Bodo prikazali sliko, kot so si jo zamislili ustvarjalci?
Marjan Kodelja 8. januarja 2021 ob 06:59

Sony je predstavil televizorje najvišjega cenovnega razreda modelnega leta 2021, ki jih odlikuje procesor XR s kognitivnimi zmogljivostmi. Kaj si mislim o njem?

Kaj točno novi procesor počne, Sony ne želi povedati, kot tudi ne, na koliko delov razdeli zaslon, ko opravlja svojo čarovnijo. Pravijo le, da mnogo, veliko več kot devet, na kolikor delov so ga razdelili, da bi nam pokazali njegove sposobnosti. »Veliko več.« Dosedanji procesor X1, ne glede na njegovo nesporno kakovost, je obdeloval signale in bil tozadevno neumen. Novi vključuje umetno inteligenco, natančno vedenje, kako gledalec gleda na sliko, na kaj so osredotočeni njegovi možgani in temu primerno prilagaja sliko. Na primer. Prilagaja barvo kožnih tonov, ne da bi prilagoditve pokvarile barve drugje po prizoru. Med prilagajanjem razločljivosti pa zazna objekt, na katerega bo gledalec osredotočen in ga prilagodi, da je njegov prikaz čim bolj naraven, medtem ko izostri površine pred njim in odstrani šum v zamegljenem ozadju. Kot pravijo, da je pogled na prizor čim bolj naraven oziroma tak, kot si ga je zamislil ustvarjalec. Poleg barv in razločljivosti procesor prilagaja še svetilnost ter z njo kontrast in prikaz hitrih prizorov. Z njim se bodo bahali najdražji letošnji modeli, ne oziraje se, bodo imeli zaslon LCD nagrajen s kvantnimi pikami ali OLED, od česar bo odvisno delovanje procesorja in končna kakovost slike. Poleg te procesor XR izboljšuje še zvok. Sony nadaljuje namreč s težnjo simulacije občutka, da zvok prihaja iz slike in ne od drugje v prostoru. Od tu tehnologija, ki v membrano zvočnika spremeni zaslon pri modelih OLED oziroma stranske letve pri drugih.

Pri vsaki predstavitvi novosti gre za dobršen odmerek prepričevanja javnosti (PR) in tako je bilo tudi tokrat. Je slika na zaslonu televizorja s procesorjem XR boljša od slike na zaslonih televizorjev s starejšimi, a še vedno zelo zmogljivimi procesorji X1? Zagotovo! Jo bo običajen gledalec med gledanjem vsebine običajne kakovosti opazil, ne da bi hkrati gledal na zaslona obeh, enega poleg drugega? Tu odgovor že bolj gravitira proti »večinoma ne«. Čemu trditev, da bo slika takšna, kot si jo je zamisli ustvarjalec. A do zdaj ni bila? In če ne, zakaj? Razlog se skriva v nosilcih vsebine. Na fizičnih ali preko pretočnih storitev je stisnjena, kar vsaj malo vpliva, da ni več takšna, kot je bila na monitorju pred režiserjem. Pasti digitalizacije, ki se jim ne da izogniti in ki so hkrati dale izdelovalcem možnost, da televizor spreminjajo v vse bolj zmogljiv računalnik. Ker nobena tehnologija ni popolna, je vedno prostor za izboljšave in vsakoletno predstavljanje novih modelov. A kot sem že napisal. Na obzorju ni nove zaslonske tehnologije OLED, zaradi česar vsi, vključno s Sonyjem uporabljajo LG-jeve panele in ker tehnologija zaslonov LCD dosega svoje končne omejitve, gre pri novih modelih, kljub veliko govora o procesorju, za rahlo evolucijo lanskih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Modeli družine Bravia XR so Z9J velikosti 75 ali 85 palcev razločljivosti 8K in zaslonom LCD. Takšnega imajo še modeli X95J (65, 75 in 85 palcev) in X90J (50, 55, 65 in 75 palcev). Medtem imajo zaslone OLED A90J (55, 65 in 83 palcev) in A80J (55, 65 in 77 palcev). Še nekaj je značilno za letošnje modele. A80J in X90J so opremljeni z aplikacijo Google TV, ki je sposobna na enem mestu združiti vse vsebine, ki so na voljo in hkrati v okviru le tej dajati priporočila. Kot verjetno veste, je Sony močan tudi na filmskem svetu, zato je z omejitvami različnimi glede na izbrani model, dosegljivo središče zabavnih vsebin Bravia Core. Dober način, da preizkusite zmogljivosti novega procesorja. Zasloni so vsi razločljivosti 4K, medtem ko je zagotovljena podpora za 120 sličic na sekundo ter česar bodo veseli igričarji, spremenljiv čas osveževanja (VRR) in način z nizkim zakasnitvenim časom (ALLM).

Morda je res najbolj priročno kazati najboljše in hkrati najdražje modele, vendar sočasno pozabljamo, da si jih lahko privošči le manjši krog uporabnikov. Zato pogrešam sproščanje cenovnega pritiska, predvsem ko gre za televizorje z zaslonom OLED. Kdaj bodo na voljo modeli srednjega cenovnega razreda z njimi in ali to pomeni, da bodo opremljeni s starejšim procesorjem do zdaj rezerviranim za najdražje?

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja