Apple Watch Series 6 in SE: Uri, ki ju bo večina le stežka vzljubila
Marjan Kodelja 2. novembra 2020 ob 06:30

Ker je iPhone SE uspešen med telefoni srednjega cenovnega razreda, zdaj Apple poskuša nekaj podobnega doseči z uro Watch SE. Obenem so predstavili še model Watch Series 6, vendar obe uri ostajata zunaj dosega uporabnikov pametnih telefonov s sistemom Android!

Kljub omejenemu »krogu« uporabnikov veljajo Applove za prodajno najbolj uspešne pametne ure, kar ne kaže le na njihovo tehnološko izpopolnjenost, temveč tudi na manjši pomen nosljivih naprav za nekatere izdelovalce pametnih telefonov. Izjema sta Huawei s prav tako vse širšo ponudno, le da so njegove v zmogljivostih bliže športnim uram, in Samsungove naprave, ki se po lastnostih umeščajo približno nekam vmes.

Letošnji poudarek ni toliko v kronskem dragulju – Watch 6, kot v sočasni ponudbi kar treh modelov. V prodaji namreč ostaja ura z že kar dolgo brado Watch Series 3, ki ji sledi Watch SE zanimive mešanice starih in novih tehnologij. Sicer so Applove pametne ure med seboj podobne, to velja tudi za nova modela, ki ju še najlažje ločite po različni obliki optičnih tipal srčnega utripa. Poglavitna novost je namreč merjenje ravni kisika v krvi (SpO2), za kar potrebuje izpopolnjeno tipalo. Obe sta na voljo v velikosti 40 ali 44 mm, imata lahko vmesnik za mobilno omrežje, medtem ko se razlike skrivajo v podrobnostih. Model SE je na voljo izključno z ohišjem iz aluminija, ne tudi iz nerjavečega jekla ali titana in zanjo ni na voljo zaščitno steklo iz kristala safirja.

Tanki, lahki in udobni

Kot vse do zdaj, sta tudi novi pametni uri del ekosistema Applovih naprav in zanj tako zelo optimizirani, da kljub prednjačenju športnih ur na določenih področjih, predstavljata najboljšo izbiro za uporabnike jabolčnih naprav. Pomaga, da so nekatere funkcije tekmecev v sistemu iOS omejene, vendar je to že druga zgodba. Kot smo že vajeni, nista okrogli, a jima je treba priznati sodoben videz ter lahkost in tankost, ki neposredno vplivata na udobje nošenja. Sta tudi ravno prav veliki za stabilnost na zapestju, kar je mimogrede pogoj za natančno merjenje srčnega utripa. Novih načinov uporabe letos ni, še vedno so to zaslon občutljiv na dotik, vrteča krona in bočni gumb, ki ne izstopa iz ohišja.

Aktivacija je pričakovano preprosta in hitra, medtem ko kakšnih težav s povezovanjem nisem opazil. Ko z uro na zapestju odtavate izven dometa povezave Bluetooth, po vrnitvi spet hitro vzpostavi povezavo. Z novima modeloma je Apple ponudil še eno zanimivo možnost. Nastavite jo lahko za družinskega člana (family setup). Imeti mora vmesnik za povezavo z mobilnim omrežjem, nakar jo seznanite s svojim iPhonom in daste v uporabo otroku ali starejšemu družinskemu članu. Lahko opravlja klice, pošilja sporočila, a kar je povezana z vašim telefonom, veste, kje je in mu omejujete storitve, ki jih lahko uporablja.

Applovi pametni uri nam je posodil Telekom Slovenije, kjer je tudi na voljo podroben test novink v naboru Applovih naprav.  

Nič ne manjka, če nisi Slovenec!

Nekatere odločitve so zunaj mojega dojemanja, vendar ne razumem, čemu nam ni na voljo tipalo EKG, ki ga je ohranila Watch 6, čeprav deluje v vseh sosednjih državah? Z geografskim omejevanjem se nisem in se verjetno tudi nikdar ne bom sprijaznil, še posebej v tem primeru, ki kaže, da na Applovem zemljevidu ne obstajamo. Že to, da iPhone med nastavitvijo države poleg angleščine samodejno predlaga še hrvaščino, je najmanj žaljivo. Da neprevedenosti operacijskih sistemov v slovenščino niti ne omenjam.

Letošnji pametni uri imate enak nabor pametnih in športnih funkcij kot dosedanje, ki delujejo, kot od njih pričakujete. Brez težav in zapletov. Beleženje telesnih znakov in dejavnosti je v pričakovanem intervalu natančnosti, uri brez težav prikazujeta sporočila s telefona in jima je na voljo verjetno najbolj obširen seznam aplikacij. Če želite, lahko namestite Googlove Zemljevide in še nekatere druge znane aplikacije neodvisnih razvijalcev, vendar Apple raje vidi, da uporabljate njegove. V ponudbi športnih načinov in možnostih, kot je ne primer povezava z dodatnimi tipali, Applovi uri prekašajo samo nekatere najdražje specializirane športne ure, ki seveda nimajo enakih pametnih in računalniških zmogljivosti. Prepričan se, da vam bodo, kot meni, všeč z velikimi znaki prikazani najbolj pomembni podatki športnega načina, brez manj pomembnih, da je zaslon preprosto čitljiv. Po dokončanem beleženju so vsi zabeleženi dostopni na uri in kar je še bolje, v aplikaciji.

Kot večina modelov pametnih in športnih ur tega letos, Watch 6 omogoča merjenje ravni kisika v krvi (SpO2). Uporabnost meritve, ki ni na ravni natančnosti medicinsko potrjenih naprav, (še) ne omogoča stalnega spremljanja in ni vedno uspešna, je tudi drugače vprašljiva. Razen vzdržljivostnih športnikov med vadbo na visoki nadmorski višini je drugi ne potrebujejo in natančnost ni primerna za nadzor resno bolnih uporabnikov. Ostane uporabnost v informativne namene. Z drugimi besedami povedano, ni ravno nujno potrebna.

Podobne zmogljivosti in treba ju bo redno polniti

Watch 6 je opremljena s hitrejšim procesorjem, česar roke na srce, ne boste kaj prida opazili. Slabe strojne zmogljivosti ali slaba optimizacija strojne in programsko opreme je nekaj, česar Applu nikakor ne morete očitati. Hitra in zmogljiva je bila lanska in še ena prej. Prepričan sem, da bo v tem pogledu marsikomu zadoščala pametna ura Watch 3 in zato jo je Apple obdržal v ponudbi. Poleg manjših izboljšav v svetlosti zaslona in hitrosti polnjenja baterije je glavna novost že omenjeno optično tipalo za merjenje ravni kisika v krvi.

Medtem ima Watch SE zanimivo mešanico novih in starejših tehnologij ter komponent. Operacijski sistem je najnovejši Watch OS 7, ohišje je iz aluminija, steklo le utrjeno, procesor in druge komponente pa so večinoma vzete iz lanskega (procesor) in predlanskega modela (zaslon). Ni funkcije EKG in vedno prižganega zaslona. Zadnje je še največji minus, kajti sodim med tiste, ki menijo, da mora ura ves čas kazati čas in druge podatke namesto črnega zaslona.

Na področji avtonomije baterije, kjer so tekmeci najbolj aktivni, Apple stoji na mestu. Še vedno zadošča za dan in pol brez beleženja dejavnosti. Watch 6 ima sicer varčnejši procesor, a tudi ves čas prižgan zaslon, ki porabi več energijo od zaslona ure Watch SE, zato sta glede vzdržljivosti bateriji uri primerljivi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naj kupim? Applove pametne ure kupujejo le uporabniki, ki tudi sicer stavijo na naprave tega proizvajalca. Drugim so pač nedosegljive, saj jih brez ifona ali ipada niti aktivirati ni mogoče. Pametne ure ne menjamo vsako leto, zato ni potrebe, da bi lastniki lanskega modela posegli po letošnjem, še manj, da bi ga zamenjali z modelom SE. Ta je namenjen tistim, ki pametne ure nimate, a bi jo radi imeli, vendar si ne bi takoj privoščili najdražje. Ker bo dlje deležna posodabljanja programske opreme, je primernejša od modela Watch 3. Kdor ima to, bo vendarle izbral Watch Series 6, kajti prinesla mu bo veliko novega, pa ne ciljam na merjenje ravni kisika v krvi.

HVALIMO:
  • Najbolj popolna optimizacija strojne in programske opreme ter povezave s pametnim telefonom.
  • Hiter procesor in intuitivni operacijski sistem.
  • Odlične pametne funkcije in celovit nabor aplikacij.
  • Gladko delovanje v vseh pogojih uporabe.
GRAJAMO:
  • Tipalo ravni kisika le v modelu Watch 6 in njegova vprašljiva natančnost.
  • Ne deluje v okolju operacijskega sistema Android.
  • Operacijski sistem ni preveden v slovenščino in tipalo EKG še vedno ni na voljo!
  • Še vedno obvezno (skoraj) vsakodnevno polnjenje.
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja