Arena Sport pri A1 in T-2, naročniki Telekoma Slovenije bodo morali še malce počakati
Matjaž Ropret 2. julija 2020 ob 16:45

Se z jutrišnjim dnem dejansko začenja tekmovanje slovenskih operaterjev z različnimi paketi športnih televizijskih programov? Kot je znano, so pred časom trije od velikih štirih iz programskih shem umaknili programe Sport klub ponudnika United Media in za zdaj jih še nihče od teh ni vrnil nazaj. Zdaj pa najprej k A1, nato pa menda še k T-2 in Telekomu Slovenije prihaja Arena Sport.

A1 bo programa Arena Sport 1 in Arena Sport 2 na programski mesti 203 in 204 v shemah M, L in Šport dodal jutri. Z ostalima operaterjema očitno končnega dogovora še ni, a naj »bi bil blizu.« Res pa je, da smo to v zadnjih tednih slišali že nekajkrat, tako da ne bomo ničesar prezgodaj napovedovali. Pri Telemachu Arene Sport kajpak ne bo, kajti ta operater sodi v skupino United, tako kot izdajatelj programov Sport klub. Areno Sport pa izdaja Unitedov veliki tekmec Telekom Srbije.

V Areni so pojasnili, da bodo začeli z omenjeno dvojico programov, v prihodnje pa bodo morda dodali še tretjega, če bo potrebno. »Potrudili se bomo, da bodo tekme v najvišji ločljivosti, da bo izkušnja prijetna tudi za zahtevnejše gledalce, želimo postati nosilec športa v Sloveniji, razviti lastno produkcijo in zagotoviti najboljše domače komentatorje,« so še napovedali v novem ponudniku. Trenutno je glavni Šport na Areni košarka z ligama NBA in ABA, poleg tega imajo do leta 2025 pravice za velika hokejska, do leta 2024 pa za rokometna prvenstva. Iz nogometnega sveta pa bodo na začetku na voljo španski pokal, Liga MLS, Copa Libertadores, Copa Sudamericana, švicarska liga, norveška liga in argentinska liga.

S prihodom novega ponudnika športnih programov se odpira nekaj vprašanj. Najprej seveda, ali se lahko s tem začne konkurenčni boj med operaterji tudi na vsebinski ravni. Zdaj so si denimo vsi prizadevali imeti vse programe, po novem pa bi se morda lahko kateri odločil med Areno in Sportklubom in potem bi se tudi naročniki odločali na osnovi tega, katere športe oz. prvenstva želijo gledati. Seveda pa obstaja možnost, da se programi Sport klub vrnejo h kateremu ali celo vsem trem operaterjem, kjer jih zdaj ni. Še drugi vidik pa je položaj tretjega ponudnika, Šport TV, pa tudi, kako bodo v tem športnem okolju krmarile ostale televizijske postaje, še posebej nacionalka in Pro plus.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Dodatek, 6. 7. 2020

Programe Arena Sport je dodal še operater T-2. Arena Sport 1 je v shemah M, L in XL HD, Arena Sport 2 v L in XL HD shemo, Arena Esport pa v shemi XL HD. So na programskih mestih 55, 56 in 57.

“Naš naslednji veliki cilj je jasen: priklop tudi pri Telekomu Slovenije,” so še dejali v srbskem ponudniku omenjenih programov.

Naslovna fotografija: Arena Sport / Reuters

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • To bo kar zanimivo. Bom počakal razplet in se dejansko morebiti odločil za spremembo operaterja odvisno od športne programske sheme.

  • A ni Telemach največji kabelski TV operater in sploh ne ponuja NBA prenosov, resno? A ni to neresno? Človek ima najdražji paket EON, pa si ne more z njim pomagat 🙁 Ali sem kaj spregledal?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja