Asusova mobilna zver v tretji generaciji izziva še slovenske igričarje
Matjaž Ropret 18. septembra 2020 ob 13:17

Poleg Razerja je bil Asus med začetniki trenda igričarskih mobilnikov. Žal pa ROG Phone v prvih dveh generacijah ni bil na voljo v Sloveniji in smo si ga tudi mi lahko ogledali zgolj na sejmih. Letos sejmov ni, tako da še nismo imeli priložnosti v živo videti, kakšen je ROG Phone 3, zato pa ga je Asus začel prodajati v naši državi.

Kot že v prvih dveh pojavnih oblikah je tudi trojka po strojni pravi prava zver. Obstaja sicer v dveh različicah, tista prava sliši na ime ROG Phone 3, malo cenejša ROG Phone 3 Strix Edition pa je za odtenek manj zmogljiva – razlika je v procesorju in pomnilniku. Telefona poganja Snapdragon 865+ ali 865 v Strix Edition, kar je trenutno največ v androidnem svetu. Pomnilniški konfiguraciji sta 12/512 GB ali 8/256 GB. Za nemoteno delovanje na daljši rok pa skrbi baterija s kapaciteto 6000 mAh in napredno hlajenje, saj so vgrajeni komora za izparevanje, grafitni sloj za odvajanje toplote in večja hladilna rebra kot v običajnih telefonov, možno pa je dodati še zunanji hladilnik z ventilatorjem. Vse našteto pomeni, da telefon nikakor ni majhen in lahek, saj meri 171 x 78 x 9,85 mm in tehta 240 g.

So pa prostor dokaj dobro izkoristili za zaslon in zvočnike. Ekran ima diagonalo 6,59 in je vrste OLED, kar pa še zdaleč ni njegova edina in glavna odlika. Zmore do 650 kandel konstantne in kar tisoč kandel kratkotrajne svetilnosti, barvno odstopanje Delta-E je menda manjše od vrednosti 1 (vse pod dva je odlično), predvsem pa bodo igričarji navdušeni nad osveževanjem s 144 Hz in odzivnim časom 1 ms. V zaslon je integriran tudi čitalnik prstnih odtisov. Zvočnika na sprednji strani sta stereo in zelo glasna, žal pa je telefon izgubil izhod za slušalke, ki sta ga predhodnika imela.

 Posebnost telefona sta dva priključka USB-C, eden spodaj (kot običajno) in eden ob strani – za priklop omenjenega hladilnika ali da polnilni kabel na moti držanja telefona med igranje. Ob strani oz. na vrhu, če je telefon v ležečem položaju, sta še na dotik občutljivi polji, ki ju igralec lahko prilagodi, kaj sprožita v posamezni igri, ko se ju dotakne s palcema.

Baterija podpira 30-vatno polnjenje, povezljivost pa med drugim Wi-Fi 6 in bluetooth 5.1. Skoraj ni tehnične lastnosti, ki je ta monstrum ne bi imel. Škoda je morda enido, da na pogled ni več tako prepričljiv in edinstven kot je bila prva generacija. Pa še nekaj besed o kamerah, ki pri igričarskih telefonih nikoli niso v prvem planu, a je bil doslej ROG Phone vsaj med boljšimi v svojem razredu. Tokrat ima na zadnji strani tri objektive, poleg glavnega s 64-milijonskim tipalom (znanim in preizkušenim Sonyjevim IMX686) še ultraširokega s 13 milijoni pik in makro s petimi milijoni pik. Torej na papirju kar spodobna kombinacija. Spredaj je ena kamera s 24-milijonskim tipalom.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

ROG Phone 3 v nobeni od izvedb ni poceni, a pri takih tehničnih lastnostih je cena okrog tisočaka pričakovana in glede na dogajanje na trgu bi težko kdo trdil, da je pretirana.

Fotografije: Asus

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.