Banka NLB je vključena v sistem Apple Pay
Matjaž Ropret 27. februarja 2024 ob 09:47

Kar so si komitenti dolgo želeli, je od danes na voljo. Bančne kartice NLB je namreč mogoče vnesti v mobilno denarnico Apple Pay in nato z iPhoni ter urami Apple Watch plačevati brezstično.

Z očitki, zakaj ni vključena v Applovo plačilno platformo in tako za uporabnike telefonov s sistemom iOS ne ponuja enake funkcionalnosti, kot jo za androidno stran od l. 2018 naprej, se je  največja slovenska banka soočala najmanj tako dolgo. Pri tem sicer ni bila osamljena, kajti od slovenskih bank je bila v Apple Pay doslej vključena le Intesa Sanpaolo, poleg ponudnika digitalnih finančnih storitev mBills in nekaterih tujih, ki so na voljo tudi za slovenske uporabnike (N26, Revolut, …).

Vodstvo in lastniki NLB so dolgo oklevali glede pristopa k edini platformi, ki za zdaj omogoča brezstično plačevanje z Applovimi napravami (morda bo zaradi evropske direktive o digitalnih trgih že letos drugače, a ni povsem zanesljivo). Ko pa so pred približno enim letom napovedali predelavo svoje mobilne denarnice NLB Pay za androidne naprave na tehnologijo Google Pay (oz. pristop k platformi Google Wallet), so zraven malce sramežljivo obelodanili tudi načrte glede vključitve v Apple Pay. Poleti so to začeli tudi javno razglašati in takrat je bila časovnica postavljena na »konec leta«, vendar je bilo že pred tem znano, da bo zadeva nekoliko zamudila. Izkazalo se je, da dva meseca.

Od danes naprej tako Apple Pay sprejema kartice, izdane pri banki NLB. Vključene so »kreditne« in debetne kartice Mastercard ter debetne Visa. Vnese se jih po standardnem postopku. Tako, da na telefonu odpreš aplikacijo Wallet, izbereš možnost »dodaj kartico« (Add to Wallet, ikona plusa), potem fotografiraš sprednjo stran kartice ali vneseš njene podatke, ročno vpišeš še ime lastnika in varnostno kodo (CVC, na zadnji strani kartice), dodajanje potrdiš v dvostopenjskem potrjevanju (s kodo, ki jo pridobiš po sms-u ali v klicnem centru banke), nakar lahko začneš zapravljati.

Za plačevanje pri večini modernih iPhonov dvakrat pritisneš tipko z vklop in pogledaš vanj, da ga biometrično odkleneš, nato pa prisloniš k terminalu POS. Podobno je z uro, ki jo moraš z dvakratnim pritiskom tipke »postaviti« v način plačevanja (po zaslonu lahko podrsaš za izbiro kartice, če jih imaš v mobilno denarnico vnesenih več). Odkleneš pa uro že takrat, ko jo namestiš na zapestje, zato je pred plačevanjem ni treba vnovič (ker ostane odklenjena, dokler »ve«, da je na istem zapestju, če jo snameš, se takoj zaklene).

Poleg omenjene Intese Sanpaolo je tako NLB druga slovenska banka, ki svojim komitentom omogoča uporabo tako Googlove kot Applove mobilne denarnice in s tem brezstično plačevanje s telefoni ter urami. V Google Pay sta sicer vključeni tudi Delavska hranilnica in Nova kreditna banka Maribor (ta se sicer združuje z SKB), ki pa ju ni v Apple Pay. Prav tako sta v Googlovi platformi mBills in Revolut, ne pa tudi N26. Za komitente drugih bank pa na obeh straneh obstaja povsem enakovredna rešitev v obliki storitve Curve, ki agregira kartice drugih izdajateljev na novo kartico, ki jo je mogoče vnesti v obe denarnici (na androidnih napravah pa je mogoče uporabljati tudi denarnice Curve).

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja