Bodo izdelovalci telefonov spet prilezli na zeleno vejo?
Marjan Kodelja 31. januarja 2023 ob 16:48

Prodaja telefonov na zahtevnem kitajskem trgu je lani strmoglavila zaradi zapiranja družbe in upočasnjevanja gospodarstva. Po podatkih podjetja IDC je bilo prodanih 286 milijonov telefonov, kar je 13 odstotkov manj kot leta 2021.

Kitajski trg velja za enega bolj konkurenčnih, ko gre za prodajo zabavne elektronike. Poleg številnih uporabnikov praktično ni domačega ali tujega izdelovalca, ki tam ne bi nudil celotne svoje palete izdelkov. Veliko pove že to, da večina kitajskih izdelovalcev telefone s preklopnimi zasloni prodaja samo na domačem trgu in ne tudi drugje po svetu. Kar je verjetno glavni razlog, zakaj Samsungu v naših delih sveta relativno lepo uspeva z že kar nekaj let nespremenjeno zasnovo svojih prepogljivih modelov.

Lani je tamkaj največ telefonov prodal Vivo, a še vedno kar četrtino manj kot leta 2021, tesno je sledilo podjetje Honor. Eno redkih, ki je zabeležilo rast v primerjavi z letom 2021. Kar 34-odstotno. Tretje mesto pa si delita podjetji Oppo in Apple. Padec prodaje v primeru Appla je zgolj 4,4-odstoten. Stanje ni dosti bolj rožnato na globalni ravni. Po vsem svetu so izdelovalci namreč prodali 1,2 milijarde telefonov, 11 odstotkov manj kot leta 2021.

Honor je napovedal predstavitev novih telefonov v živo in preko spletne strani v ponedeljek, 27. februarja 2023, ob 13.30 uri.

Po podatkih analitičnega podjetja Canalys se je sicer na Kitajskem v zadnjem četrtletju najbolje znašel Apple, ki je prodal več telefonov kot Honor ali Xiaomi, toda še vedno manj kot v istem obdobju leta 2021. Poleg vsega ostalega je verjetno razlog tudi v tem, da Apple tradicionalno nove modele predstavi v začetku jeseni, medtem ko večina drugih to naredi prej. Podobno je tudi letos. Samsung je že v nizkem štartu, kajti predstavitev bo jutri, medtem ko so iz Honorja sporočili, da bodo družino premijskih pametnih telefonov Magic5 in Magic Vs s prepogljivim zaslonom predstavili na svetovnem kongresu MWC v Barceloni konec februarja. Na zadnji predstavitvi so nam zatrdili, da bo novi prepogljivček, ki so ga na Kitajskem poslali v prodajo novembra lani, na voljo tudi na evropskih trgih.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja