Apple Watch Series 5: Samo ena konkretna izboljšava, a ta toliko bolj dobrodošla
Matjaž Ropret 23. oktobra 2019 ob 13:26

Kdor hoče najboljšo pametno uro, mora v jabolčni tabor, če še ni v njem. Apple Watch trenutno nima prave konkurence, če seštejemo vse pomembne lastnosti, tako strojne kot programske. Ampak! Zadeve nikoli niso tako preproste in tu ni nič drugače. Vsi ne vozimo najboljšega avta (tudi če bi se strinjali, kateri je). Mogoče je predrag, mogoče nam ni všeč, hočemo drugačno obliko (karavana, limuzino, kabrioleta), itd Enako je pri urah. Nekaterim uporabnikom so predvsem pomembne pametne funkcije, drugim športne, tretjim zdravstvene. Določeni se pač ne ločijo od Androida, niso tako redki, ki pravokotnih ur sploh ne priznavajo za legitimne, in marsikomu se čisto nič ne sliši, da bi tako napravo polnil vsak dan. Zakaj je torej Applov izdelek še vedno pred vsemi ostalimi?

V peti generaciji ima pravzaprav eno samo veliko izboljšavo v primerjavi s četrto, ki se je poslovila, in tudi ni veliko drugačna od tretje, ki je še v prodaji. Ta novost je zaslon, narejen z mislijo na to, da lahko ostane ves čas vključen (in pri tem ne porabi preveč baterije). V Applu so si zamislili – ali pa so jo našli pri podizvajalcih – tehnologijo, ki združuje oba najbolj uporabljana načina krmiljenja posameznih pik na zaslonu OLED. Od tega, ali je posamezna od njih vključena ali ne, do svetilnosti, barve in tudi tega, kako pogosto naj zamenja svoje »stanje«. Prav to slednje je najbolj pomembno, saj je osveževanje zaslona spremenljivo od 60 Hz pa vse do enega samega herca. Kar pomeni, da se prikazano osveži samo enkrat v sekundi. Običajno se 60-krat. Z dinamičnim zmanjševanjem te številke je Apple dosegel približno enako trajanje baterije kot so ga imele prejšnje njegove ure, kljub temu, da je pri novem modelu lahko zaslon ves čas vključen.

Med nošenjem ure to izgleda tako, da se zaslon zatemni ravno do take mere, da se še da razbrati čas in ostalo, kar prikazuje. Tudi pod kotom. Če imaš izbrano »analogno« številčnico, ta v zatemnjenem načinu izgubi sekundni kazalec, ker je osveževanje zaslona prepočasno, da bi lahko sekundnik lepo potoval naokrog (animacija bi bila odsekana). Nova Apple Watch še zdaleč ni prva pametna ura, ki lahko konstantno kaže čas, kar naj bi bil tudi njen osnovni namen. Spomnimo se Pebblov, pred kakšnim letom sem nosil Samsungovo Gear S2, kjer mi je sicer presedalo, da sem jo moral polniti vsak dan, za dvodnevni interval je bilo z vedno vključenim zaslonom zaloge ravno za odtenek premalo. Toda koristnost stalnega prikaza, da mi ni treba vedno znova suvati zapestja ali pritiskati tipk, zame vseeno prevlada. Pri peti jabolčni uri je situacija povsem enaka. Konstanten prikaz je velika pridobitev, uro pa sem zvečer na polnilnik običajno odlagal z baterijo med 40 in 50 odstotki preostale zaloge. Glede na to, da so to približki in da pod 15 odstotkov zaradi zdravja baterije ni pametno iti, je to premalo, da je ne bi polnil vsako noč. Z izklapljanjem zaslona bi mogoče lahko zadevo raztegnil na vsak drugi dan, kar pa je še vedno daleč od idealnega. Enkrat na teden bi bilo odlično, če bi zdržala vsaj toliko, da bi lahko šel na dvo- ali tridnevno pot brez polnilnika, pa tudi zelo dobro. Zanimivo pa je, da ura dokaj malo porablja med rekreacijo, pa čeprav takrat poleg vključenega zaslona (enako zatemnjenega, dokler ga večji premik roke ne obudi v polno svetilnost) deluje še GPS. Mimogrede – njegov signal ura najde bistveno hitreje kot katera koli druga, kar sem jih doslej preizkušal. Z lahkoto bi spremljal vadbo pet ur in še ne bi prišel blizu omejitvam baterije.

Občutek pri nošenju je sicer enak kot pri vseh prejšnjih, pa tudi dvomim, da bo kdo na prvi pogled razločil, da imaš na zapestju najnovejši model. Ne rečem, reč je kakovostno izdelana, upravljanje dodelano in gladko, zaslon res lep, toda še vedno se mi včasih zazdi, da je to samo računalnik na zapestju. Manjka mi tisto, kar uro naredi še modni dodatek, ampak mogoče sem samo staromoden glede tega. Ne morem pa oporekati funkcionalnosti. Ponudba številčnic je kar obsežna in pri marsikateri se da prilagajati, katere informacije kaže. To je denimo možnost, ki hudo manjka pri Huaweijevih urah. Kaj počne katera od tipk, si je treba malo vtisniti v podzavest, podobno ugotoviti, kako sistem prilagaja seznam hitro dostopnih aplikacij, a ko zadevo po nekaj dneh osvojiš, je vse precej enostavno. Aplikacij je na voljo res veliko, zdaj je mogoče nameščati tudi neposredno, ne samo s telefona. Med njimi so take, ki obveščajo, druge, ki zabavajo, tretje, ki kratkočasijo, četrte za občasno uporabo in nadomeščanje telefona (denimo za letalske prevoze, potovanja in podobno), pa še marsikaj. Vsak uporabnik se lahko odloči, ali pretežno ostane pri osnovnih zadevah ali gre v precejšnje globine. Samsung za svoje ure tudi ponuja kar lepo zbirko aplikacij, toda take izbire kot pri Applu ni na voljo nikjer drugje. In prav tako nikjer ni tako enostavnega in povsod delujočega plačevanja z uro. Res je, Apple na svojih napravah zlorablja monopol z zaklepanjem NFC-ja in posledično preprečevanjem vseh drugih mobilnih denarnic, ter arbitrarnim odločanjem, katere banke lahko prisostvujejo v njegovi, in čisto prav je, da se evropska komisija pozabava s tem primerom. Toda sama uporaba je za uporabnike poezija.

Apple veliko govori o zdravstvenih zmožnostih ure, ki pa se zares pokažejo na dolgi rok, ne med nekajdnevnim preizkušanjem. V glavnem takrat, ko že lahko analitika v ozadju premleva zbrane podatke. Za ugotavljanje morebitnih težav s srcem, za sladkorne bolnike in še za koga je to res lahko koristen pripomoček. V športnem pogledu je zadeva dovolj dobra, da marsikdo ne bo pogrešal namenskega Garmina ali Suunta. Kot rečeno je baterije dovolj tudi za daljše treninge, dobljeni podatki pa so enako natančni kot iz katere koli druge ure. Med samo vadbo so večinoma prikazane kar prave informacije, prav veliko prilagajanja pa tu ni na voljo. Tudi končni »izpisek« je zame in še za koga dovolj podroben, zahtevnejše pa vendarle nagovarjajo drugi izdelki.

Z jabolčno uro je mogoče čisto solidno opravljati telefonske klice. Ne, da bi to počel vedno, a v določenih situacijah lahko pride prav, če ravno ne moreš potegniti telefona iz žepa ali iz torb(ic)e oz. ga nimaš pri sebi, a še dovolj blizu za kakovostno povezavo. Nekatere druge zgolj prikazujejo obvestila, odgovarjati na sporočila pa ni mogoče. Apple Watch to omogoča, lahko z vnaprej pripravljenimi odgovori, z narekovanjem (Siri) ali s »kracanjem« posameznih črk po zaslonu in nato izbiranjem besed iz predlogov. Vse troje je seveda prilagojeno komuniciranju v angleščini (ali pač katerem od »večjih« jezikov), zato je za slovenske uporabnike malo manj zanimivo in uporabno. Če nič drugega, je tak način pisanja zamuden.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Apple Watch ponuja največ med vsemi pametnimi urami, njena integracija v ekosistem je odlična, hardver dovršen in moderen, softver tudi korak ali dva pred konkurenco, vedno vključen zaslon pa zelo dobrodošla pridobitev. Vendar pa je vse odvisno od tega, kaj od ure oz. pripomočka na zapestju pričakuješ, pa nenazadnje še od tega, koliko si pripravljen(a) odšteti zanj. Kdor bo series Series 5 dobro vključil v svoj nabor naprav in izkoristil glavnino njenih zmožnosti, bo verjetno zlahka upravičil njeno ceno, komu drugemu pa se ta utegne zdeti previsoka. Mene bolj kot evrska postavka, ki se začne malo pod petsto evri, še vedno motijo nenavdahnjena oblika, vsakodnevno polnjenje baterije (kdo ve, kako je s tem po nekaj letih) in dejstvo, da je zadeva uporabna samo v povezavi z iPhonom.

HVALIMO
  • Odličen zaslon, ki je lahko ves čas vključen (večino časa na manjši svetilnosti)
  • Širok nabor aplikacij
  • Spoliran uporabniški vmesnik in tekoče delovanje
  • Dobra za osnovno spremljanje vadbe, ki tudi pretirano ne obremenjuje baterije
  • Plačevanje z Apple Pay je izredno priročno
  • Druge ure so večinoma precej namenske, Applova pokriva vse spektre
GRAJAMO
  • Realno jo je treba polniti vsako noč
  • Oblika ostaja enaka in še vedno odvrača marsikaterega ljubitelja okroglih ur
  • Za lastnike androidnih telefonov je neuporabna
  • Skoraj vse konkurenčne pametne ure so cenejše

Uro je na test posodila trgovina iStyle.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja