri so tedaj verjeli, da se bo obisk zgodil v času njihovih življenj, a kot vidimo, nas večina verjame, da se ni.

Ko Roy Neary (Richard Dreyfuss) vidi nenavadno plovilo, zaradi vizij o gori skoraj izgubi razum. Med iskanjem odgovorov spozna Jillian (Melinda Dillon), ki je prepričana, da so ji Nezemljani ugrabili otroka. Ta čas pa ekipa mednarodnih znanstvenikov, ki jo vodi francoski strokovnjak Claude Lacombe (Francois Truffaut), raziskuje komunikacijo z njimi. Iskanje se konča na odročnem kraju v Wyomingu in z dogodkom, ki ima velikanski pomen za vso človeško zgodovino.

IMDb ocena: 7,6

Nezemljani so ravno tako »glavni« v filmu Pozaba s Tomom Cruisom v glavni vlogi. Tokrat še zdaleč niso dobrohotni, kajti niti malo jih ne zanimamo. Leta 2077 je Jack Harper tehnični vzdrževalec naprav na zapuščeni Zemlji, kjer poteka le še operacija pobiranja nujnih virov po desetletjih vojne z Nezemljani, ki še vedno hodijo po uničenih ostankih planeta. Tako vsaj misli. Resnica o njem samem in o Zemlji je diametralno nasprotna, zaradi česar se upre. Usoda človeštva je zdaj v rokah moža, ki je bil še nedavno prepričan, da bo njegov svet vsak čas izgubljen za vedno.

IMDb ocena: 7,0

Film izvor raziskuje kompleksnost sanj in resničnosti ter kako se meje med tema dvema konceptoma zameglijo. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio), ki se preživlja s krajo poslovnih skrivnosti z uporabo tehnologije »deljenja sanj«, dobi zahtevno nalogo. V misli izvršnega direktorja mora vstaviti idejo. Poleg odlične zgodbe in igralske zasedbe je film znan po izjemni vizualni in zvočni izvedbi ter inovativni uporabi vizualnih učinkov, ki prikazujejo preplet resničnosti in sanj.

IMDb ocena: 8,8

Film Tenet je požel kar nekaj nasprotujočih se mnenje. Medtem ko so ga eni hvalili, so ga drugi kritizirali, da ne prinaša ničesar novega in inovativnega. Nekaj je gotovo. Če se nekateri ne bi gibali ritensko v času, potem bi gledali dokaj povprečno zgodbo iz sveta mednarodnega vohunjenja.

Glavni koncept filma je inverzija časa, kar pomeni, da se lahko dogodki odvijajo v obratnem vrstnem redu, kar ustvarja zapleteno mrežo paradoksov in prepletov. Agent »Protagonist« (John David Washington) se združi z misterioznim agentom Neilom in se poda na misijo, da prepreči globalno grožnjo, ki jo predstavlja uporabe tehnologije za manipulacijo časa

IMDb ocena: 7,3

Potem ko pobegne iz svojega klana in se skrije v podeželsko Ameriko, nekdanjega nindžo Higana zdaj Joeja Logana, v zasedi napadejo morilci, ki se njemu in njegovi družini krvavo maščujejo za izdajo. Ker sta žena in sin zdaj mrtva, se Higan nameni uničiti klan, ki ga je ustvaril. Serija v 13 epizodah je primerna za ljubitelje anime in vzhodnjaških borilnih veščin.

IMDb ocena: 7,9

Še ena risanka, a tokrat iz »serije« o Supermanu in Batmanu z naslovom Bitka super sinov. Na rojstni dan Jonathan izve, da je njegov oče Superman in da ima tudi sam supermoči. Spozna legendarnega Viteza teme in čudežnega dečka Damiana. Fanta bosta združila moči, da bi zaščitila najdražje pred sovražno tujo silo.

IMDb ocena: 6,8

Zaključili bomo z manj znano bolgarsko serijo v šestih delih, Portal. Človek potuje skozi časovni portal od leta 2019 do leta 1979, da bi raziskal umor, ki se še ni zgodil. V svojem iskanju odkritja resnice se infiltrira v boemske kroge glasbenikov in umetnikov v enem najvidnejših obdobij bolgarske pop glasbe.

IMDb ocena: 8,4

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja