Barbara Povše Golob na čelu združenja evropskih registrov
Matjaž Ropret 17. februarja 2020 ob 10:12

Na 63. (in hkrati letnem) srečanju članov skupščine Združenja evropskih nacionalnih registrov (Council of European National Top-Level Domain Registries, CENTR), ki je potekalo v Ljubljani, so za predsednico upravnega odbora te organizacije izvolili vodjo slovenskega Registra.si Barbaro Povše Golob. Postala je sploh prva ženska na čelu te organizacije.

Poleg nove predsednice so v upravnem odboru še Hilda Thunem (Norveška), Philip Du Bois (Belgija), Danny Aerts (Švedska) in David Fowler (Kanada). CENTR od leta 1998 združuje evropske nacionalne registre in še nekatere z drugih celin (Kanade, Nove Zelandije, Japonske, Irana) ter registrov, ki upravljajo generične domene, denimo .com. Skupno ima združenje  54 polnopravnih članov in 8 pridruženih članov in portfelj teh registrov predstavlja več kot 80 odstotkov vseh registriranih domen po svetu. Registri so namreč tisti, ki v posamezni državi skrbijo za vrhnje spletne domene, kot so .si, .hr ali .de. V Sloveniji Register.si deluje v okviru akademske in raziskovalne mreže Arnes in postavlja pravila za registracijo slovenskih domen ter to v praksi izvaja.

Barbara Povše Golob (na fotografiji v sredini, z očali) sicer že od 1997 vodi Register.si in poleg tega sodeluje v različnih delovnih skupinah CENTR-a. Kot še dodajajo v Arnesu, je aktivna sooblikovalka delovanja organizacije The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) in od lani predsednica programskega odbora ccNSO v okviru ICANN. Redno aktivno sodeluje na okroglih mizah o politikah upravljanja z internetom. ICANN od konca 90-ih let prejšnjega stoletja upravlja z določenimi ključnimi funkcijami interneta. Poleg tega je Povše Golobova po besedah Arnesovega sporočila ključna oseba pri sodelovanju z ministrstvi, fakultetami ter številnimi drugimi javnimi in zasebnimi ustanovami, »katerih delovanje se s stališča regulative ali drugače dotika delovanja domene .si in interneta pri nas.«

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Slovenija je sicer znotraj združenja CENTR ena od držav z najmanjšim številom domen, a je ustanovna članica in aktivna vseh 22 let, zaradi česar so ji ostale članice tudi zaupale predsedniško mesto v upravnem odboru.

Naslovna fotografija: Council of European National Top-Level Domain Registries (CENTR)

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja