Bodo starši s potomcem hodili tudi na razgovore za službo?
Marjan Kodelja 13. julija 2018 ob 06:56

Me zanima, če bi starš, ki je te dni presunjen, ker brez dovoljenja polnoletnega potomca ne bo imel vpogleda v njegove srednješolske ocene, dovolil, da družinski člani lahko kadarkoli in brez pooblastila, pregledujejo njegove ocene delovne uspešnosti. Ali pa druge, morda še bolj osebne podatke. Stvar pa je še kako jasna. Otrok je postal polnoleten. Sam odgovarja za svoja dejanja. Lahko gre »sedet«, če pride v nasprotje z zakonom, lahko vozi avto in kupi, kar hoče. Kje je potem težava, če oče ali mati ne sme več zganjati »velikega brata« nad njegovim zadnjim letom v srednji šoli?

Če bi tako govoril na srečanju kluba hudih mamic (KHM – hvala Bojan Amon za idejo), bi se name vsul plaz razlogov, zakaj se kapitalno motim. Pa se res? Otroka imam v osnovni in srednji šoli in sem »ne ravno najbolj goreč« predstavnik v svetu staršev pri obeh. Po desetih letih »sestankovanj« in (na)poslušanja takšnih in drugačnih nebuloz vem kaj govorim. Nisem bil navdušen nad e-redovalnicami, kajti če se staršu ne ljubi priti na govorilne ure in roditeljske sestanke, z otrokom pa ni vzpostavil na zaupanju temelječega odnosa, da bi mu ta brez strahu zaupal svoje ocene, potem je morda celo bolje, da jih ne ve. Zato nikdar in nikoli nisem prek spleta preveril ocene svojih dveh otrok. Še manj, da bi to storil brez njunega pristanka. Samo sin gimnazijec ima dostop do svoje e-redovalnice, hčerka pa je šele v drugem razredu, ampak tudi nad njo ne mislim zganjati velikega brata. To je moje mišljenje, s katerim nikogar ne posiljujem.

Ampak očitno pri nas ne znamo drugače, kot skakati iz ene skrajnosti v drugo. Po novem srednja šola ne bo smela staršev obveščati o ničemer, če tega ne bo dovolil polnoleten otrok. Načeloma se strinjam. Vendarle, zakaj šele zdaj, ko pa nekatere šole po elektronskih poteh starše obveščajo že skoraj desetletje? Ker tako zahteva evropska direktiva. Saj vemo katera. Ampak, čemmmuuuuu? Za večino je problematično največ dobro leto dni, ko so v srednji šoli, ki še velja za domeno staršev. To pomeni, da mi naslednje šolsko leto ne bo treba na roditeljske sestanke, govorilne ure in seje sveta staršev. Po isti logiki mi učitelji ne bi smeli izdati ocen polnoletnega sina, tudi če bi tja prišel in prosil, da mi jih pokažejo. Hudo, bom kar njega poslal na vse te sestanke in naj se znajde. Mimogrede, ker so nekateri moderni polnoletni otroci za to obdobje popolnoma nepripravljeni – da ne bo pomote, krivda je večinoma na strani staršev – sem iz lastnih izkušenj ugotovil, kaj najbolj deluje. »Dragi sinček. Narediti moraš to in to, znajdi se, kakor veš in znaš«.

Omejitev dostopa do informacij polnoletnega dijaka pa se mi vseeno zdi popolna neumnost. Za zdaj. Zakaj? Kar sem slišal cel kup želja staršev, kaj naj bi učitelji vpisovali v ta blagoslovljeni sistem oddaljenega nadzora. Če bi menili, da gre zgolj z ocene, obvestila in prisotnost pri pouku, se globoko motite. Ideje so brezkrajne. Učitelji naj bi zapisali vse. Da je otrok tretjo uro neobičajno pogosto smrknil, da je grdo pogledal sošolko, da se je popraskal po riti, da se je učitelju zdel ta dan brez volje, … Sliši se noro, dejansko pa neizvedljivo, a to nekaterih ne ustraši in polni samozavesti predlagajo še kaj bolj »unikatnega«. Če pa e-redovalnica preraste v popolni psihološki prerez otroka, z vsem kar ta počne, pa je logično mar ne, da starš po 18. letu nima kaj več za »praskat«. Popkovino je le treba enkrat prerezati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.