Applove »androidne« inovacije za iOS 14
Matjaž Ropret 23. junija 2020 ob 06:30

Apple je na uvodnem predavanju letošnje konference za razvijalce (WWDC), ki seveda poteka po spletu, obelodanil ključne spremembe v prihajajočih različicah operacijskih sistemov iOS, iPadOS in WatchOS. Predvsem na telefonih bo nekaj dolgo želenih možnosti glede razporejanja aplikacij, pripomočkov, sporočil in še česa. Zanimive so tudi novosti na avtomobilskem področju.

V poplavi spletnih prenosov velikih konferenc, ki jih je pandemija preprečila v običajni izvedbi, smo doslej pravzaprav videli zelo malo dobro narejenih. Običajno je šepalo vse, od scenarija in scenografije, do samega nastopa govorcev in kakovosti slike. Apple pa se je potrudil, kot bi ustvarjal oddajo za svojo storitev Apple TV+. Govorcem so zares ali digitalno postavili lično ozadje, vse skupaj je bilo zelo profesionalno zmontirano in odigrano, z lepimi animacijami in prehodi, pa še kakovost je bila na nivoju. Edino scenarij bi lahko še dodano prečistili, saj je zanimivost materije zelo nihala in tudi predolgo je trajalo vse skupaj, a tega smo pri Applu že navajeni.

Največja novost, ki jeseni prihaja na iPhone, vse od modela 6s naprej, so pripomočki na domačem zaslonu, ne več samo levo od njega (kamor uporabnik pride s potegom prsta v desno). Lahko bodo različnih velikosti in dalo se jih bo kombinirati z ikonami aplikacij, enako kot na Androidu. Poleg tega bo na voljo nekaj podobnega androidnemu predalu z aplikacijami, ki se mu bo tu reklo App Library, pri čemer bo »umetna inteligenca« samodejno razporejala aplikacije iz istih kategorij v nekakšne mape. Zlobneži bodo tako dejali, da Apple znova zgolj lovi Android, ljubitelji sistema iOS bodo verjetno to potezo videli kot veliko novost, v vsakem primeru pa gre za še malce rahljanja Applove pregovorne trmoglavosti. Ta pa še vedno v lepi meri ostaja, kajti ikon se še naprej ne bo dalo prosto razpostavljati po domačem zaslonu, temveč bo sistem samodejno zapolnjeval prosta mesta od zgoraj navzdol.

V sporočilih (iMessage) bodo skupinski pogovori menda bolj pregledni, določene pogovore se bo dalo »pripeti« na vrh seznama, da jih ne bo treba vsakič znova iskati, za odgovor nekomu bo treba samo vtipkati njegovo ime pred samo vsebino sporočila (in upati, da bo sistem sporočilo poslal pravemu Mihu). Veliko pozornosti so namenili zemljevidom (Apple Maps) in navidezni pomočnici Siri, toda večina novega v teh dveh pripomočkih bo relevantna za ameriški trg in nekatera velemesta, denimo kolesarsko vodenje ali način za električne avte.

Zelo dobrodošla sprememba, ki je sploh niso omenili v videu, a se je pojavila na »prosojnicah« in v opisih sprememb, pa je možnost določanja privzetega brskalnika in e-poštne aplikacije. Doslej so se spletne povezave uporabnikom iPhona in iPada privzeto odpirale v Safariju, ukaz pošlji e-poštno sporočilo pa je odprl Applovo aplikacijo Mail. Po novem bo tako mogoče izbrati Chrome, Edge, Gmail, Outlook ali kaj tretjega. Očitno pa še ne bo možno določiti privzetih zemljevidov, navideznega pomočnika, koledarja ali glasbene aplikacije. Na iPadu bodo prav tako zaživeli pripomočki v novi obliki, iskanje bo odslej »univerzalno« (kot denimo v Windows 10) in dohodni klic ne bo več prekril celotnega zaslona, temveč se bo narisal v manjšem obvestilu nekje na vrhu. Na uri Apple Watch pa bo precej več možnosti prilagajanja »obraza« v tistimi podatki, ki uporabnika najbolj zanimajo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Platforma Carplay, ki v avtih zamenjuje vgrajeni infozabavni sistem, kot vse kaže za zdaj še ne bo dobila možnosti zamenjave privzete navigacije (Apple Maps), se bo pa dalo nastaviti drugačno sliko za ozadje in prišle bodo nekatere nove kategorije aplikacij (za parkiranje, iskanje polnilnic ali hitre hrane). Apple pa bo ponudil še možnost uporabe iPhona kot ključa za avto. Prvi model s to funkcionalnostjo bo prenovljena BMW-jeva serija 5. Avto bo uporabnik odklenil tako, da bo telefon prislonil h kljuki (z NFC-jem), potem pa ga odložil v predal z brezžičnim polnjenjem in tako ga bo avto zaznal ter dovolil zagon s tipko. Lastnik bo lahko stalno ali začasno tudi »posodil« ključ na kakšen drug iPhone. V Applu so dodali še, da razvijajo naslednjo generacijo avtomobilskih ključev na osnovi čipa U1, ki zaznava okolico, in bo tako omogočal odklepanje tudi če bo telefon v žepu ali torbi. Prvi avti s podporo tej tehnologiji naj bi v prodajo prišli prihodnje leto.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja