Audi Q4 e-tron: Tipke za starejše in Sonos za mlajše (#video)
Matjaž Ropret 27. oktobra 2021 ob 11:21

Nekatere znamke z elektrifikacijo šele začenjajo, za Audi pa je Q4 e-tron že četrti baterijski model (poglej si denimo še video o e-tronu GT) v ponudbi in tudi tega bodo ponujali v dveh karoserijskih izvedbah. Za zdaj smo si lahko ogledali »običajnega«, v začetku prihodnjega leta prihaja še kupejevsko odrezani Sportback, ki ga je že mogoče naročiti. Ne skrivajo, da je ta avto narejen na enaki osnovi in z enako ali podobno tehnologijo kot Volkswagen ID.4 ter Škoda Enyaq iV, vseeno pa so prepričani, da so se pri nekaterih lastnostih zadev lotili nekoliko drugače in da se zato od omenjene dvojice razlikuje.

Q4 e-tron je dolg 4,59, s čimer se umešča natanko med Q3 in Q5. Od prvega je za deset cm daljši, od drugega prav toliko krajši. Ponuja 520 l prtljažnika, pri izvedbi Sportback pa celo 535 l, ker so tam zaradi linije morali zadnja svetila potegniti za 3 cm bolj nazaj. Toda prednost se izgubi pri podiranju sedežev, kjer »klasika« ponudi več prostornine. Spredaj, pod »motornim« pokrovom, ni dodatnega prostora za prtljago, saj je ta krajši in so tja umestili vso elektroniko in različne naprave, med drugim je tam dodatni motor pri izvedbah s štirikolesnim pogonom (quattro). Pogon je sicer na zadnja kolesa. Zaradi boljšega izkoristka mer je dolžina kabine 183 cm ali 2 cm več kot pri modelu Q7. Dejansko je kar prostorno, ne bi pa rekel rekordno.

Audi ne omogoča izbire velikosti baterije, ampak je ta vezana na posamezno različico. Osnovna 35 premore kapaciteto 52 kWh in motor z močjo 125 kW (170 KM). Dosega naj bi bilo med 306 in 341 km, odvisno od razmer. Že ta podatek, pa tudi dokaj počasno, 7,2-kilovatno dvofazno polnjenje na izmeničnem toku, ne govorijo v prid tej različici. Veliko bolje jo je preskočiti in izbrati približno pet tisočakov dražjo 40, ki že prinese veliko večjo baterijo s 77 kWh zaloge, polnjenje z 11 kW pri izmeničnem in maksimalno 125 kW pri enosmernem toku (35 gre do 100 kW) ter motor s 150 kW (204 KM). Doseg je tu med 447 in 521 km. Potem sta še izvedbi 45 quattro in 50 quattro, ki ponujata enako veliko baterijo, vendar po dva motorja s skupno močjo 195 ali 220 kW (265 oz. 299 KM). Doplačati je mogoče za športno podvozje ali za uravnavanje blaženja. Obračalni krog naj bi bil manjši kot pri Q3 ali Q5.

Glede na prvih nekaj km pa lahko rečem, da Q4 e-tron lepo blaži grbine in luknje in da je izvedba 40 zmerno, ne pa ravno ekstremno hitra. Voziti je mogoče z enim pedalom, prvič pri Audiju, torej se avto lahko sam ustavi, ko voznik dvigne nogo s stopalke za »plin«. Nastavljati je mogoče tri stopnje rekuperacije energije, kar voznik počne z lopaticama za volanom, pri čemer je tretja, najmočnejša stopnja enaka položaju »menjalnika« v načinu B. Vsekakor je treba to nekaj časa preizkušati in se privaditi. Audi sicer trdi, da je bolje več »jadranja« s konstantno hitrostjo, marsikomu pa so električna vozila všeč prav zaradi tega, ker skoraj ni treba uporabljati pedala za zavore. In s tem je povezana tudi izbira zavor na zadnjih kolesih. Te so namreč bobnaste, ki jih v zadnjih letih le še redko kje srečamo, običajno pri kakšnih cenejših avtomobilih. Tu odločitev zanje utemeljujejo prav s tem, da bo večino zaviranja opravil motor z rekuperacijo energije in da v celotni življenjski dobi ne bo stroškov s temi zavorami, saj jih ne bo treba menjati. Velikost koles gre od 19 do 21 palcev, vsi Q4 za Slovenijo imajo lita platišča, širina gum pa je različna, spredaj 235 mm in zadaj 255 mm.

Notranja ureditev je tisto, kjer ta avto odstopa predvsem od »praznega« ID.4. Na pogled je namreč vse zelo podobno kot v drugih Audijih, denimo Q3 ali Q5. To pomeni dva lepo integrirana zaslona, vse skupaj rahlo obrnjeno proti vozniku, dobre sedeže in tudi tipke za nastavljanje temperature. Tega torej ni treba početi na zaslonu in starejši vozniki bodo zanesljivo veseli. Mlajše pa Audi nagovarja z volanom doplačljivim zvočnim sistemom Sonos. Prvi je prirezan zgoraj in spodaj in ima zanimive prečke, predvsem pa tipke, ki omogočajo tako drsanje kot pritiskanje. Za boljši zvok so doslej uporabljali ozvočenje Bang & Olufsen, ki še ostaja pri večjih in dražjih modelih, do segmenta »B« pa bo po novem na voljo Sonos, saj je ameriški ponudnik zvočnikov menda med mladimi precej bolj prepoznaven kot danski. Škoda je le, da gre samo za zvok, ne pa celotno uporabniško izkušnjo. Odlično bi bilo namreč, če bi bila na infozabavnem sistemu še aplikacija, v katero bi se vpisal s svojim siceršnjim uporabniškim računom Sonos, in bi imel na zaslonu ali prek glasovnega upravljanja na voljo celotno svojo zbirko pretočnih vsebin.

Infozabavni sistem je poznan iz drugih vozil te znamke, enako velja za zaslon pred voznikom, ki nadomešča merilnike, in prikaže bistveno več kot tisti v Volkswagnih ali Škodi. Je seveda tudi konkretno večji in bolj grafičen. Zanimiv je projicirni sistem (HUD), ki poleg klasičnega prikaza nekaterih podatkov nad tem ponuja še obogateno resničnost. Tam je denimo aktivna puščica, ki kaže, kam je treba zaviti, ali krivulja za zavoj, če voznik pelje čez črto. Novost je še možnost nastavljanja enega od za zdaj štirih vzorcev pri sprednjih dnevnih lučeh.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Cene za Q4 e-tron se začnejo pri 46.500 evrih, Sportback je za dva tisočaka dražji. Kot rečeno, pa je smiselno preskočiti osnovno različico 35 in začeti izbirati od 40 naprej, kar pomeni najmanj 52.800 evrov, z večino zaželene opreme pa približno 60 tisočakov.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja