Božično darilo polovička, novoletno podražitev
Matjaž Ropret 30. novembra 2017 ob 11:04

Telekomunikacijska operaterja A1 in Telekom Slovenije v zadnjem tednu svojim naročnikom pošiljata sms-e in druga obvestila, da se jim splača prepričati koga od domačih, prijateljev ali znancev, naj prestopi k istemu ponudniku. Ker bosta tako oba imela precej nižjo naročnino mobilne telefonije za eno leto. Dokaj simpatična in preizkušena taktika, kako se odpovedati delu prihodkov za več uporabnikov. Te pa nato tako ali tako čaka podražitev. Pri obeh operaterjih že za novoletno darilo.

Tako Telekom kot A1 sta objavila ne povsem nepričakovano obvestilo o višanju cen s prvim januarjem. Bolj ali manj vprašanje časa je bilo, kdaj bo A1 še drugič (pa verjetno ne zadnjič) podražil naročniške pakete, ki vključujejo televizijo. Potem ko je cene za tri evre dvignil že februarja. Malo manj nadejana je podražitev mobilnih paketov pri Telekomu. Obdelajmo najprej A1. Povišanje cen pri paketih A1 Kombo je naslednje:

  • za dva evra pri A1 Kombo S
  • za tri evre pri A1 Kombo M
  • za štiri evre pri A1 Kombo L

Razlika gre na rovaš dodatnih programov v višjih shemah, ki jih v cenejših ni. Najdražji paket bo tako brez kakšnih popustov stal 56,99 namesto zdajšnjih 52,99 evrov. Ostali paketi, ki vsebujejo storitev Televizija ali storitev TM TV, bodo na mesec dražji za tri evre. Opcija TV AS LTE za dva evra. Za en evro pa se bodo podražili tudi vsi paketi brez televizije. Hkrati pa bo A1 ponudil višje popuste, če se naročniki v paketu Kombo odpovedo televiziji, tako bodo njihove naročnine cenejše za tri, šest ali devet evrov na mesec. Kdor je naročnino sklenil z obljubo določene cene za določeno obdobje (večinoma eno leto), bo do izteka akcije imel nespremenjeno naročnino, od takrat naprej pa bo prešel na redno.

Telekomove spremembe obsegajo več področij. Podobno kot pri A1 jih bodo najbolj občutili naročniki na televizijo. Že tretjič letos. Razlike v primerjavi zdaj so od 2,04 do 5,04 evrov. Tiste štiri cente zaradi zaokroževanja na 99 namesto na dozdajšnjih 95. Paketov je preprosto preveč, da bi za vsakega lahko zapisali, koliko evrov več bo treba plačevati zanj. Bi pa to lahko storil Telekom, ki preprosto objavi nov cenik in naj se naročniki sami znajdejo s preračunavanjem. Ob tem bo sicer za pakete TopTrio vodilni operater povišal internetne hitrosti. Znova bodo dražje tudi naročnine na mobilno telefonijo, univerzalno za 1,04 evra. Torej bo paket Dostopni A namesto 21,99 stal 22,99 evrov na mesec in tako naprej. Kdor bo izkoristil akcijo, omenjeno v uvodu članka, bo eno leto plačeval obljubljenih 8,99 evrov, potem pa redno ceno, kakršna koli že bo takrat. Enako za 1,04 evra se zvišuje mesečna naročnina klicnih opcij za poslovne uporabnike. Naročnina na storitve mobilnega interneta pa bo dražja za dva evra. To se nanaša na dodatne zakupe prenosa podatkov.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Razlog za dražje naročnine paketov s televizijo je jasen. Pro Plus (Pop TV, Kanal A), Sportklub in Planet TV so v zadnjem letu od operaterjev izsilili nove pogodbe s konkretno višjimi nadomestili za prenašanje njihovih programov. In ker se Proplusova cena zvišuje postopno, to verjetno ni zadnja, s tem povezana podražitev. Uvedba programskih shem brez najdražjih (Proplusovih) programov za zdaj ni realna, če pa bo lastnik Telemacha in Sportkluba dejansko prevzel še Pro Plus, se bodo razmerja nekoliko spremenila, in takrat bi bilo treba preveriti, ali je tako pogojevanje programov v vse sheme ob visokih cenah morda izkoriščanje prevladujočega položaja na trgu.

Takole svojo potezo opravičujejo v A1:

Na žalost je več ponudnikov televizijskih programov (predvsem Pop TV, Kanal A, Brio, Kino, Oto, Planet TV, Sport Klub) v letošnjem letu znatno povišalo cene svojih vsebin, ta trend pa se nadaljuje tudi v prihodnjem letu. Ker te programe naši naročniki največ gledate, jih želimo obdržati v naši ponudbi. Poleg tega se povečujejo tudi stroški najema fiksnega omrežja in investicije v nadgradnjo fiksne infrastrukture.

To zadnje pojasnjuje podražitev vseh fiksnih paketov za en evro. V Telekomu kakšnih razlag, kot je pri njihovih spremembah cenikov običajno, niso dajali. Glede na dogajanje v letošnjem letu, še posebej pomladi in poleti, ko je najprej Telemach sprožil intenzivno višanje mesečnih količin gigabajtov, nato pa HoT poleg potrditve tega trenda še nižanje cen, pa kakšna podražitev ni tako nelogična. Poleg tega je odprava roaminga prinesla bistveno brezskrbnejšo uporabo telefonov v tujini, kar prav tako zvišuje stroške operaterjev, ki niso veliki »prejemniki« gostujočih uporabnikov.

Telemach in T-2 za zdaj nista objavila podražitev, a imata danes, verjetno še jutri čas, da to storita, če jo želita uveljaviti s prvim januarjem. Operaterji morajo namreč vsako spremembo cenika napovedati en mesec vnaprej, v vmesnem času pa imajo naročniki možnost, da brez kakršnih koli stroškov odstopijo od pogodbe. Seveda pa morajo odplačati telefon ali drugo, z vezavo in subvencijo kupljeno opremo, ali jo vrniti, če je od operaterja samo izposojena.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja