NEDELJSKI NASVET: Bi bili Mladjenka Kukojca iz Vitanj?
Marjan Kodelja 16. januarja 2022 ob 06:15

Laž je beseda z negativno konotacijo, toda če želiš ščititi zasebnost v digitalnem svetu, preprečiti, da bi osebne podatke zbirala podjetja za reklamne namene, spletni kriminalci in pošiljatelji neželenih sporočil, potem je ponareditev identitete smiselno in učinkovito!

Lažni profil za vplivanje na javno mnenje, prikazovanje, da je neka skupnost večja, kot dejansko je, ali prepričevanje ljudi, da se spoprijateljijo z vami, ni nelegalen. Samo neetičen. V idealnem svetu nas nič ne bi smelo ovirati, da se vedno predstavimo s pravo identiteto. A kaj, ko ne živimo v takšnem. Ponekod so posamezniki v nevarnosti, zato je anonimnost ali lažna osebnost zanje življenjskega pomena, medtem ko drugje na ta način omejimo izpostavljenost na neželena sporočila, zlorabo osebnih podatkov in pretirano oglaševanje. Laž nam pomaga, da omejimo svojo izpostavljenost v digitalnem svetu in otežimo življenje pretiranim radovednežem.

Ni si ravno preprosto izmisliti lažnega profila in pri tem poskrbeti, da v njem ni ničesar, na podlagi česar bi se dalo posumiti, kdo se v resnici skriva za njim. Poleg tega marsikatera spletna stran (storitev) v postopku registracije zahteva veliko podatkov, običajno več, kot jih nujno potrebuje, in če nič drugega, je razmišljanje, kaj vpisati, zamudno. Gre preprosteje. Zakaj ne bi uporabili generatorja lažnih imen (Fake Name Generator)? Izberite spol, narodnost in državo stalnega naslova in generator vam hipno ponudi podroben lažni profil, vključno z uporabniškim imenom, geslom in elektronskim predalom, vključno s povezavo za aktivacijo. Slovenija je vključena, čeprav bi večina izmišljenih izmen prej sodila v države južno od Kolpe kot tostran reke.

Generator lažnih imen je ravno tako primeren za razvijalce, kajti nudi jim preprost dostop do podatkov o »uporabnikih«, za testiranje spletnih storitev in mobilnih aplikacij. Lažni profil na pametni telefon oziroma v seznam stikov po želji prenesete preko kode QR. Slabost uporabe generatorja pa je ta, da morate lažne podatke ročno s kopiranjem in lepljenjem prenesti v pravo polje registracijskega obrazca spletne strani ali storitve.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.