Bančna nakazila so preživeta, prav tako keš, rabimo nekaj boljšega in enostavnejšega
Matjaž Ropret 30. junija 2022 ob 07:08

Sistem, kot je Flik Pay, morda kar natanko ta, potrebuje nadgradnjo, da bomo z njim lahko nakazovali denar komurkoli in za kakršen koli namen, tudi za plačilo storitev oz. blaga. Da za te namene še vedno izpolnjujemo nakazila prek obrazca UPN ali mrzlično iščemo majhne količine gotovine, je v letu 2022 nesprejemljivo!

Nedolgo tega smo bili na robu prave osramotitve, ker z ženo preprosto nisva »napraskala« skupaj še drugega kupčka kovancev za štiri evre (ne me držat za besedo glede natančnega zneska) v istem tednu, ko so se otroci v vrtcu in v šoli skupinsko fotografirali. Sam »poslujem« kar se da negotovinsko, ona glavnino kovanega porabi za parkomate (kjer sam uporabljam sicer malo dražji, a precej bolj priročni EasyPark). Na srečo sem imel zadnje popoldne, preden je moral biti denar v vrtcu, nek dogodek, in sem si potem privoščil sladoled ter ga izjemoma plačal z gotovino, da sem dobil nazaj prepotrebni plehnati kupček.

Malo kasneje se je začelo kupovanje daril za vzgojiteljice in učiteljice, pri čemer sta bila prejšnja leta v uporabi sistema »pustite denar v nahrbtniku tega in tega otroka,« in »otroci naj prinesejo denar določeni sošolki oz. sošolcu.« Letos smo uspeli zadevo speljati z nakazovanjem tistih nekaj evrov eni od mamic.

To sta samo dva primera, ko moramo telovaditi ali z gotovino (pogosto s kovanci) ali z bančnimi nakazili, pa ni zato nobene potrebe. Potem so tu še različne druge otroške dejavnosti, razdelitev stroškov za piknik, pa denimo plačevanje na dom pripeljane hrane (na podeželju ni ponudnikov s flotami »nahrbtnikarjev«, ki so se namnožili po mestih in ki se jih plačuje prek aplikacije) in še kaj drugega. Tako za zasebne namene kot za plačila različnega blaga močno pogrešam razširitev storitve Flik ali neko drugo univerzalno rešitev za premikanje denarja naokrog s pomočjo aplikacije na telefonu.

Sistem Flik Pay je v redu in se mi zdi, da je dobil nekaj uporabnikov, čeprav si ga preveč ljudi iz meni neznanega razloga še vedno kar ne omogoči, pa to vzame vsega skupaj nekaj klikov v spletni banki. Toda težava Flika je v tem, da deluje na osnovi kontaktov v posameznikovem imeniku oz na poznavanju posameznikove telefonske številke oz. e-poštnega naslova. Brez enega od teh podatkov, če nisem česa spregledal, ni načina, da bi s to storitvijo »nakazal« denar.

Večine staršev iz šole ali vrtca pač nimam v svojem imeniku in tudi ne poznam njihovih številk. (Tudi ni razloga, da bi jih) Poslovni subjekti pa so seveda še povsem svoj svet. S skoraj vsemi od naštetih pa smo tako ali drugače v komunikaciji. Po Messengerju (ko se dogovarjamo za darila ali kaj drugega), neposredno na pikniku, po telefonu, ko nekaj naročamo, … Ne bi bilo težave prenesti nečesa, kar bi bila osnova za »nakazilo« oz. plačilo. Ta podatek bi bila lahko preprosta koda, ki bi jo vpisal v aplikacijo Flik ali neko drugo, karkoli bi že pač uvedli za ta namen nadomeščanja klasičnih plačilnih nalogov. Kdor bi zbiral za darilo, organiziral piknik ali zaradi česar koli že pobiral denar, bi v svoji aplikaciji vpisal osnovne podatke (znesek na posameznika, namen, itd) in zgeneriral kodo, ki bi jo potem posredoval ali pokazal ostalim. Ko bi jo ti vnesli v aplikacijo, bi se jim takoj prikazali omenjeni podatki (npr. 10 evrov Mateji za stroške piknika), nakar bi samo še potrdili in avtorizirali zadevo, in vse skupaj bi bilo urejeno. Enako bi lahko fotografski studio pripravil kode za različne pakete in jih pripisal že na list, ki ga učenci dobijo domov, sprejemalec naročil v piceriji pa bi lahko kodo ustvaril še med pogovorom, jo povedal, in hrana bi bila že plačana, ko bi jo dostavljavec pripeljal (če ne bi bila, bi pač še vedno zahteval plačilo z gotovino, ko bi jo izročil). In, mimogrede, ne moti me, če je pica zaradi tega pol evra ali evro dražja. Pomembna mi je priročnost plačila.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Zagotovo obstaja še kakšna druga možnost izvedbe, utrnila se mi je pač ta s kodami (kobinacijami črk, številk in znakov, ne kodami QR). Povsem verjetno kje na svetu že kaj takega imajo in s pridom uporabljajo, če ne drugje, na Švedskem. V vsakem primeru pa mora biti zadeva povezana z bančnimi računi in univerzalna, zato se mi Flik, ki pokriva precejšen del bank, zdi smiselna osnova za tovrstno nadgradnjo. Če se zadeve loti nek »fintech« ponudnik, to takoj občutno zmanjša potencialno število uporabnikov in polje uporabe.

Vsekakor upam, da odgovorni za bančne aplikacije in za Flik Pay razmišljajo o čem takem. V nasprotnem primeru pa so zdaj dobili zastonj nasvet in potem sledi še pohvala in zahvala, če oz. ko idejo uresničijo in se bo tudi v praksi izkazala.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
5 komentarjev
 • Prav tako se razvija nacin, da bi se s Flikom placevalo na spletu. Na enaa.com se ze da. Na precej POS terminalig pa se ze lahko placa!

 • Težava Flika je, ker je omejen le na slovenske banke. Nekateri nimajo več slovenske banke, med njimi sem tudi sam.

  Zato bo Flik vedno polizdelek, ker omogoča uporabo le slovenskim uporabnikom bank ter slovenskim podjetjem, ki imajo račun odprt pri slovenski banki.

  Sicer Revolut omogoča kreiranje URL povezave. To povezavo pošlješ drugi osebi in ta plača lahko preko Mastercard/Visa debetne/kreditne kartice. Tako, da ni nujno da je na drugi strani uporabnik Revoluta.

  Sicer pa Revolut omogoča brezplačno pošiljanje SEPA takojšnjih plačil slovenskim bankam. Ta plačila pridejo uporabniku v sekundah. Tu pa evropejci poznajo SEPA EPC QR kodo. V tej kodi je pa tvoj TRR naslov ter znesek plačila.

  Slovenci ne rabimo odkrivati tople vode, dovolj je že uporaba storitev, ki jih uporablja Zahodna Evropa.

  • Še vedno imajo skoraj vsi račun pri eni od slovenskih bank in to ostaja daleč največji skupni imenovalec. Pa tudi zanašati se na tuje storitve, pri katerih nikoli ne vemo, kdaj bodo ali čez noč postale plačljive ali morda celo izginile, ni ravno najboljša strategija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.