Asus nadaljuje z vrtljivo kamero v telefonih Zenfone 7
Matjaž Ropret 26. avgusta 2020 ob 12:30

Pred leti so bili telefoni Asus Zenfone naprodaj tudi Sloveniji in prav nič ne bi bilo napak, če bi se znova pojavili. Tako zaradi povečanja trenutno pičle ponudbe, saj na trgu znova dominirata zgolj dve znamki, kot zaradi tega, kar prinaša serije Zenfone 7.

Uradnih informacij, ali katerega od dvojice Zenfone 7 in Zenfone 7 Pro lahko pričakujemo pri nas, še ni. Prav tako Asus še ni objavil evropskih cen, glede na tajvanske pa bi lahko pričakovali kakšnih 700 evrov za »običajno« izvedbo in 900 evrov za »profesionalno«. Telefona sta sicer zadržala ključno posebnost predhodnika – vrtljiv modul s kamerami – in sta v osnovi ter v večini lastnosti enaka, so pa določene razlike pri zmogljivostih, pomnilniku in kamerah. Ravno dovolj konkretne, da je Pro bolj zanimiv.

Tako kot Zenfone 6 je torej tudi tu celoten foto-video sklop vrtljiv in motoriziran, da se obrne naokrog in tako uporabnik tudi na sprednji strani fotografira in snema z istimi objektivi kot na zadnji. To seveda pomeni bistveno boljšo kakovost kot pri običajnih selfijevskih kamerah, pa tudi zaslon brez zarez in lukenj. Pri slednjem je mogoče najbolj razveseljiv napredek glede na predhodnika in tudi glede na govorice, ki so znova napovedali LCD. Dejansko pa imata telefona 6,67-palčni OLED z osveževanjem 90 Hz, podporo za prikaz HDR10+ in po Asusovih besedah tudi odlično barvno pravilnost ter kratke odzivne čase (na dotike). Zanimivo je, da čitalnik prstnih odtisov ni integriran v zaslon, temveč je ob strani aluminijastega ohišja (zadnja stran je steklena).

Fotografski modul ima tokrat tri objektive, saj so k običajnemu in ultraširokemu dodali še (trikratno) optično povečavo. Pod glavnim objektivom je 64-milijonsko Sonyjevo tipalo IMX686, pod ultraširokim prav tako Sonyjevo 12-milijonsko IMX363 in ta objektiv za razliko od nekaterih v konkurenčnih telefonih ponuja samodejno ostrenje, pri teleobjektivu pa je neimenovano osemmilijonsko tipalo. Z glavnim objektivom bo mogoče snemati vse do razločljivosti 8K pri 30 sličicah na sekundo (Samsungi denimo ponujajo zgolj 24 fps), z ultraširokim do 4K pri 60 sličicah na sekundo, medtem ko je teleobjektiv obsojen »zgolj« na polno visoko razločljivost. Razlika med običajno sedmico in Pro-jem je v tem, da imata pri slednjem glavni in teleobjektiv štiriosno optično umirjanje slike. Motorček v modulu je skoraj pol manjši kot lani, a kljub temu omogoča več navora, zadeva pa naj bi preživela vsaj dvesto tisoč vrtenj, kar pomeni, da bi se lahko pet let obrnila po več kot stokrat na dan.

Cenejši telefon bo poganjal procesor Snapdragon 865, dražjega pa nekoliko »naviti« Snapdragon 865+. Tega je denimo vgradil tudi v igričarsko zverino ROG Phone 3. Pomnilniški konfiguraciji bosta 6/128 za običajnega in 8/256 GB za Pro, pri obeh pa bo na voljo reža za kartico microSD. Baterija bo v obeh primerih 5000 mAh, kar bo eden od razlogov, da telefona ne bosta ravno majhna in lahka (230 g). Polnjenje so pospešili na zdaj že skoraj obveznih 30W, vgrajena sta tudi Wi-Fi 6 in Bluetooth 5.1, pa seveda podpora za omrežja 5G, izpadel pa je izhod za slušalke (kot je tudi pri ROG Phonu 3).

Vmesnik ZenUI 7 naj bi bil dokaj blizu čistemu Androidu, ponujal pa bo nekaj, po Asusovem mnenju uporabnih bližnjic in dodatnih funkcionalnosti. Glede na vse opisano sta to resna konkurenta Oneplusovim osmicam in še kakšnemu od letošnjih skoraj premijskih telefonov.

Fotografije: Asus

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja