ASUS Zenfone 8: Najboljše tehnologije v optimalno velikem ohišju? (#video)
Marjan Kodelja 14. maja 2021 ob 06:30

Tajvanski izdelovalec zabavne elektronike je predstavil premijski pametni telefon Zenfone 8 z vrhunskimi komponentami v ličnem in predvsem ravno prav velikem ohišju, da zlahka zdrsne v vsak žep!

Zenfone 8 me nežno spominja na čase Sonyjevih kompaktnih modelov Xperia, saj dokazuje, da je lahko premijski pametni telefon brez okrnjenih zmogljivosti obvladljivih dimenzij. Ne prevelik in ne premajhen. Še najbližje mu je Applov Iphone 12, medtem ko tekmeci s sistemom Android neustavljivo rastejo. Če pa so že na voljo v fizično manjši obliki, potem večjim modelom družine niso enaki!

Prvi vtis je vedno najbolj pomemben in Zenfone 8 nikogar ne bo pustil ravnodušnega. Ne zgolj zaradi oblike, kakovostne izdelave, temveč zaradi inovativnih rešitev. Morda ste opazili, da nekateri sodobni telefoni nimajo sijalke, ki utripa ali sveti po prejetem sporočilu ali neodgovorjenem klicu, ker zaradi ozkih robov okoli zaslona zanjo ni prostora. Asus je ni ukinil, temveč prestavil na spodnji rob poleg priključka za polnjenje. Posrečeno mesto, saj naj bi imela večina telefon med polnjenjem obrnjen tako, da je spodnji rob dobro viden. In če ne, je vseeno verjetno boljše, da je, četudi je vedno ne vidite, kot da je sploh ni!

(Skoraj) vse na pravih mestih!

Zaradi mer in še bolj zaradi nežno zaobljenih bokov je občutek držanja telefona dober. Stekleno hrbtišče ni spolzko in ker je matirano, se prstni odtisi pretirano ne poznajo, medtem ko za trdnost poskrbi okvir iz aluminija. Podrobnosti so zelo lepo izvedene in pripomorejo k občutku robustne in kakovostno izdelane naprave. Se ne zvija in nasploh bi se zlahka usedli s telefonom v zadnjem žepu in se mi ničesar hudega ne bi pripetilo. Celovitost kovinskega okvirja na veliko mestih presekajo plastični vsadki, pod katerimi se skrivajo antene. Ne trdnost ne vplivajo in videno ne izstopajo, saj so prav tako v obarvani v barvo ohišja.

Ker je telefon manjših mer, je ergonomija uporabe z eno odlična – med držanjem z eno roko s palcem dosežete skoraj vse dele zaslona. Pomaga natančno in hitro optično tipalo prstnih odtisov pod zaslonom, možnost prilagoditve do kod seže zaslon za enoročno uporabo in delno bočne tipke. Večnamenska tipka za vklop, lahko ji namreč dodamo funkcije po daljšem ali dvojnem pritisku, je obarvana kovinsko modro in kombinirana za jakost zvoka v barvo ohišja. V mojem primeru črno. Obe sta dovolj visoki, a da bi manj »rezali« v prst, bi bili debelejši verjetno še boljši ter imata dovolj globok in sta za moj okus ravno prav odzivni. Luknja priključka za žične slušalke je na zgornjem robu, kar je takisto odlično mesto za priklopljene slušalke, ko je telefon v srajčnem ali hlačnem žepu.

Ohišje je pred prahom in vodo zaščiteno po standardu IP68, kar praktično pomeni, da se vam ne bo treba ustrašiti, če bo telefon po nesreči padel v vodo ali bo pretirano moker zaradi dežja. Takisto do nekje velja za zaščito pred padcem in razami. Zaslon namreč ščiti steklo Corning Gorilla Victus in hrbtišče njihovo steklo tretje generacije. A kljub temu, kot vedno predlagam zaščitni ovitek. Oblikovno telefonu pravzaprav nič ne manjka, vendar je na voljo le v črnem ali srebrni barvi. Asus se ni odločil za prelivajoče se ali mladostniške barve, zdi se mi, da stavi predvsem na klasično estetiko in hkrati preverjene barve, po katerih še vedno najpogosteje posegate. A vseeno bi bilo zanimivo telefon videti še v kakšni barvno kombinaciji ali vsaj z okvirjem v kovinskem sijaju. Po mojem mnenju bi ga poživili in naredilo zanimivejša za širše občestvo morebitnih uporabnikov.

Zenfone 8
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIJE
 • CENA
4

Naj kupim?

Ker je  cena za model z 8 GB RAMa in 128 GB pomnilnika 600 evro, zna biti telefon najcenejši med premijskimi modeli in temu primerno zanimiv za marsikaterega uporabnika. Za toliko težko dobite cenejši telefon s sistemom Android, ki bi nudil podobne zmogljivosti, vsestranskost in bi podpiral omrežja 5G!

Kraljuje zaslon, ki mu sledi baterija

Niti malo me ne moti, da zaslon ni ukrivljen preko obeh daljših bokov in pravzaprav raven. Robovi okoli njega so tanki, a ne kot pri nekaterih drugih telefonih in kot je postalo že običaj, je sprednja kamera skrita v luknjici v levem gornjem vogalu. 15-centimetrski (5,9-palčni) zaslon AMOLED polne visoke razločljivosti se z visoko svetilnostjo (800 nit) bolj kot ne odločno obnese na prostem. Le v primeru, da sonce nanj posuje pod pravim kotom, svetlobni odboji motijo. Dovolj je, da ga le malo premaknemo in čitljivost je spet odlična. Med uporabo telefona na prostem se skoraj vedo lahko prilagodimo svetlobnim razmeram – stopimo v senco ali se obrnemo hrbet telefon proti soncu, le med fotografiranjem lahko pride do razmer, ko tega ni mogoča in pride do izraza kakovost zaslona. Kot se za zaslonsko tehnologijo spodobi zaslon prikaže bogat obseg barvnega prostora (112 % DCI-P3), podpira standard visoke jasnosti HDR10+, medtem ko so barve več kot dovolj natančne (delta E manjše od 1). To še ni vse. Nudi hitro osveževanje 120 Hz, pri čemer je verjetno najbolje, da je vklopljeno samodejni način prilagajanja. Toda na voljo so še ročne nastavitve. Poleg 120 še 90 in 60 Hz, kar je svojevrstno presenečenje, kajti večina tekmecev omogoča le 120 ali 60 Hz. Ker hitrost osveževanja vpliva na porabo energije, to ni popolnoma nepotrebno.

Ko že govorim o bateriji. S kapaciteto 4000 mAh je dokaj velika za telefon te velikosti, kar se pozna pri kakšnem milimetru več na debelini ohišja. Vendarle drugače ne gre. V Zenfone 8 je Asus vgradil trenutno najboljše tehnologije vključno z vmesnikom za omrežja pete generacije (5G). Manjša baterija bi predstavljala veliko ozko grlo in težko bi naprava med srednje zahtevo uporabo zdržala do konca dneva. Brezžičnega polnjenja ne pozna, uradno zato, ker bi vgradnja tuljav zasedla nekaj prostora in bi bila zato baterija manjša. Podpira pa 30-vatno hitro polnjenje, kar ni za odmet v današnjem svetu, ko svoje osebne naprave polnimo kadarkoli je le mogoče. Prav pride pametni način polnjenja oziroma sposobnost učenja. Telefon na primer preveri budilko, da baterijo hitro napolni do 80 odstotkov in ostalih 20 odstotkov razdeli na čas, ki je še na voljo do predvidenega jutranjega rituala branja novic. Dotično funkcijo ima vse več pametnih telefonov in je odličen način za doseganje trajnostnih ciljev.

Odličen procesor in zvok

Ko gre za telefone s sistemom Android je sistem na čipu (procesor) Snapdragon 888 trenutno najboljša možnost. Nič čudnega, da ga najdemo v večini premijskih pametnih telefonih. Asus mu je dodal še hitri pomnilnik RAM (LPDDR5) in pa učinkovitejši sistem hlajenja, kar skupaj zagotavlja hitre in predvsem stabilne zmogljivosti. Oziroma rečeno razumljivejše. Ni je naloge, aplikacije ali mobilne igre, ki ne bi delovale gladko in se naprava ne bi pretirano grela.

Zvok je še ena lastnost, v kateri telefon izstopa. Asus ni še po poti tekmecev, ki iz svojih naprav izrivajo zvočni priključek (3,5 mm), temveč ga je obdržal saj meni, da ga uporabniki potrebujejo. Zagotovljena je podpora vseh pomembnejših zvočnih standardov, med njimi standarda zvoka visoke razločljivosti (Hi-Res). Toda poskrbljeno je za tudi za primer predvajanje brez dodatnih zvočnih naprav. Vgrajena ima namreč dva za telefon razmeroma velika zvočnik. Njun zvok je kakovosten in bogat, zdi se mi, da še posebej dobri nizki toni, s katerimi imajo nekateri telefoni veliko težav. Jakost zvoka pa je kvečjemu solidna oziroma na pričakovani ravni.

Okolje brez nepotrebnih smeti

Zenfone 8 poganja operacijski sistem Android 11, na katerega je Asus namestil svoj uporabniški vmesnik. Ta je osvežujoč, čist in vizualno všečen oziroma kar zna biti na marsikoga najbolj pomembno, na telefon ni nameščenih nobenih nepotrebnih aplikacij, ki se jih mora po namestitvi znebiti. Razen Asusovih, Googlovih, ter vsesplošno uporabnih, kot sta Facebook in Netflix, drugega nepotrebnega ni.

Uporabniški vmesnik tudi drugače daje natanko tisti, kar potrebujemo, je hiter in v vseh razmerah deluje gladko. Fotografska aplikacija nudi vse, kar potrebujemo za hitro fotografiranje in ko želimo več lahko posežemo po profesionalnem načinu fotografiranja in snemanja videa. V njem mi je všeč, da si aplikacija zapomni moje nastavitve in jih ponastavi, ko se v način vrnete.

Bolje dve dobri, kot več slabših

Asus je potrdil moje prepričanje, da trend vgradnje več kamer, za uporabnika nima praktične vrednosti oziroma je boljše vgraditi manj dobrih, kot več povprečnih. To je edini in pravi razlog, da ima Zenfone 8 zadaj le dve. Glavna s 64-milijonskim tipalom Sony IMX686, optično stabilizacijo slike in sposobnostjo snemanja video do ločljivosti 8K, je uporabna tudi za 2-krstno digitalno povečavo brez izgube kakovosti. Širokokotna kamera pa ima 12-milijonskim tipalom IMX363 in se solidno obnese za bližinsko fotografijo. Prav tako odlična sprednja kamera je opremljana z 12 milijonskim Sonyjevim tipalom, le da je v tem primeru ta IM363 in sposobnostjo samodejnega ostrenja (fazno ostrenje).

Kljub temu da sta kameri dve, Zenfone 8 nudi dokaj širok razpon fotografskih možnosti. Glavna in širokokotna kamera kontinuirano dajeta enake rezultate, kar se tiče enakih barv, podrobnosti in dinamičnega razpona. Kot je razvidno na gornjih primerih, je kakovost 2-kratne digitalne povečave na ravni nekaterih telefonov s podobno kakovostno optično kamero. Širokokotna fotografija pa ne trpi za pretiranim robnim popačenjem zaradi širšega vidnega polja in izgube ostrine na robovih. S tem zgolj dve kameri nudita fotografsko vsestranskost, ki bo zadostila večino potreb tudi malce bolj zahtevnega mobilnega fotografa. Morda so le barve na vseh treh fotografijah za odtenek preveč nasičene.

Z glavno kamero lahko fotografiramo v polni ločljivosti. Podrobnosti je še več, vendar možnost uporabimo, ko so svetlobni pogoji odlični in tolikšno ločljivost potrebujemo. Za večino bodo namreč 12 milijonske fotografije dovolj.

Fotografiranje od blizu se redko kdo loti, kajti če nič drugega zahteva veliko potrpežljivosti in mirno roko, kajti najmanjši gib lahko naredi fotografijo neuporabno. Asus pravi, da je primernejša širokokotna kamera, kajti zaradi tipala in leč lahko bolj približate objektiv prizoru. Toda kot je razvidno na zgornji primerjavi, enako kakovost nudi glavna z dvakratno digitalno povečavo. Pohvalite velja, da ni opaziti pretiranega ostrenja robov.

Zenfone 8 nudi nočni način, katerega kakovost je na ravni najboljših, a ni čisto v vrhu, kar morda kaže na pomanjkanje ekspertize pri algoritmih obdelave podatkov tipal in združevanja fotografij v eno. Pričakovano je fotografija glavne boljša od fotografije širokokotne kamere, saj ima prva svetlobno občutljivejše tipalo in objektiv. Obe pa sta dovolj svetli, z dovolj dinamike, a tudi kar nekaj digitalnega šuma.

Fotografski del zaključuje prednja kamera, ki kot je razvidno, dela za moj okus nadpovprečno dobre in hkrati dovolj naravne fotografije. Na voljo so sicer filtri olepševanja, a menim, da bo bolj prav prišlo samodejno ostrenje.

Poleg fotografij glavna kamera snema odlične video posnetke, celo do razločljivosti 8K, čeprav se bo večina verjetno zadovoljila s 4K in 60 sličicami na sekundo. Video posnetki v dobrih svetlobnih razmerah so spet odlični, še posebej dobro se mi zdi hitro in natančno ostrenje med premikanjem telefona oziroma uporabo drsnika za približevanje prizora med snemanjem. Na voljo je še profesionalni način, ki nudi več svobode.

HVALIMO:
 • Opozorilna sijalka na spodnjem robu
 • Odlično samodejno ostrenje med snemanjem videa
 • Zelo dober zvok videa, ki ga telefon zajema s tremi mikrofoni (dvema spredaj in enim zadaj)
 • Izčiščen uporabniški vmesnik
GRAJAMO:
 • Samo v črni ali srebrni barvi
 • Ni reže za pomnilniške kartic
 • Ni brezžičnega polnjenja
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja