Apple z minimalnim vložkom še dodatno odbija konkurenco v usihajočem segmentu tablic
Matjaž Ropret 21. marca 2017 ob 15:27
Mali iPad še naprej ostaja enak. Foto Apple

Nekateri so pričakovali in tudi napovedovali dogodek, kjer bi Apple predstavil nove tablice, predvsem tiste z oznako Pro. Mogoče se bo taka predstavitev še zgodila, toda »običajni« iPad je korporacija danes nadgradila v nov model kar s sporočilom za javnost. Pa niti niso pomembne nove tehnične lastnosti, ki so tudi dokaj zanemarljive. Z nižjimi cenami bo Apple še dodatno ubijal že tako skromno konkurenco na tabličnem področju.

Ni skrivnost, da je zanimanja za tablice med kupci vse manj. Veliki telefoni in atraktivnejši prenosniki so naredili svoje, pa tudi ugotovitev, da tablica, razen za gledanje videa oz. televizije in branje, nima svoje edinstvene namembnosti. Apple verjetno tudi zato ne vlaga pretiranega truda v izboljševanje že tako dovolj dobrega iPada.

Model z zaslonsko diagonalo 9,7 palcev, torej »klasični« iPad, zdaj dobiva “nov” zaslon in procesor A9. Izgubil bo oznako Air in bo na voljo v treh barvah, srebrni, črni in zlati. Zaslon je v bistvu manj napreden od tistega v iPadu Air 2, ni zlepljen skupaj s steklom, in tako je tudi tablica nekoliko debelejša. V bistvu enako kot prvi iPad Air.

Novi iPad bo najbrž v Sloveniji stal nekaj čez 400 evrov. Nemška cena za model z 32 GB podatkovnega pomnilnika in povezljivostjo wi-fi je 399 evrov. Za LTE bo treba odšteti 559 evrov, preskok na 128 GB zadevo podraži za sto evrov.

Manjši iPad mini 4 bo po novem na voljo le še s 128 GB prostora za podatke. Ta opcija bo resda cenejša kot doslej, ko je v Sloveniji veljala kar 630 evrov, a bo s 480-imi (v Nemčiji, pri nas bo verjetno 500) še vedno dokaj draga za majhno tablico. LTE bo k ceni dodal še 150 evrov, zato je cenejša možnost vzpostaviti deljenje povezave (t. i. vročo točko) na telefonu ali imeti zraven še majhno napravico za ta namen. S svojo nekajurno avtonomijo.

Iphone dobiva še rdečo preobleko. Foto Apple

Najcenejša Applova tablica bo odslej tako klasične velikosti, mali iPad bo nekoliko bolj »premijska« izbira. Kaj bo s profesionalnimi modeli, bomo še videli, zagotovo pa Apple z njihovo prodajo ne more biti najbolj zadovoljen. Kot tudi z opisi in primerjavami, saj je marsikateri prenosnik ali kakšen drug »hibrid« preprosto boljša izbira. Za novo generacijo bo potrebno še kaj več kot zgolj pohitreni procesorji in izboljšani zasloni.

Da bi še malo poživila prodajo iPhona, preden jeseni pride osmica s samim zaslonom na sprednji strani, je kalifornijska korporacija obstoječi sedmici pobarvala v rdeče. Na zadnji strani, sprednja ostaja bela, kot že pri zlatem in rožnatem modelu. To je sicer izdaja, pri kateri gre del dobička z boju proti Aidsu, rdeč iPhone pa bo na voljo v različicah s 128 in 256 GB. Mali iPhone SE pa bo po novem imel več prostora za podatke. Osnovna izvedba bo 32 GB (nemška cena 480 evrov), poleg nje pa bo še 128 GB (590 evrov).

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja