ASUS Zenfone 9: Poudarek na fizični stabilizaciji kamere in kompaktnih merah
Marjan Kodelja 29. julija 2022 ob 06:22

Asus v premijskem razredu pametnih telefonov občasno prestavi izdelek, ki skuša kupce prepričati s kakšno posebno lastnostjo. Lanskim priročnim meram so letos dodali v šestih oseh fizično stabiliziran modul glavne kamere.

Kar nekaj zanimivih trditev smo slišali na včerajšnji predstavitvi, o resničnosti oziroma uporabnosti se bomo morali šele prepričati. Toda hkrati ne moremo mimo tega, da me je pred dobrim letom Zenfone 8 prijetno presenetil, saj v mojih očeh še vedno velja za enega boljših lanskih premijskih modelov. Letošnji gradi na njegovih temeljih. V prvi vrsti na ohišju kompaktnih in obvladljivih mer. A me je zmotilo »igranje« ASUSa z mojim potrpljenjem. Poleg aluminija za okvir in utrjenega stekla nad zaslonom naj bi bilo hrbtišče iz posebnega polimernega materiala. Glede občutljivosti proti praskam in razbitje naj bi se uvrstil med plastiko in steklo. Bolj odporen na praske kot plastika in na razbitje kot steklo. Torej naj ne bi bil ne eno ne drugo ali če rečem drugače. Material tipa “ne tič, ne miš”? Čemu se morajo izdelovalci igrati z izumljanjem novih materialov, ko so stvari več ali manj jasne. Trenutno sta v premijskem razredu bolj ali manj zapovedana steklo oziroma v skrajnem primeru kovina. Zadnja v primeru, da telefon nima sposobnosti brezžičnega polnjenja, kar nenazadnje velja tudi za Zenfone 9. Na videz je sicer njegov hrbet očem všečen. Kakšen je novi material na otip, pa bo kakopak drugače pokazal praktični preizkus.

Ko so na tnalu zmogljivosti, presenečenj ni. Telefon je opremljen s procesorjem Snapdragon 8+ prve generacije, kot se za novinca v najvišjem razredu spodobi, in 120-herčnim zaslonom OLED. Hitrost osveževanje se lahko prilagaja samodejno ali ročno, pri čemer imamo pri zadnjem na voljo korake 60, 90 ali 120 hercev. Žal ni reže za pomnilniške kartice, kar ni najboljše, saj je največji možni pomnilnik velik zgolj 256 GB.

Ostali tehnični podatki so zbrani v tabeli:

Zaslon15 cm (5,92 palca), AMOLED, 120 Hz, 1080 x 2400 pik, 1100 cd/m2
Kamere zadaj50 MP glavna PDAF, 26 mm, stabilizacija (gimbal), f/1,8, tipalo Sony IMX766, velikost pike 1,00 µm, 12 MP širokokotna, f/2,2, velikost pike 1,25 µm, samodejno ostrenje video ločljivosti do 8K
Kamera spredaj12 MP, f/2,5, 28 mm, velikost pike 1, 22 µm video ločljivosti do 4K
VmesnikiWi-Fi 6E, Bluetooth 5,2, NFC, satelitski sprejemnik, USB-C, 3,5 mm priključek za slušalke.
BiometrijaTipalo prstnega odtisa v bočni tipki
Operacijski sistemAndroid 12
Pomnilnikdo 16/256 GB
Baterija4300 mAh, 30-vatno polnjenje
Material ohišjaaluminijast okvir, spredaj utrjeno steklo Victus, zadaj polimer; odpornost IP68
Mere146,6 x 68,2 x 9,5 mm
Teža156 g

Najboljši letošnji procesor za sistem Android nudi visoke zmogljivosti in energijsko učinkovitost ob sočasnem dokajšnem sproščanju toplote. Da se telefon dobro obnese mora imeti učinkovito odvajanje toplote na ohišje in nato iz njega v zrake. Zenfone 9 ima parno komoro (vapor chamber) in povečane površine iz grafita in bakra. Naslednja trditev iz predstavitve zopet sodi med tiste, ki jih bo seveda treba preveriti. Med 8-urnim igranjem, kar je dober kazalnik življenjske dobe baterije, temperatura ni presegla 41 stopinj Celzija. To taisto velja za kakovost zvoka. Vgrajena sta dva različno velika zvočnika, od katerih eden ni obrnjen pravokotno proti poslušalcem. Zaradi tega je boljši občutek prostorskega zvoka, saj zvok iz enega kanala ne pride do levega in desnega ušesa istočasno. Ravno tako naj bi izboljšali reprodukcijo nizkih tonov, čeprav sem prvič slišal naslednjo trditev. Noben telefon zaradi velikosti in debeline ne more ustvariti nizkih tonov pod 400 Hz, zato uporabljajo različne trike (navidezni bas), ki prelisičijo možgane, da »slišijo«, česar pravzaprav ni.

Lastnosti, s katero se nam želi Asus najbolj prikupiti, pa je polno umirjanje celega modula glavne kamere. Običajna optična stabilizacija, ki prilagaja položaj leč proti tipalu, je sposobna umiritve slike za plus/minus eno stopinjo, medtem ko je nov sistem zaslužen za plus/minus tri stopinje. Dovolj, da umiri še kaj več kot zgolj pretirano tresoče roke. Najbolj bo do izraza novost prišla med snemanjem videa, nekoliko manj med fotografiranjem. Sicer pa novo Sonyjevo tipalo, ki se dobro obnese tudi v slabih svetlobnih razmerah, obljublja bolj svetle, z več podrobnosti in fotografije naravnega videza. Ravno tako je izboljšano tipalo širokokotnega tipa, čeprav bi si želel, da bi imelo številčnejše pike. Kamere z optično povečavo ni, saj kot pravijo, bi v tem primeru moral biti telefon večji. Česar seveda niso želeli. Domnevamo, da je nekje tu še razlog za umanjkanje brezžičnega polnjenja, ki bi ga telefon glede na cenovni razred moral imeti!

Za novi Zenfone 9 v različici z 8 GB RAM-a in 128 GB pomnilnika bo pri nas treba odšteti 819 evrov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.