Astro’s Playrooom: Za zdaj najboljši prikaz zmožnosti krmilnika DualSense (#video)
Matjaž Ropret 6. decembra 2020 ob 12:52

Nintendo ima Maria, Sega si je kot protiutež zamislila Sonica in pri Sonyju sta s konzolo Playstation 5 v igri za vlogo osrednjega junaka vesoljček Astro in pletena igrača Sackboy. Zagotovo noben od njiju ne bo dosegel takega statusa kot prva dva lika, a igri z obema sta več kot vredni pozornosti. Sackboy: A Big Adventure še pride na vrsto, tokrat se bomo posvetili naslovu Astro’s Playroom, ker za zdaj najbolje pokaže, česa se lahko nadejamo z novim krmilnikom Dual Sense.

Robotek Astro v 3D-svetu rešuje različne naloge in se bori proti »zlobnežem«. Zasnova ni kaj dosti drugačna kot pri drugih podobnih igrah »teci in skači.« Seveda zbira žetone (točke), pot mu prekrižajo drugi roboti, ki se jih mora znebiti, sicer se oni njega, pojavljajo se prepreke, včasih mora malo razmisliti, kako naprej. Akcija ni posebej divja, marsikdaj si je mogoče vzeti nekaj oddiha, preden se podaš v nadaljevanje zgodbe. So pa tudi primeri, ko je treba določen odsek poskusiti večkrat, ker zahteva precej spretnosti. Zanimivo je okolje, ki bo zagotovo všeč tehnološkim navdušencem, saj se Astro premika med čipi, vezji, takimi ali drugačnimi napravami, in s svojimi uspehi odkriva nekatere Sonyjeve legendarne izdelke, seveda predvsem iz zgodovine linije Playstation.

Kjer ta igra dejansko prinaša nekaj novega, je upravljanje. PS5 ima povsem predrugačen krmilnik (igralno ploščico) DualSense. Ni samo oblika drugačna – odlična, saj res lepo sede v dlani -, temveč ima še tri novosti. Večja od četverice sprožilcev (L2 in R2) omogočata spremenljivo (prilagodljivo) trdoto, nad smernima paličicama je nekakšna sledilna ploščica, krmilnik pa ima vgrajene tudi pospeškomere in žiroskope, kot pametni telefoni, za zaznavanje premikov. Tako lahko razvijalci iger omogočijo nove načine igranja in Astro to dobro pokaže, saj so vključili bolj ali manj vse, kar se je dalo. Nekateri drugi so bili bolj polovičarski, saj so denimo uporabili samo sprožilce ali pa premikanje krmilnika in poteze po ploščici.

V Astrovi igralnici letiš (z zmajem) in to počneš izključno s tem, da krmilnik premikaš podobno, kot če bi imel v roki krmilo letala. Še prej se izstreliš z dvema potegoma prsta po sledilni ploščici. Najprej napneš elastiko, nato jo spustiš. Drugje moraš zapreti veliko zadrgo in tudi podrsaš po tej površini. Ko oblečeš kostum opice, plezaš po oprimkih, kjer poleg gibanja krmilnika pridejo do izraza še sprožilci. Ti postanejo precej trši in se ugreznejo postopno. Kar nenavadno početje, kot bi se res nekam prijemal. V drugi stopnji kot žaba na vzmeteh skačeš s kombinacijo sprožilcev in nagibanja krmilnika. Bolj ga nagneš, dlje skočiš. Pri ventilatorju pa kar pihaš v krmilnik, da se bolj vrti. Intenzivnost učinka s sprožilcema se sicer da nastaviti na eno od treh stopenj ali povsem izključiti. V igri, kot je Astro, je zanimiv, v kakšnem Call of Duty pa v resnici bolj v napoto kot v pomoč. Nato se je treba z droga pognati naprej, na drugega, kar storiš skoraj dobesedno z zibanjem in vrtenjem DualSensea v rokah. Kako to izgleda na zaslonu, si lahko ogledaš v videu.

Vse skupaj me malo spominja na čase Nintenda Wii in Sonyjevih ročk z lučkami za »zračno« igranje, le da tu vse skupaj kombinirajo še s tipkami in sprožilci. Vsekakor nekaj svežega in drugačnega, pa tudi zabavnega in bolj vključi igričarjeve čute. Prav zanimivo bo videti, za kaj vse bodo razvijalci te zmožnosti uporabili.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kaj: Astro’s Playrooom, ploščadna 3D-igra (»teci in skači«)

Kje: Playstation 5, prednaložena na konzoli

Ocena: 4 – Igra je simpatična ter ima lepo in zanimivo grafično podobno. Njen glavni doprinos je predvsem demonstracija, kaj vse se da početi z novim krmilnikom, ki so ga razvili za PS5.

Priporočilo: Četudi je (bilo) podobnih iger že veliko, se Astrovo igralnico vseeno splača preigrati, saj so mnogi gibi in prijemi povsem drugačni z Dual Senseom v rokah.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja