Asus z najbolj nenavadnimi in izstopajočimi prenosniki za zahtevnejše uporabnike
Matjaž Ropret 18. januarja 2021 ob 12:15

Asus se je zelo trudil, da bi bil na letošnjem digitalne sejmu CES proizvajalec z največ novimi ali osveženimi prenosniki. Novosti je res veliko, tako pri modelih za običajne in profesionalne uporabnike kot na igričarskem področju.

Pri tej znamki je že nekaj let v ospredju vgrajevanje po dveh zaslonov v prenosnike. Začelo se je z malim enkranom namesto klasične sledilne ploščice, potem pa so prešli na dodatni zaslon (Screenpad plus) med glavnim in tipkovnico, ki je zaradi tega pomaknjena povsem proti spodnjemu robu prenosnika. Še naprej sta na voljo dva tovrstna modela, ekstra zmogljivi in prestižni Zenbook Pro Duo 15 (UX582), z zaslonom OLED (glavnim), ter manjši, manj konkretni in dostopnejši Zenbook Duo 14 (UX482). Prvi je bil deležen predvsem osvežitve pri procesorjih, drugi pa tudi rahle v sami strojni zasnovi, seveda po vzoru velikega brata.

Zenbook Pro Duo 15

Kot že pri lanski prenovi, ima tudi letošnji model spodnji zaslon premičen. Kar pomeni, da ga je mogoče dvigniti in (do določene mere) prilagoditi njegov kot, tako da oči tudi nanj gledajo bolj naravnost. S tem se precej izboljša slika, predvsem njene barve in svetilnost, pa tudi sam zaslon je bolj svetel (400 kandel). Še dodatna korist pa je v tem, da z dvignjenim zaslonom v ohišje pride več zraka in je hlajenje boljše. Je pa sekundarni zaslon še naprej vrste LCD, četudi je glavni OLED. V Asusu pravijo, da bi bil še drugi OLED, sploh pri neobičajnem razmerju stranic, absolutno predrag. Oba zaslona sta sicer 4K (spodnji seveda zgolj po eni stranici, saj je precej nižji). Procesorji so še naprej Intelovi vrste H (desete generacije), grafika pa gre vse do Geforce RTX 3070.

Zenbook Duo 14

Tudi manjši Duo ima po novem dvižni drugotni zaslon, ki pa tu ni 4K, kot ni niti glavni. Zaradi boljšega pretoka zraka in dveh ventilatorjev je procesor U 11. generacije lahko ves čas pri 28W porabe, s čimer so zmogljivosti tokrat bistveno večje. Tudi grafične, ki naj bi napredovale kar dvakratno, tako z Intelovo vgrajeno grafiko (Xe) kot z opcijsko Geforce MX450. Zanimiva odločitev, menda je kupcem všeč, sta tipki ob sledilni ploščici, ki ju večji model nima.

TUF A15 in A17

Lanski TUF A15 je povzročil precej vznemirjenja, saj je bil eden prvih in tudi bolj dostopnih igričarskih prenosnikov z AMD-jevimi procesorji serije Ryzen 4000. Imel pa je slabost, saj hlajenje ni bilo najboljše. Tokrat so pri sicer enakem ohišju poskrbeli za nekaj več lukenj, ventilator ima več lopatic in je tanjši, pa tudi cevi za odvajanje toplote je več. Tako v Asusu napovedujejo učinkovitejše hlajenje in za približno deset odstotkov tišje delovanje. Seveda so vgrajeni procesorji Ryzen 5000 in grafične kartice Geforce RTX 3000, baterija je zdaj pri skoraj vseh izvedbah velika (90 Wh), vsi priključki USB so vrste 3.1, podprt je Wi-Fi6 in zaslonske izbire gredo do hitrosti osveževanja 240 Hz.

TUF DASH F15

Ta model je tanjši, lažji in bolj premijski, tehta zgolj dva kilograma in ima boljšo izkoriščenost »pokrova«, saj zaslon zavzema 81 odstotkov površine. Procesorji so tu Intelovi, zaradi česar je vgrajen priključek Thunderbolt, prenosnik pa je mogoče polniti tudi prek USB-C. Sicer z manjšo močjo, a vseeno to zna biti priročno za koga, ki računalnik veliko prenaša naokrog in ne potrebuje vedno polnih zmogljivosti, kajti (65- ali 100-vatni) polnilnik USB-C je bistveno manjši in lažji od siceršnje polnilne »opeke«.

Zephyrus G14 in G15

Lani je bil Zephyrus G14 izjemno priljubljen, saj je bil morda sploh prvi res lahek igričarski prenosnik s konkretnimi zmogljivostmi. Poleg tega pa Asus poskus zelo dobro uspel, brez večjih pomanjkljivosti. Letos zato niso spreminjali formule in tako poleg novih procesorjev ter grafičnih možnosti, so novost še zaslon s 144 Hz (lani 120 Hz) in dodatni zvočniki. Zephyrus G15 pa je bil delež večje prenove, saj so njegovo obliko prilagodili v slogu manjšega modela in mu zbili 20 dag mas (1,9 kg namesto 2,1 kg). Zaslon ima lahko ločljivost QHD z osveževanje 165 Hz, zvočnikov je šest, sledilna ploščica je za 20 odstotkov večja, zgornji rob zaslona pa vsebuje tri mikrofone.

ROG Flow X13

Ta prenosnik je morda največja novost pri Asusu. Čeprav na pogled deluje kot dokaj običajen model z vrtljivim 13,3-palčnim zaslonom (denimo Zenbook Flip 13), je tudi to igričarska naprava. Ima AMD-jev procesor Ryzen HS, s čimer je podobno zmogljiv kot Zephyrus G14, zraven pa je še grafični čip Nvidia Geforce 1650. Ob zgolj 15,8 mm debeline in 1,3 kg mase je oboje kar malo presenetljivo. Zaslon je lahko polne visoke ločljivosti (pri razmerju 16:10) s 120-herčnim osveževanjem ali 4K pri 60 Hz. Tudi ta prenosnik omogoča polnjenje prek USB-C. Asus pa je razvil še lasten standard za zunanjo grafično kartico, ki tako omogoča osem »stez« PCIe, protokol Thunderbolt jih denimo štiri (40 Gb/s), zato je grafična kartica bolje izkoriščena. Izključno pretoku podatkov zanjo je ves čas namenjenih 67 Gb/s. ROG XG Mobile pa je majhno ohišje, ki bo skupaj s kartico in vgrajenim napajalnikom tehtalo vsega en kilogram. Tako bo vse skupaj mogoče pospraviti v nahrbtnik in oditi na igričarsko seanso.

ROG Strix Scar 15 in 17

Oba osrednja igričarska modela ima prenovljen dizajn, sta manjša in imata nekaj zanimivih izboljšav. Tipkovnica je mehanska z optičnimi stikali (ta prekinejo snop laserske svetlobe), baterija ima kapaciteto 90 Wh, zaslon pa je lahko QHD s 165 Hz ali polne visoke ločljivosti s kar 360 Hz.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja