Ateca je delavka med postavljači v Seatovi ponudbi
Matjaž Ropret 13. februarja 2021 ob 13:15

Seatova Ateca je kvaliteten in uporaben SUV, tudi prodajno kar uspešen (morda v Sloveniji malo manj kot v nekaterih drugih državah), ki pa ima že od prihoda na trg dve ali tri težave. Od primerljivo motoriziranega in opremljenega Leona (tudi karavana) je nekaj tisoč evrov dražji, v zelo zaostreni konkurenci mu manjka karakterja in atraktivnosti in morda še približno dm v dolžino, da bi bil tudi v tem pogledu ob boku ostalim, ki merijo približno 4,45 m in posledično ponujajo več prostora. Prenova za drugo polovico življenjske dobe prinaša nove tehnologije in nekaj oblikovne osvežitve, toda omenjenih ključnih pomanjkljivosti ne odpravlja.

Zunanja, dokaj oglata oblika se ni spremenila, kar je za tovrstno osvežitev logično. Zgolj sprednjo masko in luči so uskladili s trenutno podobo znamke in je tako Ateca bolj podobna novejšemu modelu Tarraco in razreda višje. Pravijo tudi, da je nos bolj raven kot prej, zadaj pa je napis v pisani pisavi, kot že pri Leonu. Luči so v vsakem primeru s svetečimi diodami (LED), najvišja nivoja opreme pa ima še »dinamične« smernike. Notranjost je prav tako v pretežni meri enaka kot prej in v prejšnjem Leonu, z malo večjim in lepšim osrednjim zaslonom. Še najbolj opazna sprememba je nov volan, kot že v novem Leonu res izvrsten. Tako glede oblike in debeline kot glede tipk na njem. Podal bi se v kakšen še precej bolj športen avto od Atece.

Od tehnoloških novosti sem že omenil 9,2-palčni osrednji zaslon. Tudi merilniki so lahko digitalni in oboje ima novo grafično podobo ter uporabniški vmesnik. Tudi to smo že srečali pri Leonu, le da tam ni (rahlo konfuznih) navideznih tipk ob strani. Vsekakor s tem Ateca deluje bistveno bolj moderno. Malo pa zmoti za večino pametnih telefonov premajhen predal, če so priključeni na kabel. Na voljo je tudi dostop do informacij in določenih funkcij avta na daljavo (Seat Connect) in glasovno upravljanje. Aktivni regulator hitrosti je pridobil zmožnost predvidevanja in tudi ostali asistenčni sistemi so nadgrajeni, tako da Seatov SUV v tem ne zaostaja za konkurenti. Med drugim ponuja pomoč pri manevriranju s prikolico.

Kot ena dokaj redkih v svojem razredu je Ateca lahko opremljena s štirikolesnim pogonom. Sicer samo v najdražji kombinaciji dvolitrskega dizla in samodejnega menjalnika, a vsaj možnost obstaja. Tokrat so dodali še prilagodljivo uravnavanje podvozja in oprema Xperience, ki jo že nekaj let občasno srečujemo pri Seatovih modelih, preden jo nato umaknejo. V konkretnem primeru prinaša dodatno zaščito koles, kromirane strešne letve, 18-palčna platišča, vetrobransko steklo z atermičnim premazom in še nekatere pretežno kozmetične dodatke.

Motorji so v osnovi poznani, le nekoliko dodelani. Denimo dizel z dvojnim vbrizgavanjem sečnine (adblue), kar menda konkretno znižuje izpuste dušikovih oksidov. 2.0 TDI je na voljo v izvedbi s 110 kW (150 KM) in lahko z ročnim šeststopenjskim ali samodejnim sedemstopenjskim menjalnikom, razen pri 4Drive, kjer je, kot rečeno, edina možnost DSG. Vstopni litrski trivaljnik z 81 kW (110 KM) je mogoče dobiti le z ročnim menjalnikom (šest prestav), 1,5-litrski štirivaljnik (1.5 TSI) s 110 kW (150 KM), ki ga od vseh v ponudbi najbolj priporočam, pa z ročnim ali samodejnim menjalnikom.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Cene se začnejo pri 20.500 evrih in ta izvedba niti ni napačna, saj že vključuje dokaj solidno opremo, denimo samodejno klimatsko napravo, 8,25-palčni zaslon z možnostjo Android Auta in Carplayja, žaromete LED, odklepanje in zaklepanje s ključem v žepu, regulator hitrosti, samodejno zaviranje in še nekatere druge uporabne pripomočke. Skok na opremo Style, ki je obvezna pri močnejših motorjih, je vreden kar tri tisoča in pol in tu se začne kazati tisto, kar sem omenjal v uvodu. V Seatu sicer kupce vabijo s popusti do 3.500 evrov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja