Applu je spet uspelo, konkurenca že kopira njegovo silhueto
Matjaž Ropret 11. januarja 2018 ob 11:03

Kamor gre Apple, tja rinejo še ostali. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo pojavili telefoni z izrezom v zaslonu. Ker ga ima pač iPhone X in je kopiranje te silhuete preveč vabljivo. »O, poglej ga, desetko si je privoščil.« V resnici pa je kupil kitajsko reč za tristo evrov.

Trenutna norija zapoveduje čim manj robov okrog zaslona. In ko se zgoraj zgoraj ekran preveč približa koncu ohišja, zmanjka prostora za sprednji fotoaparat in ostala tipala. Zato si je treba izmisliti zaplato in vanjo natrpati vso tipalno navlako. Apple je tja noter zminiaturiziral celoten Kinect, ki ga je Microsoft pri Xboxu nekoč uporabljal za igranje iger s kretnjami. Kaj bodo vgradili ostali? V hrvaškem podjetju Hangar18, ki prodaja telefone pod znamko Noa, so ob napovedi kar dveh modelov z izrezom zapisali, da bo v njem »sprednji fotoaparat in nabor tipal.« O tem, kaj bodo ta počela in k čemu bodo pripomogla, pa nič.

Ne rečem, prepoznava obraza pri jabolčni desetici deluje izvrstno, precej bolje, kot sem pričakoval. Tudi v čisti temi, pa na soncu, z različnimi pokrivali in očali. Še najbolj ga zmede kakšno skrivanje brade pod ovratnikom bunde. Vseeno pa se ne morem znebiti občutka, da gre za pretirano inženirstvo. Podobno kot že pri prepoznavanju moči dotika na zaslon (3D touch). Veliko (drage) tehnologije za ne prav veliko učinka in doprinosa med vsakdanjo uporabo.

Trenutno uporabljam dva telefona, ki prav tako ponujata prepoznavo obraza, ampak samo s sprednjim fotoaparatom, brez kakšnih drugih infrardečih kamer, projektorjev in ne vem še česa. In to počneta zelo dobro. Celo hitreje odklepata zaslon kot iPhone X, sploh Oneplus 5T je pri tem bliskovito hiter. Zgodi se, da kdaj zatajita, čeprav redno, in tudi varnost je zagotovo manjša. Pa obraza ni mogoče uporabljati za odklepanje aplikacij, kot pri Applovem telefonu, tam je še vedno glavni prstni odtis.

Kaj pa bo s tem tipalnim polotokom v zaslonu storila Noa? In ostali, ki ga snujejo, celo Huawei, če gre verjeti govoricam. Bogsigavedi. Najbrž nič posebnega, še posebej pri telefonih za 300 ali 400 evrov. Težko, da bodo naredili kaj več, kot prestavili obstoječa tipala (za bližino in določanje svetlosti) v opazen razdelek in se širokoustili, da imajo mobilnik, ki izgleda kot iPhone X, ampak premore večji zaslon, več pomnilnika, itd »Noa bo prvi po Applu, ki bo imela telefon z ‘izrezom’, nato pa boste to lastnost videli še pri drugih znamkah,« napovedujejo Hrvati.

Že ves čas sem imel Apple na sumu, da se je za »nepopoln« zaslon odločil namenoma. Prej je bila najbolj pogosta silhueta pametnega telefona z zaslonom in okroglo tipko spodaj. Kot iPhone. Zdaj pa jo poskušajo nadomestiti s tako, ki so jo vsaj Kitajci (in prek njih Hrvati) že začeli posnemati. Cilj izpolnjen.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja