Bond, Nomi Bond – bo Craiga nasledila temnopolta agentka?
Marjan Kodelja 2. novembra 2021 ob 06:20

Moškim šovinistom se bo kajpada zdelo nespodobno. Toda, zakaj ga ne bi? Gledajoč samo žanr znanstvene fantastike nas na žensko prevlado pripravljajo vsaj od leta 1995. Toda do takrat si ženske v glavni vlogi v pomembnejšem filmu ali seriji nismo mogli zamisliti.

Jodie Whittaker kot doktorica Who. Foto: BBC

Si lahko predstavljate, da bi bil Darth Vader ženska? Čemu ne. Občutljivost na silo ni odvisna od spola. Pa vendarle so bili vsi pomembnejši liki prvih filmov Vojne zvezde po vrsti moški. Beli seveda, saj se je odnos Američanov do drugačne barve polti prav tako zrcalil v filmih oziroma serijah. Podobno je bilo tudi v vesolju Zvezdnih stez. Da bi Kirk (originalna serija) ali karizmatični Jean-Luc Picard (Generacije) nosil krilo? Niti pod razno. Tedaj ni nič kazalo, da se bo karkoli kmalu spremenilo. Toda leta 1993 se je pojavila serija Deep Space Nine s temnopoltim poveljnikom. Zanimivo.

Kar je bil šele začetek. Dve leti kasneje smo vsi težko pričakovali novo serijo. Predvidevali so, da bo Voyager zasenčila vse prejšnje. Kakšno presenečenje. Kapitanka namesto kapitana? Kaj za vraga se gredo. Nekateri Kathryn niso mogli, res je imela zoprn glas, zato nekaj časa niso obračali ustaljene stvari na glavo. Do serije Discovery. In leta 2017. Michael Burnham je nekaj časa prvi častnik, nato odpadnik in konec tretje sezone prevzame krmilo zvezdne ladje v svoje roke. Namenoma sem v svoji nevednosti zapisal v moškem spolu. A Michael je dekle. Ne samo to, kapitanka je povrhu še temnopolta. In deluje. Manj mi gre na živce kot Kathryn in še ko mi gre, je razlog »zvezdno stezna« načelnost in brezgrešnost.

Starokopitno razmišljanje se je umaknilo sodobnemu, kjer vsi, razen talibi po volji ali stanju duha, taki so tudi v Sloveniji, priznavamo ženskam enakopravnost.

Nomi, nova agentka 007 (Lashana Lynch), in Madeleine Swann (Léa Seydoux) v filmu Ni čas za smrt. Foto: MGM

Čeprav v prvem filmu tretje trilogije Vojnih Zvezd ni kazalo, je Rey postala glavni lik, ki je prerastel vse in na koncu rešil Galaksijo. Nikogar ni več motila ženska z močmi, do tedaj bolj kot ne rezervirane za moške. Toda ne Vojne zvezd ne Zvezdne steze niso pretresle ljubiteljev, kot so jih scenaristi doktorja Whoja. Gre namreč za serijo, ki jo z večjimi in manjšimi odmori snemajo že od leta 1963. Trinajsti doktor se je leta 2018 reinkarniral kot ženska (Jodie Whittaker). Šok. Česa takšnega niso pričakovali niti najbolj domiselni gledalci. Nekatere stvari so nezamisljive. Ženska ne more biti kralj, lahko je kraljica, zato edini predstavnik časovnih gospodarjev ne more biti ženska. Saj je za vraga doktor in ne doktorica. Ni se spremenilo samo to. Doktor ni gospodar časa, temveč še starejše nesmrtno bitje, brezčasni otrok, ki so ga omenjeni zajeli in izkoristili za svojo evolucijo. In ta otrok je bil temnopolt in, da bo mira polna, še ženskega spola povrh. Zakaj? Ker je, kot to se izrazili nekateri, času politično korektno. Upoštevajoč to, ni nikakršno presenečenje, da v pomembnejših vlogah Applove serije Foundation blestita temnopolti igralki. In prav nič ni narobe s tem.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Bo padel še en okop »moškosti«, James Bond? Težko si predstavljamo žensko v njegovih hlačah, pa vendarle so v zadnjem filmu nastavki. Ni nujno, da bo tako, a prav tako je mogoče, da bo. Temnopolta ženska kot ena od agentk »00«? V moški trdnjavi, kjer se je omejen čas uveljavila le gospa M? Nikakor ne. Pa vendarle se je natanko to zgodilo. Nomi je sicer še v senci Jamesa, a morda v naslednjem ne bo več, in novega Jamesa sploh ne bo!

Nomi in Bond. Foto: MGM

Naslovna fotografija: MGM

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.