Apple Watch še z merjenjem kisika v krvi in za otroke
Matjaž Ropret 15. septembra 2020 ob 21:06

Septembrski Applov dogodek je prvič po več letih minil brez predstavitve novih telefonov, saj družina iPhone 12 zaradi letošnjih težjih razmer pri snovanju in proizvodnji nekoliko zamuja. Verjetno jo lahko pričakujem čez en mesec. Zato pa je podjetje predstavilo dve novi uri in tablici – o teh več jutri v ločenem članku –, še eno naročniško storitev in paket, ki v eno združuje vse Applove storitve.

Apple Watch je najbolje prodajana ura, ne samo med pametnimi ali športnimi, ampak nasploh. Kar je po eni strani presenetljivo, saj je bilo na začetku veliko skepse okrog tega izdelka, toda z dodajanjem športnih in zdravstvenih funkcionalnosti so uro naredili zanimivo širšemu krogu uporabnikov, poleg tega pa modelna paleta ni zelo razdrobljena. Po novem bodo v prodaji trije modeli. Ostaja zdaj že kar stara Apple Watch 3, pri kateri so prvič vgradili GPS. Danes predstavljeni pa sta Apple Watch 6 na vrhu ponudbe in Apple Watch SE kot cenejša možnost z nekaj manj zmožnostmi.

Glavna novost pri Apple Watch Series 6 je merjenje ravni kisika v krvi (SpO2). To meritev je v svojih urah že uvedlo nekaj konkurentov, vendar ne more biti tako natančna kot z resnimi medicinskimi inštrumenti. Apple uporablja štiri sklope zelenih, rdečih in infrardečih svetečih diod, skupaj s še štirimi fotodiodami, ki merijo, koliko svetlobe se odbije nazaj od krvi v žilah pod uro. Iz tega potem s sofisticiranimi algoritmi izračunajo, koliko kisika prenaša kri, meritev pa deluje v območju med 70 in 100 odstotki kisika.

Strojno uro dobiva za 20 odstotkov zmogljivejši procesor S6, ki pa je skupaj z novim, svetlejšim zaslonom – predvsem bolje vidnim v zatemnjenem stanju na soncu – zagotavlja enako celodnevno avtonomijo baterije. Ura po novem ves čas meri premagano višinsko razliko, pri čemer si pomaga z barometrom, GPS-om in brezžičnimi omrežji.

Dizajn same ure ni spremenil, bo pa prvič doslej na voljo še v modri in rdeči (Product Red) barvi, nekaj je tudi novih paščkov. Predvsem so izpostavili dve izvedbi paščka brez zaponke in lukenj, lahko je gladek ali »pleten«, v vsakem primeru pa je raztegljiv in naprodaj v več velikostih, da bo vsakdo lahko našel pravo zase. Pripravili so ga v sedmih barvah.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Začetna za Apple Watch 6 v (moški) velikosti 44 mm bo približno 450 evrov, kar je primerljivo z zdajšnjo ceno predhodnice. Manjša, 40 mm različica bo malenkost cenejša. Seveda pa bodo tudi dražje izvedbe, med njimi že poznana z mobilno povezljivostjo in vgrajeno »kartico« eSIM. V nekaterih državah bo mogoče tako uro, od generacije 4 naprej, dati na zapestje otroku in jo povezati na iPhone enega od staršev, čemur v Applu rečejo Family Setup (družinska namestitev).

Apple Watch SE bo nekakšna zamenjava za lansko generacijo, ki ne bo več v prodaji. Oblikovno in po velikosti zaslona bo enaka kot četrta generacija, poganjal jo bo lanski procesor S5, ključna razlika v primerjavi s Series 5 ali Series 6 pa je v tem, da njen zaslon ne more biti ves čas vključen (always-on) in da seveda nima tipal za merjenje kisika ter elektrokardiograma (EKG). Tudi pri tej uri bo mogoče dobiti neprekinjen pašček. Cene se bodo začele pri približno 300 evrih, pri čemer bo doplačilo za mobilno povezljivost tu zgolj 50 namesto običajnih 100 evrov.

Ena od novosti pri letošnjih urah je v tem, da v škatli ni več polnilnika. Kar pojasnjujejo kot okoljsko potezo, ki bo na leto prihranila za 50 tisoč avtov izpustov toplogrednih plinov. Zelo verjetno pa to napoveduje enako za prihajajoči iPhone 12.

En Apple

Skupaj z uro šeste generacije bo debitirala še storitev Fitness+, pri kateri bodo naročniki za deset dolarjev na mesec ves čas dobivali prilagojene načrte vadbe različnih trenerjev, zraven pa še sezname pesmi, ki jih bodo lahko vključili v storitev Apple Music. Toda Fitness+ bo na voljo le v peščici držav.

Skoraj povsod pa se bo enkrat jeseni dalo naročiti na nov paket Apple One. Ta bo vključeval oblačno shrambo iCloud, glasbeno naročnino Apple Music, storitev z Applovo »televizijsko« produkcijo Apple TV+ in igričarsko storitev Apple Arcade. Ameriška cena za posameznika bo 15 dolarjev na mesec (s 50 GB v iCloudu), za družino z največ šestimi uporabniki pa 20 dolarjev mesečno (200 GB v iCloudu). Nestrpno čakamo na razkritje slovenskih cen. V Nemčiji bosta naročnini 15 in 20 evrov, toda tam je denimo za Apple Music treba vsak mesec plačati deset evrov za posameznika ali 15 evrov za družinsko naročnino, v Sloveniji pa sta ceni šest in devet evrov. Nivo Premier, ki vključuje še omenjeni Fitness+ in novičarsko storitev Apple News, pri nas ne bo na voljo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.