Matjaž Ropret 31. avgusta 2016 ob 17:53
Asus je uro zenwatch 3 postavil v središče predstavitve.
Asus je uro zenwatch 3 postavil v središče predstavitve.

Pri Asusu že nekaj let spremljamo podobne predstavitve pred začetkom sejma zabavne elektronike IFA v Berlinu. Tajvansko podjetje vedno znova predstavi atraktivne izdelke, od katerih nato le rekdi sploh pridejo v trgovine, še posebej v slovenske. Tokratni izpostavljeni izdelki, ultraprenosnik zenbook 3, križanca med tablico in prenosnikom transformer 3 pro in transformer 3 ter pametna ura zenwatch 3 bi lahko doživeli podobno usodo. Še posebej zaradi cenovne umeščenosti prvih treh, četudi so v svojem razredu in glede na lastnosti morda cenejši od konkurence.

Poceni zapestna eleganca

Ura zenwarch 3 stavi na eleganco in materiale.
Ura zenwarch 3 stavi na eleganco in materiale.

V središču je sicer ura zenwatch 3 na osnovi Googlovega operacijskega sistema android wear. Je celo prva s tem sistemom, ki ima ob strani tri gumbe, kar predstavlja novo priznanje proizvajalcev, da se vsega le ne da početi z majhnim zaslončkom na dotik. Za razliko od prvih dveh ur, kjer je bilo v ospredju doseganje čim nižje cene, so tokrat pri Asusu zelo poudarjali materiale in oblikovanje. Ura je kovinska, čeprav v roki ne deluje posebej masivno. Poudarjajo še možnosti prilagajanja izgleda, tudi tokrat pa je cena glede na videno privlačna – 229 evrov.

Konkurenca macbookom in surfaceom

Zenbook 3 je res lahek in tanek, pa tudi ne predrag glede na opremljenost.
Zenbook 3 je res lahek in tanek, pa tudi ne predrag glede na opremljenost.

Vseeno je v oči precej bolj kot ura padel ultratanki prenosnik zenbook 3. Asus želi z njim napasti tako Applov Macbook kot druge podobne izdelke. Računalnik je debel manj kot 12 mm in tehta vsega 910 g. Lahko je opremljen z najnovejšim procesorjem core i7, do 1 TB diska SSD in 16 GB pomnilnika. Čeprav ima menda inovativen trimilimetrski hladilnik, je na predstavitvenem prostoru oddajal precej toplote. Prenosnik ima zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080, njegove velikosti pri Asusu niso razkrili, a ne izgleda večja kot 12 palcev. Tako kot macbook ima reč en sam priključek – USB-C, v sledilno ploščico pa je integriran čitalnik prstnih odtisov. V najzmogljivejši konfiguraciji naj bi stal dva tisočaka.

Transformer 3 pro je konkurenca Microsoftovemu izdelku surface pro.
Transformer 3 pro je konkurenca Microsoftovemu izdelku surface pro.

Z malo manj dragim izdelkom transformer 3 pro bo Asus napadel naprave, kot je Microsoftov surface pro 4. Cena za tablico s procesorjem core i7, 512 GB SSD-ja in 16 GB pomnilnika bo 1600 evrov, za malo manj zmogljivo konfiguracijo pa 200 evrov manj. Računalnik ima bistveno več priključkov kot tanki zenbook, in tipkovnico v obliki ovitka (pokrova). Zaslon je z 12,6 palci nekoliko večji kot pri Microsoftovem izdelku. Enako velika je tudi tablica transfromer 3, ki pa nima lastnega prilagodljivega stojala, manj priključkov in je manj zmogljiva.

Za tiste, ki še vedno niso obupali nad tablicami, pa je Asus predstavil še androidni zenpad 3s 10 s šestjedrnim zaslonom in menda do 12 urnim trajanjem baterije. Ta naprava za 380 evrov utegne biti ena od tistih z današnje predstavitve, ki bodo dejansko na policah slovenskih trgovin.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja