Asus za jesen in zimo stavi na nove Intelove procesorje in zaslone OLED
Matjaž Ropret 5. septembra 2020 ob 12:39

Sezona predstavitev novih prenosnikov je v polnem teku. Spodbudili so jo tudi Intelovi procesorji Core enajste generacije (Tiger Lake), ki menda prinašajo do 20-odstotno skupno pohitritev v primerjavi z deseto generacijo, za grafično jedro Xe pa proizvajalec obljublja dvakrat višje zmogljivosti, ki naj bi bile s tem na ravni vstopnih Geforceov (MX350 in podobni). Novi procesorji so tudi v celoti izdelani v 10-nanometrskem proizvodnem procesu, s čimer je za približno 20 odstotkov izboljšana, vsaj po Intelovih zagotovilih, tudi energijska učinkovitost. To pa bi v povprečju v praksi pomenilo dodatno uro avtonomije. Asus je nove čipe izkoristil za še tanjše in lažje prenosnike, velik poudarek pa je tokrat dal še na zaslone OLED, ki smo jih v prenosnih računalnikih doslej srečevali bolj poredko.

Asus je za enega od novih prenosnikov – model Zenbook Flip S (UX371) pridobil oznako Intel Evo. Da ji računalnik ustreza, mora med drugimi izpolnjevati naslednje pogoje: Baterija mora omogočati več kot devet ur delovanja pri »dejanski uporabi« in mora se polniti hitro, prenosnik se mora »zbuditi« v manj kot sekundi in mora imeti vgrajena Wi-Fi 6 ter priključke USB-C s podporo za protokol Thunderbolt 4.

Poglejmo podrobneje, kaj prinašajo novi oz. prenovljeni prenosniki.

Zenbook S (UX393) je premijski ultraprenosni računalnik s precej posebnim zaslonom. Slednji v diagonalo meri 13,9 palcev pri dokaj neobičajnem razmerju 3:2 in ima ločljivost kar 3300 x 2200. Predvsem pa se ponaša s svetilnostjo 500 kandel na m2 in stoodstotnim pokritjem barvnega prostora DCI-P3 ter kalibracijo podjetja Pantone. Vse to naj bi zagotavlja odlično barvno pravilnost. Za prenosnik zagotavljajo, da je prestižen in oblikovalsko dovršen, za majhnimi robovi okrog zaslona in tipkovnice. Poganjali ga bodo procesorji Tiger Lake, baterija pa bo kljub tankemu in lahkemu ohišju (1,35 kg) imela kar 67 Wh kapacitete in naj bi ponujala do 12 ur avtonomije. Prenosnik bo poleg priključkov USB-A in čitalnika kartic microSD imel še dva priključka Thunderbolt 4. Ne bo pa imel izhoda za slušalke, a bo priložen prilagojevalnik iz USB-C.

Vrtljivi Zenbook Flip S (UX371) bo še lažji (1,2 kg), vendar bo tudi velikost zaslona bolj standardna – 13,3 palcev pri razmerju 16:9. Zaslon bo lahko klasičen IPS LCD polne visoke ločljivosti ali 4K OLED z boljšo barvno pravilnostjo in podporo za sliko HDR. Procesorji bodo prav tako iz enajste generacije, vendar manj zmogljivi kot v Zenbooku S. Zato pa naj bi baterija ponujala do 15 ur delovanja z enim polnjenjem. Prav tako kot pri zgornjem modelu tu ne bo izhoda za slušalke, kar je skupna lastnost večino tokratnih Zenbookov, saj enako velja tudi za naslednjega.

Zenbook Flip 13 se prav tako ponaša z vrtljivim 13,3-palčnim zaslonom OLED (v dražji izvedbi, cenejša bo imela LCD polne visoke ločljivosti) in veliko baterijo, ki naj bi zagotavljala do 14 ur avtonomije. Zaslon podpira uporabo aktivnega pisala, niti tu ni poudarek na zmogljivosti, kljub temu pa ima računalnik priključka Thunderbolt 4, ki med drugim omogočata priklop zunanje grafične kartice.

S tehničnega vidika je zanimiv Zenbook 14 Ultralight, saj kljub 14,1-palčnemu zaslonu tehta vsega 980 g. Prav tako je opremljen z barvno pravilnim ekranom (100 odstotna pokritost sRGB), priključkoma Thunderbolt 4 in lahko tudi ločeno grafično kartico Geforce MX450. Še lažji je Expertbook B9 (B9400), ki tehta vsega 880 g, pri čemer pa obljubljajo »celodnevno« trajanje baterije, medtem ko sta lahko vgrajena dva diska SSD v načinu RAID 0 (hitrejše zapisovanje) ali RAID 1 (zrcaljenje).

Kot zadnjega omenimo še Zenbook Pro 15 (UX535), ki ga označujejo za »najmanjši prenosnik s 15,6-palčnim zaslonom 4K OLED.« Ta računalnik je namenjen ustvarjalcem vsebin, saj zaslon prav tako ponuja širok barvni razpon, za delovanje pa skrbi procesor serije H (45W), v kombinaciji z grafično kartico Geforce GTX 1650 Ti. Namesto klasične sledilne ploščice je vgrajen še drugi, 5,65-palčni barvni zaslon na dotik. Baterija ima kapaciteto kar 96 Wh, med priključki pa je Thunderbolt 3 (procesorji H so še desete generacije in podpirajo protokola Thunderbolt 4) in čitalnik pomnilniških kartic SD.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Glede cen in dobavljivosti žal v Asusu niso povedali ničesar, verjetno pa vsaj nekatere od teh novosti v trgovine prihajajo še letos.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja