Blackberry je prav tako samo še znamka, ki ne pomeni nič več
Matjaž Ropret 28. februarja 2017 ob 12:15

Podobna kot Nokia, je tudi Blackberry v telefonskem svetu zdaj samo še znamka v najemu Kitajcev. V konkretnem primeru podjetja TCL Communications, ki sicer prodaja izdelke pod znamko Alcatel, pred časom pa je odkupilo tudi ime Palm, a iz njega še ni naredilo nič oprijemljivega. Po dveh androidnih Blackberryjih z običajno obliko pa je zdaj predstavilo tudi pametni telefon s polno fizično tipkovnico, imenovan Keyone.

Kljub temu, da ima Keyone tako zaslon na dotik kot tipkovnico pod njim, ni pretirano velik. Je približno velikosti klasičnega telefona s 5,5-palčnim zaslonom. Le da je tu zaslon za cel palec manjši, ima pa ločljivost 1620 x 1080 točk in dejansko ne izgleda slabo. Specifikacije niso nič posebnega, sploh za izdelek, ki naj bi stal 600 evrov. Procesor je iz srednjega razreda (Snapdragon 625), pomnilnika je 3 GB, prostora za podatke 32 GB in fotoaparat ima 12 milijonov točk. Vse skupaj ni ravno v zgornjem razredu, kamor TCL očitno želi umestiti ta model. A to bi se mogoče celo dalo spregledati, če ne bi vtisa res pokvarila kakovost ohišja in če bi bila tipkovnica dejansko uporabna.

Tipkanje po malih telefonskih tipkah sem že zdavnaj odmislil in tudi sicer nisem bil nikoli uporabnik Blackberryja, samo preizkusil sem kdaj pa kdaj kakega. Nekaj minut poskušanja s Keyone ne spreminja mojega mnenja, da je tipkanje na navidezni zaslonski tipkovnici absolutno hitrejše, pa tudi bolj priročno in enostavno. Problem je v tem, da so tipke povsem do roba telefona in je zato praktično nemogoče tipkati z eno roko. Treba je uporabljati oba palca, kar pomeni, da je treba reč držati z obema rokama. Za vsako ločilo je treba najprej pritisniti tipko alt, za vsak poseben znak, tudi za šumnike, pa najprej držati tipko, potem pa se “sprehoditi” do znaka na zaslonu. In še tipke so precej skupaj, tako da je včasih kar težko zadeti pravo. Ne dvomim, da se ne bi sčasoma navadil in tudi hod tipk je dober, ampak niti slučajno nisem užival v tem vračanju desetletje v preteklost.

Zaslon je, kot rečeno, dokaj majhen za današnje razmere, a še vedno dovolj velik za večino vsebine. Še najbolj se primanjkljaj pozna pri fotoaparatu in ogledu videov, pa še tam predvsem zato, ker je zgoraj in spodaj precej črnine, saj razmerje ekrana ni ravno široko, daleč od tega, kar je v G6 predstavil LG.

Še zadnji problem tega telefona pa je ohišje. Blackberryji nikoli niso bili najbolj napredni glede materialov, bili pa so večinoma kar solidno izdelani in trpežni. Kako bo s tem pri Keyone ne vem, je pa reč narejena tako, da se izdajaj za kovinsko, a ni. V resnici je telefon plastičen in ne daje ravno najboljšega občutka v roki. Pozna se kitajski vpliv in varčevanje pri proizvodnih stroških. Najbrž bo komu ta “pravi” androidni Blackberry všeč in se že zdaj veseli, da bo spet imel pod palci prave tipke. Osebno pa ne bom prav nič žaloval, če bo to zadnji pametni telefon s pravo tipkovnico.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja