Bodo ZDA prihodnje leto sklestile Huaweijevo telefonsko dejavnost na četrtino lanske ali letošnje?
Matjaž Ropret 10. septembra 2020 ob 06:35

Huawei danes na Kitajskem začenja vsakoletno konferenco za razvijalce in na njej bomo verjetno izvedeli kaj več o načrtih podjetja, ki se je zaradi ameriške blokade znašlo v gromozanskih težavah pri načrtovanju in prodaji pametnih telefonov. Že prej konferenco pa z vseh koncev prihajajo silno neugodne vesti za podjetje, ki se bo očitno moralo v 2021 zanašati na letos nakupljene zaloge sestavnih delov, saj je zdaj poleg programske na udaru tudi dobava strojne opreme, in upati, da morebitna sprememba v Beli hiši prinese tudi kakšen zasuk v ameriško-kitajskih odnosih in vsaj potrošniške naprave izbriše s prepovedanega seznama.

V letošnjem drugem četrtletju je Huawei celo (začasno) postal številka ena med proizvajalci pametnih telefonov, predvsem na račun domačega, kitajskega trga, saj se je tam povzpel do skoraj polovičnega tržnega deleža. Gledano skozi celo leto bo verjetno na vrhu še vedno ostal Samsung. Za letos sicer v Huaweiju menda načrtujejo, da bodo prodali 190 milijonov telefonov, potem ko so jih lani kar 240 milijonov (Samsung pa 295 milijonov). Toda interna projekcija za prihodnje leto, trdijo tuji mediji, je vsega 50 milijonov telefonov. Z drugimi besedami – samo četrtina ali petina tistega, kar bi Huaweiju zagotovo uspelo brez blokad.

Težava niti ni tako nova, se je pa v zadnjih tednih stopnjevala. Bliža se namreč 15. september, ko podjetja s sedežem v ZDA ali z ameriško tehnologijo pri svojem razvoju ali proizvodnji ne smejo več prodajati svojih izdelkov Huaweiju. Vemo, da vodilni proizvajalec procesorjev, tajvanski TSMC, ne bo več izdeloval procesorjev Kirin. Novo generacijo, naslednika Kirina 990, je sicer še vzel v proizvodnjo, vendar bo 10 ali 15 milijonov kosov (ocene so različne) tega procesorja, ki ga bodo verjetno uradno predstavili danes, celoten obseg, kolikor ga bo Huaweiju za zdaj uspelo dobiti. Vsekakor premalo za »običajne« količine modelov Mate in P. Za zdaj tudi ni povsem jasno, ali lahko kupujejo procesorje pri tajvanskem Mediateku, ki bi bil najbolj očitna rešitev iz zagate, na seznam »blokiranih« pa bi se utegnilo uvrstiti tudi kitajsko podjetje SMIC, ki proizvaja nekatere vstopne procesorje Kirin. Ker tudi Samsung in, jasno, Qualcomm ne moreta prodajati procesorjev Huaweiju, bo ta ostal brez alternativ in zanimivo bo slišati, kaj dejansko namerava storiti.

Samsung je menda kitajskemu konkurentu in hkrati kupcu zaradi ameriških sankcij odtegnil tudi nadaljnje dobave pomnilnika, tako delovnega kot bliskovnega, ter zaslonov. Enako sta po poročanju korejskih virov storila tudi LG in SK Hynix. Ta tri podjetja sodijo med največje proizvajalce pomnilniških čipov in zaslonov (predvsem OLED). Pri pomnilniku veliko trojico ob Samsungu in SK Hynixu dopolnjuje ameriški Micron, skupaj obvladujejo 94 odstotkov trga. Pri bliskovnem pomnilniku (čipih za shrambo) pa 99,5 odstotkov tržnega deleža odpade na Samsung, Kioxio (Toshibo), Western Digital, Micron, Intel in SK Hynix. Korejska, japonska ali ameriška podjetja. Zaslone OLED proizvajalcem telefonov večinoma zagotavljata korejska tekmeca Samsung in LG, nekaj pa še kitajski BOE, ki je verjetno tudi edina realistična alternativa, poleg morda še prav tako kitajskega TCL.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Brez omenjenih sestavnih delov telefonov, sploh pa kakovostnih, ni mogoče sestaviti. Ker so v Huaweiju vedeli, kaj prihaja, so zato letos (in že lani) po dostopnih informacijah na vseh koncih kupovali presežne količine komponent in tako ustvarjali zalogo za kasneje, ko do njih ne bodo več mogli. Običajno se podjetja zalog otepajo, ker je to izreden strošek in obremenitev za bilance, toda kitajska korporacija tokrat ni imela druge možnosti. Vseeno pa bo tudi to zadostovalo zgolj za nekaj časa in za manjše serije od sicer načrtovanih. Serija Mate 40 naj bi imela za 30 odstotkov manjše količine od prvotno predvidenih.

Težava pa je v bistvu še večja kot tista s programsko opremo. To se da nadomestiti, napisati na novo, in vsaj nekaj časa poskušati z njo v upanju, da jo bodo kupci sprejeli. Če sploh nimaš nujno potrebnih delov za proizvodnjo telefonov, pa so izgledi res črni. Verjetno je upanje zdaj res v tem, da zaloge omogočijo preživetje nekje do konca zime, če bi takrat morebitni novi ameriški predsednik že na kakršen koli način spremenil odločitve in ukrepe zdajšnjega. A morda Richard (Chengdong) Yu in ostali vodilni v Huaweiju uspejo potegniti še kakšnega skritega zajca iz klobuka.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Neverjetno je, da bosta na tako obsežnem trgu delovala dejansko samo 2 igralca, vsi ostali se bodo tepli za drobtine. Sam imam Mate 20 pro, izjemen telefon, a žal bom primoran zamenjati znamko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.