Audi Q3: Imeniten in uporaben, toda …
Matjaž Ropret 8. oktobra 2019 ob 12:23

Prejšnji Audi Q3 se je menda prodajal dobro, marketing in moč znamke sta že poskrbela za to. Vendar je bil precej očitno prej odgovor na konkurenco in premik kupcev k SUV-jem kot nekaj izvirnega in drugačnega. Že oblika je izdajala, da so morali z njim malo pohiteti. Kako pa je z novim, ki naj bi prinesel konkretne izboljšave na praktično vseh področjih?

Prva, mogoče na prvi pogled ne tako drastična, a vseeno kar konkretna sprememba je v videzu in velikosti. Zdaj je avto precej bolj postaven, za moj okus s poudarjenimi »rameni«, kakor rečejo razširitvi nad zadnjimi kolesi, malo rustikalen, ampak vsaj zdi se, da so ga oblikovali do konca in se posvetili tudi detajlom. Na določenih mestih še preveč, ker bi kakšne lažne prezračevalne odprtine lahko tudi izpustili. Velikost pa se hudo pozna tako pri prostoru za sedenje kot v prtljažniku. Dolžinsko je Q3 nekje tam-tam z nepremijskim Tiguanom in tudi v praksi bi rekel, da je prostora podobno. Spredaj je bilo povsem udobno, zadaj pa se tudi niso pritoževali. Res pa je, da ni bilo potrebe premikati klopi naprej, kar se sicer da početi v dobro dolžine prtljažnika. Tega je za vsakdanje potrebe čisto dovolj, ima dve možni višini dna, a za kakšne daljše družinske počitnice bi lahko zmanjkal kakšen cm ali v dolžino ali v globino (precej litrov je v stranskih predelih). Za smučarske izlete pa tudi v času gradnje in opremljanja doma pa je to idealen avto, saj se naslonjalo srednjega sedeža v celoti položi in tako nastane res uporabna odprtina. V prtljažniku sta tudi dovolj veliki kljukici in z dnom, ki se poševno zatakne, je mogoče ustvariti pregrado. Dobro je tudi počutje, oblikovanje notranjosti je drugačno kot pri konkurentih, materiali večinoma kakovostni, ambientalna osvetlitev lahko doda nekaj vzdušja. Mislim, da so glede velikosti, uporabnosti in prepoznavnosti odpravili vsaj 95 odstotkov pripomb.

Toda pripombe so bile tudi glede vozne dinamike in občutka med vožnjo, kajti Audi le mora biti na audijevskem nivoju in pri tem je prejšnjemu Q3 malo zmanjkalo. Novi bo verjetno zadovoljil tudi bolj zahtevne. Kljub temu, da je na pogled kar masiven in je tudi masa okrog tone in pol, je vožnja presenetljivo lahkotna. Vstopni bencinski motor, znani 1,5-litrski s 110 kW oz. 150 »konji«, je tudi kljub večji masi in slabši aerodinamiki kot denimo pri A3 še vedno brez težav kos nalogi. Ni presunljivih pospeškov, toda hitrosti in poskočnosti je dovolj za dinamično vožnjo. Je pa pri tem znova ovira, ki se ji reče DSG. Samodejni menjalnik se z motorjem in voznikovimi »športnimi« pričakovanji dobro ujame samo v načinu sport (je vsaj enkrat poimenovanje pravo), v ostalih pa je malo preveč neodločen in počasen v reakcijah. Ni tako hudo kot pri Seatu Tarraco, ki izhaja iz enake osnove, toda vseeno premalo dinamično. Kot po navadi, lahko pomaga ročno prestavljanje z lopaticama za volanom, a vseeno si človek želi, da to stroj sam počne, kot je treba. Še posebej, če je oprema S-Line, ki se mi sicer ne zdi niti približno nujna. Z manjšimi kolesi od 19-palčnih in odvzetim še kakšnim drugim lepotnim »popravkom« ni uporabna vrednost nič manjša, še celo bolj udobna utegne biti vožnja. Seveda pa pri tej pogonski kombinaciji ni mogoče računati na izredno nizko porabo.    

Še tretje področje večjih izboljšav pa je digitalizacija. Novi Q3 ima v vsakem primeru navidezne merilnike ali, drugače povedano, zaslon pred voznikom. Na sredini pa je tudi velik ekran, če le kupec malo doplača, sicer ostane precej neugledna luknja. Na voljo je paket opreme, ki doda osrednji infozabavni sistem skupaj s še nekaterimi drugimi nujnimi elementi, kot so naslon za roko, tempomat in še kaj. Škoda pa je, da trgovci ne izkoristijo možnosti prilagajanja pri tem paketu, temveč enostavno potrdijo osnovno izbiro, in tako imajo skoraj vsi avti na zalogi klasični namesto radarskega tempomata. Testni Q3 je imel slednjega in je vozil zelo lepo, tudi ustavljati je znal na semaforjih ali v kolonah. Od ostalih pomagal je preprečevalnik menjave pasu zelo podoben tistemu v A1 in tudi (začasno) izključiti se ga da enako, s pritiskom na tipko na obvolanski ročici.

Infozabava ima nekaj zanimivih možnosti in lastnosti. Med drugim je eden od dveh priključkov USB med voznikom in sovoznikom vrste USB-C. Zraven je (lahko) tudi brezžično polnjenje telefona, ki sicer ni posebej hitro, a nekaj le pripomore, če vožnja traja dlje kot samo pet ali deset minut. Na voljo sta platformi Android Auto in Carplay, lahko pa tudi vgrajena navigacija, ki je dobra, s podrobnimi zemljevidi in veliko vnesenimi točkami, vendar je salamensko draga. Sicer zemljevid, razpotegnjen čez celoten zaslon pred voznikom deluje vizualno fantastično, toda to ni vredno več kot dva tisoč evrov pri avtu, ki že tako ali tako niti približno ni poceni. Še ena težava navigacije pa je njeno res dolgotrajno zaganjanje. V avtu se da tudi postaviti dostopno točko, ta izkorišča internetno povezavo telefona, ki je povezan z infozabavnim sistemom. To je lahko koristno za potnike, če je (predvidoma) voznik voljan deliti svojo podatkovno kvoto z njimi, toda potem se pojavi težava s pretočnimi vsebinami. Takrat, ko je bilo to deljenje povezave vključeno, mi predvajanje glasbe ali podkastov s telefona večinoma ni delovalo. Osrednji zaslon je sicer lep in kar odziven, a tudi magnet za prstne odtise in tipke za različne izbire (domov, radio, telefon, itd) bi kaj lahko bile fizične, a dobro vem, čemu niso. Edini razlog je estetika, ki pa deluje, dokler je steklo čeznje obrisano. Ko se na njem naberejo prstni odtisi, vse skupaj ni več tako lepo. Ločljivost prikaza pri kameri je dobra, je pa tudi to doplačljivo, kot pri Audiju skoraj vse.  

Audiju je s Q3 predvsem uspelo vse tisto, kar ima, od tehnoloških pripomočkov do motorjev, zapakirati v res všečen in prepričljiv paket. To je vsestransko uporaben avto, ki še zdaleč ni samo vaja v slogu brez vsebine. Na žalost pa to tudi precej stane. Kajti če se pri testnem primerku, ki preseže mejo petdesetih tisočakov, ogledala ne poklopijo motorizirano in manjka še kakšna druga skorajda samoumevna malenkost, končni okus le ni tako odličen, kot bi lahko bil.

Audi Q3
  • Oblika in izdelava
  • Infozabavna tehnologija
  • Asistenčni sistemi
  • Vozne lastnosti
  • Uporabnost
4.2

Naj kupim?

Novi Q3 ponuja veliko razlogov za nakup, od počutja, prostora, digitalne opreme, voznih užitkov do vsesplošne uporabnosti. Toda vse to stane. Že v osnovi, z vsemi dodatki, ki ga šele naredijo kompletnega, pa še toliko bolj.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja