Bodo slovenske slušalke iz lesa in kovine zatresle svet avdiofilov?
Marjan Kodelja 16. novembra 2019 ob 07:05

Erzetich je manjše slovensko podjetje iz Trnovskega gozda, ki ga nekateri poznajo po kakovostno ročno izdelanih ojačevalnikih za slušalke. Kmalu pa naj bi na trg poslali še butično izdelane slušalke Thalia, kot nadgradnjo ponudbe dveh večjih modelov.

Leseno-kovinske slušalke so umerjene za uporabo na prenosnih napravah. Ker gre za izdelek višjega cenovnega razreda in ni brezžičen, je razumljivo, da je kabel kakovosten in preprosto odstranljiv. Tako kot obstoječa modela imajo tudi nove slušalke leseno komoro. Iz umetno starane lipe in iz reciklirane jalovine. Večje slušalke so namenjene uporabi v prostorih, zato »robustnost« izdelave ni ospredju, slušalke Thalia pa so prenosne, zato so ostali deli v glavnem kovinski. Še vedno pa z 270 grami dovolj lahke, da so udobne tudi pri daljši uporabi.

Slušalke so tipa »na uho«, blazinica ušesa ne prekrije v celoti, zato kaj dosti pasivno ne dušijo hrupa okolice. Uporabnik ni zvočno izoliran, kaj ima kajpada tako prednosti kot slabosti. Slušalke za mobilno uporabi naj bi prepuščale vsaj nekaj zvokov, kajti biti gluh v urbanem okolju, ni najbolj varno. Mobilna uporaba pa je tudi poslušanje glasbe na sredstvih javnega prevoza, kjer velja obratno. Radi bi uživali v glasbi, ne v hrupu motorja. Slušalke Thelia še niso na trgu, tako da bomo videli, kakšne kompromise so glede tega sprejeli. Ker pa so jih namenili avdiofilom, mora biti kakovost zvoka na visoki ravni.

Zanimive pa so tudi na videz. Izstopajo namreč zaradi osemkotne komore, iz katere binglja ročno sestavljen kabel iz posrebrenega čistega bakra. Skrbno izbrani materiali ter 40-milimetrski zvočni gonilnik (impedanca 32 Ohmov) v akustično premišljeno načrtovanem ohišju pa naj bi bili garant kakovostnega zvoka. Na voljo naj bi bile konec letošnjega ali na začetku prihodnjega leta po ceni 599 evrov. Če pa jih naročite v prednaročilu do 15. decembra, boste plačali 449 evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Thalia je grška boginja rajanja, hčerka Zeusa. Slušalke Thalia pa so »boginja« zvoka, vsestranskosti in zabave.


Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja