Beleženje stikov in nadzor spoštovanja karantene ni isto!
Marjan Kodelja 26. junija 2020 ob 06:45

Ena od lastnosti avtoritarnega voditelja je, da hoče imeti vse pod nadzorom. Kje je postavljen aparat za kavo, kakšna simbolika in kultura nasploh mora biti všeč narodu in da mora biti vse narejeno »po regeljcih«. Vendar če naj bi anonimno aplikacijo za slednje stikov uporabljal prostovoljno, zakaj potrebujem nov pravni okvir?

Najbolj sem bi včeraj vesel Googlove čestitke za dan državnosti, ki me je pričakala, ko se začel z njegovim iskalnikom iskati dogodke in prigodke dneva. Zaželel mi jo je algoritem, o tem ni dvoma, a vsaj nima skritih namenov. Tako sem tudi zvedel za blamažo s Shutterstockovimi fotografijami, da je na uradni proslavi treba po novem državo imenovati »SLOVENIA«, da nam je med drugim čestital ameriški zunanji minister Pompeo (sramota, a slovenski zet pa ne?), če bi mu lahko, bi mu odpisal, naj najprej pomete pred svojim pragom ter na portalu, ki ga raje ne bi imenoval, da bo vlada pripravila okvire za uvedbo aplikacije, ki spremlja stike z okuženimi in nadzira spoštovanje karantene. Zaradi zaključka povedi me je spreletel srh. Vrag je odnesel šalo. To pa ni več tisto, o čemer govori cela Evropa in cel svet. O decentralizirani anonimni aplikaciji, kajti za nadzor spoštovanja predpisane karantene mora represivni organ vedeti, koga nadzira in ves čas dobivati njegove natančne lokacijske podatke. Ali to pomeni, da bo naša vlada naredila, kar je večina drugih zavrgla, česar mimogrede ne priporočata ne Google ne Apple in kar smo tudi v Sloveniji označili kot prevelik vdor v zasebnost? Če je tako, potem pa razumem potrebo po novem pravnem okvirju. Bodo pod pretvezo varnosti spet iz naftalina obudili člen zakona, ki smo ga že zavrnili?

Nisem paranoik in ne menim, da želi vlada imeti orodje za nadzor državljanov, čeprav je res, da moč kvari in da se tudi dobri nameni prej ali slej izrodijo, vendar ne razumem, zakaj tudi mi, kot večina drugih, ne razmišljamo o anonimni aplikaciji na podlagi beleženja povezav Bluetooth, saj so se pokazale za primerne. Kot kaže raziskava univerze v Oxfordu, pa je učinkovita tudi v primeru, da jo uporablja manj kot 60 odstotkov ljudi, kar je veljalo kot verjetno njena največja slabost. Če je nameščena na 80 odstotkih vseh pametnih telefonov, kar grobo pomeni 56 odstotkov populacije, potem širjenje virusa zaustavi. Nižje stopnje uporabnosti pa ga ne ustavijo, a to še ne pomeni, da aplikacije niso učinkovita, saj širjenje opazno upočasnijo. Tudi če aplikacijo uporablja le 20 odstotkov ljudi, je bolje, kot če je ni!

Predvsem pa ne smemo mešati hrušk in jabolk. Namen in način delovanja aplikacije za sledenje je popolnoma nasproten morebitni za nadzor spoštovanja karantene in nobene potrebe ni, da bi obe funkciji izvajala ena. Zaradi splošnega zaupanja v državo pa bi bilo celo bolje, če druge ne bi bilo, saj ima država že zdaj vzvode za nadzor. Kdorkoli bo torej pozival, da mora obe funkciji omogočati ena aplikacija, se ne spozna na tehnologijo ali pa ima čisto nekaj drugega v mislih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Sicer pa »kakšno mamo« prikazuje spodnja slika oziroma zadetki, ki so se pokazali, ko ste včeraj kliknili na Googlovo čestitko. Namesto veselja zaradi praznika, kisli obrazi!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja