Applova magnetna baterija za iPhone ima smešno (ali žalostno) majhno kapaciteto
Matjaž Ropret 24. julija 2021 ob 13:06

Te dni se je dokaj potiho v Applovi ponudbi pojavila zunanja magnetna baterija za linijo iPhone 12 (in verjetno prihajajoče). Temelji na standardu Magsafe z magenti v krogu in je primerna za vse štiri telefone iz omenjene družine. V smislu, da jo je mogoče med uporabo nemoteno imeti na hrbtišču. Kar pa dokaj neizbežno pomeni, da je majhna, saj je tudi iPhone 12 Mini zelo majhen telefon.

Apple brez dvoma izdeluje elegantne dodatke in tako je tudi s to baterijo. Prepričan sem, da se lepo prilega in da med uporabo ne moti kaj dosti. Ima pa najmanj dve veliki težavi. Stane že skoraj ekscesnih 109 evrov (v Nemčiji) ob kapaciteti, ki je manjša od tiste v samem telefonu. Navajeni smo, da zunanja baterija (»powerbank«) ponuja večjo kapaciteto. Najmanj tako, da zmore v celoti napolniti običajen telefon, kajti treba se je zavedati, da pri takem prenosu energije ne moremo govoriti o stoodstotnem izkoristku, ampak se v ciljno napravo prenese kvečjemu nekje med 70 on 80 odstotkov.

Za baterijo Magsafe Apple na spletni strani sploh ne navaja podatka o kapaciteti. Na sami bateriji pa je na notranji strani napisana – 1460 mAh. To se sliši ekstremno malo, še manj kot premore denimo iPhone SE (2020). Toda pogled v notranjost razkrije, da je »prava« kapaciteta 11,13 Wh, ob tem, da baterija zmore napetost 7,62 V. Če bi preračunali pri napetosti 5 V, kakršna je običajno v uporabi pri pametnih telefonih in drugih napravah, ki se polnijo čez USB ali Lightning, bi dobili kapaciteto 2226 mAh. Malo bolje, a še vedno zelo malo.

Foto: Charger Lab

Pri roki imam zunanjo baterijo z vgrajenim kratkim kablom in priključkom USB-C, ki jo občasno uporabljam. Ni pretirano težka, njena kapaciteta pa je 10000 mAh oz. 38 Wh pri 3,8 V. Tudi tu miliamperske ure niso čisto primerljive, toda vatne ure so, in ta baterija torej ponuja skoraj 3,5-kratno zalogo v primerjavi z Applovo. Prepričan pa sem, da ni stala več kot 40 evrov, ko sem jo pred nekaj leti našel nekje na spletu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Že res, da ima Applova vgrajene tuljave in brezžično polni telefon. In da to lahko počne, medtem ko se tudi sama polni, če jo napaja dovolj močan polnilnik. Pa vendar, za dobrih sto evrov bi pričakoval več od baterij(ic)e, ki zmore napolniti telefon za približno polovico.

Naslovna fotografija: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.