Matjaž Ropret 31. maja 2016 ob 08:29

Ko sem pred tremi mesecu v Barceloni hodil od enega do drugega razstavnega prostora na sejmu MWC, se mi je vedno bolj zdelo, kot da je pri telefonih izbira samo še med iphonom, samsungi in kitajci – od vse dražjih huaweijev do poceni robe z aliexpressa in podobnih trgovin. Od takrat naprej se samo še bolj nakazuje taka realnost. OK, saj so še vedno vsaj zraven še LG, HTC, Sony in še kdo iz stare garde. Ampak ta se poslavlja. Vprašanje je, koliko časa bo še vztrajal Sony, preden so bo Kaz (Hirai, vrhovni šef korporacije) naveličal stalnih izgub tega oddelka. Še prej izstopa, ali pa si vsaj jemlje oddih Microsoft. Potem bo mogoče le izpljunil izmuzljivi surface phone, ki pa bo za množice nezanimiv, kot so tudi njegove tablice surface pro. LG vztraja, ker s tem dobro kaže svoj napredek pri razvoju komponent – od zaslonov do tipal, pomnilnika in še marsičesa. Ampak tudi korejska korporacija po zadnjih informacijah reorganizira svoj telefonski oddelek, združuje regionalne pisarne in niti umik iz kakšne od manj donosnih držav ni izključen.

htc 10
htc 10

Pa še kitajskim proizvajalcem ni lahko. Lenovo niti po prevzemu Motorole s telefoni ne najde podobne karme kot pri PC-jih. Ustavilo se je celo ljubljencu svetovnih medijev Xiaomiju. Coolpad poskuša prodreti v naš konec Evrope, ampak precej nerodno. Med vsemi pa je daleč največja uganka HTC. Prihodki mu padajo že dolgo, zadnja četrtletja vztrajno tolče izgubo, vmes skorajda več dela na razvoju čelade za navidezno resničnost kot na novih telefonih, pa je vseeno še vedno tu in je celo uspel izdelati, vsaj na prvi pogled, enega od dveh najbolj dodelanih telefonov letos.

Priznam, nisem ga še uspel resno preizkusiti, ampak po prvem otipanju in kratkem igranju z njim, htc 10 izgleda kot telefon z zelo malo pomanjkljivostmi. Obe lastnosti, ki ju tudi HTC-jevci sami priznavajo, da manjkata, nista tako ključni, da bi koga odvrnili od nakupa. Sploh ne brezžično polnjenje, mogoče bo vodotesnost kvečjemu koga prej zvabila k Samsungovemu galaxyju s7, ki jo ima, kot odvrnila od htc-ja, ki je nima.

Pa vseeno, naj HTC-jevci še tako razlagajo, koliko zanimanja desetica žanje na družabnih omrežjih, to še ne  predpostavlja konkretne prodaje. Podobno so govorili tudi pri vseh zadnjih pomembnih novostih (onem 8, one m9, one a9), ki so jih potem operaterji z muko prodajali po začetni ceni. Številke potrjujejo vse slabšo prodajo, pri čemer je treba vedeti, da je Slovenija in vzhodna Evrope še eno redkih področij, kjer se ta tajvanska družba še drži med pomembnejšimi

Sony Xperia X
Sony Xperia X

proizvajalci. Res si želim, da bi bil htc 10 uspešnica, ker prevlada enega ali dveh proizvajalcev nikoli ni dobra, a po pravici povedano za to ne vidim kakšnih resnih možnosti. Če bi Tajvanci presenetili s ceno, potem mogoče. Ampak v tem času, ko je HTC taval in brcal v temo, se je Samsung utrdil na svoji poziciji tik pod vrhom in z enako ceno konkurirati aktualnemu Galaxyju S, je samomor. Če dam primerjavo iz kakšne druge potrošniške branže – kupec, ki ima na polici na izbiro enako drage adidaske in superge asics, bo skoraj brez izjeme izbral prve, pa če so druge še tako dobre. HTC 10 ima možnosti, ampak samo, če cenovno tekmuje s huaweijem p9 in LG-jem g5. Podobno napako že ves čas dela tudi Sony. Seveda se obema verjetno računica ne izide, če bi cene spustila za cca stotaka. Žalostno dejstvo pa je, da potrošnikov njuna ekonomika ne zanima, v njihovi percepciji so določene znamke višje, druge pa nižje. Še posebej, če se jim za prve precej upravičeno zdi, da narekujejo razvoj, za druge pa, da pretežno sledijo najboljšim. HTC, Sony (mimogrede, njegova Xperia X je zelo prijeten telefon, če bi le stal manj kot 500 evrov, ne 600) in še kdo je mogoče končno pokazal, česa je sposoben. Kar pa ob vsesplošnem ohlajanju norije s telefoni utegne biti premalo in prepozno.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.