Asusov poceni prenosnik in »televizor« z zaslonom OLED
Matjaž Ropret 8. novembra 2021 ob 13:11

Običajno nas bolj kot absolutno najboljši (in najdražji) izdelki zanimajo tisti, ki so cenovno dostopni, hkrati pa v nečem izstopajo. Taka se vsaj glede na dokaj skope prve informacije zdi Asusova tablica s priklopno tipkovnico Vivobook 13 Slate, še posebej zaradi zaslona OLED.

Prenosnikov s cenami med 600 in tisoč evri je ogromno, a le malo jih izstopa s kakšno drugačnostjo. Večinoma srečujemo uniformne 14- in 15,6-palčne modele s približno enakim naborom lastnosti in kompromisov. Kdor želi kaj zunaj okvirjev, skoraj mora odšteti več kot tisočaka. Asus za Vivobook 13 Slate napoveduje začetno ceno 600 dolarjev, bomo pa videli, kako bodo to pretvorili v evre in kaj bo dejansko na voljo za tak znesek. Različic bo namreč več in iz povedanega na predstavitvi ni povsem jasno, ali bosta tipkovnica in pisalo priložena v vsakem primeru. Dalo bi se sklepati, da bosta, toda previdnost ni odveč.

Gre sicer za tablico z operacijskim sistemom Windows 11, pri kateri je glavna posebnost 13,3-palčni zaslon polne visoke ločljivosti in vrste OLED z najvišjo svetilnostjo 550 kandel na m2 ter 100-odstotnim pokritjem barvnega spektra DCI-P3. Tudi zato proizvajalec napravo predstavlja kar kot »osebni televizor.« Poganja jo sicer dokaj skromni, a za večino namenom vseeno lahko povsem ustrezni štirijedrni procesor Pentium Silver N6000. Sodi v Intelovo 11. generacijo in je osnovan na 10-nanometrskem proizvodnem procesu, kar pomeni, da je dokaj aktualen. Delovnega pomnilnika je lahko 4 ali 8 GB, diska SSD pa 128 GB v (počasni) izvedbi eMMC ali 256 GB v hitri NVMe. Nočete izvedbe s 4 GB ali eMMC, sploh pa ne obojim, tista s kombinacijo 8/256 GB pa bi lahko bila povsem solidna.

Za zvok skrbijo štirje zvočniki, ki se ponašajo z nazivom Dolby Atmos, spredaj je za video klepete na voljo kamera s petimi milijoni pik, zadaj za fotografiranje s 13-imi. Na voljo so dva priključka USB-C, čitalnik kartic microSD in izhod za slušalke. Baterija ima spodobnih 50 Wh kapacitete, za povezovanje sta vgrajena Wi-Fi 6 in Bluetooth 5.2. Magnetni ovitek s tipkovnico je lahko snemljiv, tipke pa imajo 1,4 mm hoda, kar je več od nekaterih drugih. Zraven je tudi sledilna ploščica, nima pa tipkovnica nikakršnega nagiba. Pisalo ponuja standardnih 4096 stopenj pritiska. Sama tablica tehta 0,8 kg, medtem ko za ovitek ni podatka.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ponekod naj bi Vivobook 13 Slate začeli prodajati decembra, kako bo z dobavljivostjo v Sloveniji, pa še ne vemo. Vsekakor bo reč zanimiva, ker je podobnih naprav izjemno malo, s pravo ceno pa bi bila lahko še bolj atraktivna.

Fotografije: Asus

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja