Bojte se gliv, ne virusov ali bakterij? (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 25. januarja 2023 ob 17:08

Če še niste naveličani Živih mrtvecev ali morda Mille Jovovich v Nevidnem zlu, potem vas bo prepričal še Pedro Pascal v seriji po izredni videoigri Zadnji izmed nas. Ali me je? »Nja«! Pa ne, ker bi bila serija slaba. Ravno nasprotno. Odlična je v vseh merilih.

Začetek je zgovoren in pravzaprav v trendu po preživeti pandemiji. Znanstvenik jasno in glasno pove, da nas virusi in bakterije kaj dosti ne ogrožajo. Nekaj nas bo umrlo, nakar se bo človeštvo prilagodilo. Glive, po drugi strani, pa nas bodo uničile. Sreča, da so občutljive na temperaturo in lahko okužijo samo insekte. Sesalcev pač ne. Toda. Zaradi dviga globalne temperature bodo mutirale in takrat se nam slabo piše. Po okužbi gliva prevzame nadzor okuženega telesa, ki ima en sam namen. Širiti okužbo. Ker mora živeti, gostitelja požira pri živem telesu, a ga ohranja napol mrtvega, dokler je le mogoče. Gobji zombiji so drugačni od tistih, ki smo jih vajeni v zgodbah in prigodah. Nimajo sle po človeškem mesu. Ugriznejo, da bi se glive preselile na drugega gostitelja. Zdravila ni. Telo se ne zna boriti proti okužbi. Natanko to se je zgodilo. Glive so nas »zafrknile«!

Dvajset let kasneje peščica preživelih životari v bolj oziroma manj totalitarnih skupnostih, proti čemur se bori uporniška skupina Kresničk (Firefly), ki jih najbolj boli spomin na izgubljeno demokracijo. Pojavi se upanje. Deklica Ellie (Bella Ramsey), ki je, kot kaže, imuna. Zna biti, da je upanje na trhlih nogah. Ampak, to je že druga zgodba, zaenkrat izpovedana samo v videoigri. Pedro Pascal igra zamorjenega tihotapca Joela, ki je v zori okužbe izgubil hčer. Zgodovina je sicer prikazana skozi zaporedje prebliskov. Čeprav ni najbolj navdušen, hkrati je namreč izginil brat, mora zdaj punčaro odpeljati do štaba upornikov, kjer močno upajo, da bodo iz nje »skuhali« nekakšno zdravilo. Na poti srečata marsikaj, a predvsem morata prečiti »polja gob na dveh nogah«. 

Serija je odlična, polna zapletov, bogatih in razdelanih likov, z odličnimi posnetki in ne stavi na pretiravanje z junaškimi akcijskimi prizori ter z očem in umu všečnimi posebnimi učinki. Kar me moti, je pravzaprav moje subjektivno odklonilno stališče do večine postapokaliptičnih zgodb. Toliko bolj, če se dogajajo na Zemlji. Veliko bo povedal naslednji stavek. Pascal mi je bolj všeč z na ksiht potisnjeno čelado vesoljskega lovca na glave. Ampak to ne zmanjša kakovosti serije. Niti to ne, da gre za eno redkih prenosov videoigre na male zaslone, ne da bi pri tem razkurili »fene«, kar običajno omeji ustvarjalno svobodo. Tudi če igre ne poznate, je zgodba polna, globoka in predvsem z jasnim repom in glavo. Ali še spomnite adaptacijo igre Halo s površnimi in ne najbolj prepričljivimi liki? No, Zadnji izmed nas je v marsičem njeno diametralno nasprotje.

Ekipa se je serije lotila z veliko žlico in dovolj sredstvi, kar pravzaprav od HBO-ja pričakujemo. Vsaj po prvih dveh delih noben prizor ni nepopoln ali odveč, čeprav zaradi želje po celovitem prikazu zgodba vsaj občasno teče za moj okus prepočasi in takrat začutim nujno potrebo po držanju telefona v dlani. Obenem so avtorji v dogajanje vključili skrivne igralce, ki so glas posodili likom v igrah, na kar so opozorili ljubitelji, ki igro kakopak poznajo do podrobnosti. Ashley Johnson, v igri Ellie, in Troy Baker, v igri Joel, se v seriji predstavita v stranskih vlogah. Če vas torej zombiji ne motijo in distopija ne odvrača, potem si zagotovo morate vzeti čas za ogled serije Zadnji izmed nas. Verjetno ne bo obveljala kot najboljša leta 2023, a bo brez dvoma visoko na lestvici.

Kaj: Serija Last od us (Zadnji izmed nas)

Kje: Televizijski program HBO in pretočna storitev HBO Max.

Ocena 4: Tovrstni postapokaliptični zapleti mi niso najbolj pri srcu, toda nobenega dvoma ni, da je serija v vseh elementih odlična. Kljub prekletstvu ekranizacije videoiger.

Priporočilo: Za starejše, kajti prizori znajo biti silno grozljivi.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja